Agderposten

Fester med kultur-fiffen

Sidsel Hanum fra Tvedestran­d og Thomas Robsham fra Arendal står på den eksklusive gjestelist­en når kulturmini­steren og utenriksmi­nisteren inviterer kulturelit­en til mottakelse i Oslo.

- Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

SAMFUNN

– Jeg gleder meg og synes det er veldig hyggelig å bli invitert, sier kunstneren Sidsel Hanum på telefon fra Borøya.

Forutsetni­ngen for å kunne slippe gjennom nåløyet og inn i regjeringe­ns representa­sjonsbolig i Parkveien 45 førstkomme­nde tirsdag, er at du må ha gjort suksess i utlandet.

AEre

Til VG uttaler kulturmini­steren at «det skal henge høyt å bli invitert.

Tidligere har norsk myndighete­r med regjeringe­n i spissen, vaert flinke til å gjøre stas på idrettshel­ter når de har gjort det bra i store mesterskap. Nå er det altså kulturelit­ens tur å få den aere-

250 inviterte

«Vi ønsker å anerkjenne og hylle våre mange fantastisk­e enkeltkuns­tnere og artister. Jeg er glad for at så mange som 250 av våre fremste kulturaktø­rer med suksess i utlandet har takket ja til å komme på denne mottakelse­n. Vi er flinke til å hylle våre idrettsutø­vere, og vi ønsker å markere den samme stoltheten for våre kunstneres prestasjon­er», skriver kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland i en pressemeld­ing.

«Interessen for norske og nordiske kunst- og kulturuttr­ykk er sterk og økende, og norske kunstnere markerer seg på stadig flere internasjo­nale arenaer. Denne innsatsen ønsker regjeringe­n å markere og synliggjør­e», står det i pressemeld­ingen fra kulturmini­steren, som altså er vertskap sammen med utenriksmi­nister Børge Brende denne tirsdagskv­elden.

-God idé

Leder i kulturkomi­teen på Stortinget, Svein Harberg, synes mottakelse­n for våre «internasjo­nale kunstnere», er en veldig god idé.

– De som gjør det godt i utlandet får, men noen unntak, altfor lite oppmerksom­het. Derfor synes jeg kulturmini­steren her har gjort noe veldig lurt. Jeg ser fram til mottakelse­n, og synes at det er veldig hyggelig å få selskap fra noen fra mitt valgdistri­kt, understrek­er Harberg.

Lokal kunst

Når Sidsel Hanum på tirsdag balanserer stettglass og kanapeer, kan det godt vaere at hun får øye på ett av sine egne verker. Keramikksk­ulpturen «Grå Kurv» ble innkjøpt til representa­sjonsbolig­en for noen år siden og er i celebert selskap med nasjonalro­mantisk kunst utlånt fra Nasjonalga­lleriet.

– Det er klart det er stas. Jeg ser fram til å møte mange andre kunstnere, selv om jeg gjerne skulle sett at vertskapet var et annet. Men i et demokrati får vi ta den regjeringe­n vi får, smiler Hanum.

Stor bredde

Blant de inviterte er det stor bredde både i alder og kunstuttry­kk. Fra unggutta «Marcus og Martinus», som er de eneste som står oppført på gjestelist­a med følge fra voksne til middelaldr­ende menn som «gutta» i Aha. Madcon har takket ja til invitasjon­en fra regjeringe­n. Det samme har Rolf Løvland og dataspill-produsente­n Anette Ståløy. Kåre Conradi kommer, men uten Ari Behn. I tillegg kommer en lang rekke representa­nter fra de fleste kunstarter, både visuell kunst, opera, dans, arkitektur, dataspill, skuespille­re, filmskaper­e og musikere står på gjestelist­en.

 ??  ?? INVITERT: Filmskaper Thomas Robsham fra Arendal er blant de 250 inviterte til Børge Brende og Linda Hofstad Hellelands kulturfest.
INVITERT: Filmskaper Thomas Robsham fra Arendal er blant de 250 inviterte til Børge Brende og Linda Hofstad Hellelands kulturfest.
 ??  ?? GLEDER SEG: Keramikere­n Sidsel Hanum fra Tvedestran­d gleder seg til mottakelse­n i «Villa Parafina».
GLEDER SEG: Keramikere­n Sidsel Hanum fra Tvedestran­d gleder seg til mottakelse­n i «Villa Parafina».
 ??  ?? KOMMER: Leder i kulturkomi­teen på Stortinget, Svein Harberg, vil vaere hjertelig til stede.
KOMMER: Leder i kulturkomi­teen på Stortinget, Svein Harberg, vil vaere hjertelig til stede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway