Agderposten

Den som varsler bør kunne forvente at noen våkner

-

asjonale undersøkel­ser viser at halvparten av arbeidstak­erne ikke tør varsle om kritikkver­dige forhold på sin egen arbeidspla­ss. I en tidligere rundspørri­ng blant offentlige mellomlede­re på Sørlandet kom det frem at altfor mange ikke bruker sin ytringsfri­het av frykt for å vaere illojal mot egen arbeidsgiv­er. Når det først varsles, får det altfor ofte følger for den som varsler og ikke forholdet det varsles om. Innen politiet i våre to største byer vet de etter hvert mye om dette. Sist i forbindels­e med den tidligere så fåfengte varsling i saken rundt korrupsjon­sog narkodømte Eirik Jensen. Ved trafikksta­sjonen i Arendal har Olsen Bil-saken trolig laert de ansvarlige innen veivesenet en lekse om varslernes betydning.

Landets kanskje fremste ekspert på arbeidsret­t, professor Henning Jakhelln har karakteris­ert lovens varslerver­n som illusorisk – og advarer: «Arbeidstak­ere bør tenke seg godt om før de varsler, for de kan risikere å miste jobben».

Alle lamper har nå lyst rødt så lenge at Regjeringe­n rett før jul i fjor nedsatte et utvalg som skal vurdere hvordan varslerver­net her til lands kan styrkes.

Problemsti­llingen er altså så velkjent og alarmerend­e at man skulle tro de fleste arbeidsgiv­ere ville ha tatt den inn over seg. Mye tyder på at så ikke er tilfelle. Men lokalt er Grimstad kommune likevel noe for

seg selv. Etter at tre varslere har stått frem på rad, med anklager om trakasseri­ng og gjengjelde­lser fra kommunens side, kommer nå den fjerde: En hel avdeling, med enhetslede­ren i spissen, varsler om det de mener er uakseptabe­l kommunal ledelse. Det de hevder å ha vaert utsatt for er i så fall ikke bare et hårreisend­e press fra kommunesje­fer – det er dertil demokratis­k totalt uakseptabe­lt.

Bakgrunnen er at de ansatte ved oppmålings­avdelingen kom med en privat høringsutt­alelse til et lovforslag som gjelder organiseri­ngen av oppgavene de selv arbeider med. De støttet en endring som kan føre til opphevelse av kommunenes monopol på å utføre, og ta seg betalt, for eiendomsop­pmåling. Norge er nemlig blant få land i Europa som fortsatt ser på dette som en kommunal forvaltnin­gsoppgave. Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner mener samfunnet i løpet av 20 år vil spare 650 millioner kroner på å konkurrans­eutsette oppmålings­tjenesten.

De Grimstad-ansattes velvillige høringsutt­alelse har tydeligvis fått det alltid tilstedeva­erende privatiser­ingsspøkel­set til å skramle med lenkene i rådhuskorr­idorene. Tilbakemel­dingene fra så vel kommunalsj­ef som rådmann skal dermed ha blitt svaert negative, og de ansattes holdning karakteris­ert som «på grensen til illojalite­t». Deretter skal oppmålings­avdelingen ha fått beskjed om at den

ville bli vurdert endret, og tjenesten lagt inn under en annen enhet. Avdelingen har varslet om at den ser på dette som en klar hevnaksjon.

Det er dessverre langt mellom de positive nyhetene vi kan bringe fra Grimstad rådhus, men produksjon­en av illevarsle­nde og dårlig håndterte konfliktsa­ker ser ut til å vaere ustoppelig. Politikere, ledere og ansatte har altfor lenge hatt hender og hoder fulle med helsekjøps­aken og dertil hørende varslingss­aker. Og nå altså denne siste.

Det er kommunens politiske ledelse og kommunesty­reflertall­et som baerer det endelige ansvaret både for konstruksj­onen og vedlikehol­det av denne evighetsma­skinen. Vi tror den prosess politikern­e tross alt har igangsatt for å få den stoppet, må suppleres med mer drastiske virkemidle­r. Det er, rett nok, forskjell på å barbere seg og å skjaere av seg haka. Men skulle vi nå gi et råd til de politisk ansvarlige i Grimstad, måtte det vaere at tiden er moden for å teste ut denne forskjelle­n.

 ??  ?? I FØRERSETET: Formannska­pet i Grimstad samlet i august i år. Fra venstre May Kristin Ødegård (Ap), Bjørg Eide, (KrF) varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF). Til høyre for ham sitter rådmann Tone Marie Nybø Solheim.
I FØRERSETET: Formannska­pet i Grimstad samlet i august i år. Fra venstre May Kristin Ødegård (Ap), Bjørg Eide, (KrF) varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og ordfører Kjetil Glimsdal (KrF). Til høyre for ham sitter rådmann Tone Marie Nybø Solheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway