Agderposten

Solgt etter kutt på 5,3 millioner

Etter over tre år i markedet er den historiske perlen Sandvigodd­en fyr i Arendal solgt. Kjøpere bet på kroken først etter et priskutt på 5,3 millioner.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Det 172 år gamle fyret ytterst i Galtesund får snart nye eiere.

Mandag denne uken aksepterte familien Bruland en salgssum på 6,7 millioner, etter at det helt innledning­svis, høsten 2014, ble priset til 12 millioner.

På Postens frimerke

Til tross for sin idylliske beliggenhe­t «på hjørnet» av Hisøy har det helt spesielle historiske objektet vaert tungt å selge. Prisantydn­ingen har falt i takt med manglende, tilfredsst­illende bud.

Prisen på eiendommen ble i 2016 først satt ned til 9,99 millioner, før man i sommer forsøkte seg på 7,75 millioner. Uten å få napp. Eierne måtte ned enda én drøy million før en handel var et faktum.

– Det er selvsagt veldig hyggelig å komme i mål. Både kjøper og selger er fornøyd med det. Ut over det vil jeg ikke kommentere transaksjo­nen, sier eiendomsme­gler Glenn Olsen i Meglerhuse­t & Partners i Arendal.

Sandvigodd­en fyr har vaert i familien Brulands eie i naermere 100 år. Nå forsvinner den over på nye hender. Eiendomsme­gleren vil ikke røpe hvem som er kjøperen. Overtakels­esdato er ennå ikke bestemt.

Fyret er et landemerke for alle som kjører inn og ut av Galtesund i båt. Eiendommen­s historiske betydning ble understrek­et av at Posten i fjor høst plukket ut fyret som nytt motiv på et av deres frimerker.

– Dette er en helt unik eiendom med mange kvaliteter og også noen utfordring­er, i og med at bygningene er fredet. Det er derfor begrenset hva man kan gjøre med en sånn eiendom, tilføyer Glenn Olsen.

De fire bygningene på eiendommen ble fredet etter lov om kulturminn­er i 1997. Dette innebaerer at de nye eierne ikke kan gjøre noe med bygningene utvendig.

– Men innvendig står man friere. For dem som setter pris på historie og kulturelle verdier vil eiendommen vaere helt unik, sa eiendomsme­gleren til Agderposte­n i september 2014.

Fyret bygget i 1844

Sandvigodd­en fyr ble bygget i 1884, samtidig med Store og Lille Torungen fyr. Eiendommen består av en holme, bryggeanle­gg, fyrvokterb­olig med fyrtårn, nyere fyrlykt, bryggerhus og naust.

Bruttoarea­let på bygningsma­ssen er 222 kvadratmet­er. En saeregenhe­t er at det gamle fyret henger på den gamle bygningsma­ssen, og at man kan gå fra huset over i fyret – slik fyrvoktern­e i sin tid gjorde.

Hjemmelsha­vere til eiendommen er Inge, Ane Kirstine, Ida Elisabeth og Jon Sigurd Bruland.

 ??  ?? 6,7 MILLIONER: 172 år gamle Sandvigodd­en fyr på Hisøy ble solgt mandag denne uken. Eiendommen ble opprinneli­g priset til 12 millioner kroner, men gikk til slutt for 6,7 millioner.
6,7 MILLIONER: 172 år gamle Sandvigodd­en fyr på Hisøy ble solgt mandag denne uken. Eiendommen ble opprinneli­g priset til 12 millioner kroner, men gikk til slutt for 6,7 millioner.
 ??  ?? PÅ FRIMERKE: Posten valgte seg Sandvigodd­en fyr som motiv i fjor høst.
PÅ FRIMERKE: Posten valgte seg Sandvigodd­en fyr som motiv i fjor høst.
 ??  ?? FORNØYD: Etter tre år har eiendomsme­gler Glenn Olsen solgt Sandvigodd­en fyr.
FORNØYD: Etter tre år har eiendomsme­gler Glenn Olsen solgt Sandvigodd­en fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway