Agderposten

Tyskland med Trump-kritikk i FN-tale

Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel serverte klar kritikk mot Donald Trump da han langet ut mot nasjonalis­tisk «egoisme» i sin første FN-tale.

-

«USA først» har lenge vaert den amerikansk­e presidente­ns politiske mantra, og selv om Gabriel ikke nevnte Trump med navn, var det relativt tydelig hvem han siktet til.

–»Vårt land først»-slagord fører bare til mer nasjonal konfrontas­jon og mindre velstand. Til sjuende og sist fins det bare tapere med en slik tankegang, sa Gabriel i sin første tale til FNs hovedforsa­mling i New York.

–Vi må stå imot dette verdenssyn­et. Vi trenger mer internasjo­nalt samarbeid og mindre egoisme, ikke det motsatte, sa han videre.

Den tyske utenriksmi­nisteren tar til orde for et sterkere FN, og viser til fordelene internasjo­nalt og europeisk samarbeid har ført med seg for Tyskland.

–Det er ikke «Tyskland først» som har gjort landet vårt sterkt og rikt, men «Europeiske og internasjo­nale forpliktel­ser først» som har gitt tyskere fred og velstand, sier Gabriel.

–Det vi trenger aller mest er ny tillit, sa Gabriel.

Videre gjentok han at Tyskland forplikter seg til atomavtale­n med Iran.

–For hvilket land vil vel trappe ned på atomvåpenp­rogrammet sitt, hvis det viser seg at den avtalen ikke blir holdt og ikke engang er verdt papiret den ble skrevet på, spør den tyske utenriksmi­nisteren.

Trump har på sin side vaert sterkt kritisk til avtalen, som han truet med å trekke USA fra i fjorårets valgkamp. I tirsdagens tale i FN kalte Trump avtalen «en skam for USA».

(NTB)

 ?? FOTO: AP, NTB SCANPIX ?? PÅ TALERSTOLE­N: Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel.
FOTO: AP, NTB SCANPIX PÅ TALERSTOLE­N: Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway