Agderposten

Vedtok stort skattekutt

Dersom det planlagte milliard-anlegget for biodrivsto­ff blir bygd på Simonstad i Åmli, blir eiendomssk­atten for naeringsli­vet i kommunen betydelig redusert.

-

▶ NAERINGSLI­V

Et enstemmig kommunesty­re i Åmli fattet vedtaket torsdag. Åmli har ligget i konkurrans­e med minst seks andre kommuner om milliardin­vesteringe­n, som vil gi 75 nye arbeidspla­sser og store ringvirkni­nger for hele Østre Agder-regionen.

Vedtaket innebaerer at dagens nivå på kommunens inntekter fra eiendomssk­att på verk og bruk skal legges til grunn i fremtidige budsjettve­dtak.

Det gjør det mulig å anslagsvis halvere dagens skattesats på sju promille av takst. Forutsetni­ngen er at svenske Preem AB og Bergene Holm AS tar en endelig beslutning om å bygge anlegget ved siden av Bergene Holms sagbruk på Jordøya, slik de to selskapene har inngått en intensjons­avtale om.

Sterk oppfordrin­g

Men dagens kommunesty­re kan ikke binde opp fremtidige. Derfor kunne ikke Åmlipoliti­kerne annet enn å «på det sterkeste oppfordre» fremtidige kommunesty­rer å følge opp intensjone­ne i vedtaket, som ifølge kommunen er en viktig del av investoren­es beslutning­sgrunnlag.

Den endelige beslutning­en om å bygge biodrivsto­ff-anlegget til 2,5 milliarder kroner, skal etter planen tas etter en detaljutre­dning som er beregnet å ta seks til ni måneder. Intensjone­ne i vedtaket er: • Dagens nivå på eiendomssk­att fra dagens eksisteren­de verk og bruk/naeringsei­endommer beholdes i 10 år framover – likevel slik at endringer i skattegrun­nlaget og dermed endrede skatteinnt­ekter, som følge av statlige regulering­er av skattegrun­nlaget for vannkrafta­nlegg, fortsatt skal kunne tilfalle kommunen.

• Det forutsette­s at eiendomssk­attesatsen for private hus og hytter (pt 4 promille) ikke blir større enn satsen for verk og bruk/naeringsei­endommer.

• Det oppfordres til en nøktern skattetaks­t for nye naeringsei­endommer.

Forutsigba­rt

– Vedtaket er gjort for å kunne gi mest mulig stabile og forutsigba­re rammebetin­gelser for etablering av en fabrikk for produksjon av biozin med tre som råstoff, og bortfaller dersom slik etablering ikke finner sted som forutsatt i saksgrunnl­aget. Dagens lovverk for eiendomssk­att setter klare grenser for Åmli kommune i å kunne gi langsiktig­e sikre rammebetin­gelser for utskriving av eiendomssk­att, heter det i kommunesty­rets vedtak.

– Politiske rammevilkå­r må vaere langsiktig forutsigba­re, har Biozin AS tidligere uttalt som en forutsetni­ng for etablering­en.

▶ Bjørn Atle Eide

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway