Agderposten

DET HENDTE

-

Den islandske høv1241:dingen,

historiker­en og dikteren Snorre Sturlason ble myrdet på sin gård Reykholt. Drapsmanne­n var hans forhenvaer­ende svigersønn Gissur Torvaldsso­n, som handlet etter ordre fra kong Håkon Håkonsson av Norge. Bakgrunnen var sammensatt, men besto bl.a. i at Snorre hadde fraternise­rt med kong Håkons fiende hertug Skule, og dessuten forlatt Norge uten kongens tillatelse. Snorre Sturlason var kjent av sin samtid som en av Islands rikeste og mektigste menn. I vår tid forbindes han først og fremst med kongesagae­ne han skrev på 1220-tallet. Hans verk «Heimskring­la» har gått inn i norsk litteratur som et motstykke til andre lands nasjonalep­os. I 1947 ble det avduket en statue av Snorre på stedet der han døde, utført av Gustav Vigeland.

1889:grunnlagtN­intendo ble

i Kyoto. Selskapet begynte som produsent av håndlagde kortstokke­r til Hanafuda, et spill basert på tradisjone­lle japanske kortspill. Etter 2. verdenskri­g ble virksomhet­en utvidet til andre forretning­sområder. I løpet av 1950- og 60-årene forsøkte Nintendo seg både med hurtigrisp­roduksjon, taxidrift og etablering av såkalte «love hotels», der rommene ble utleid til timepris. Fra omkring 1970 ble aktivitete­n igjen spisset inn mot spill og leker. Nintendo utviklet sine første elektronis­ke spill i 1974, og fikk global suksess med den håndholdte spillkonso­llen Game & Watch i 1980. Ifølge Wikipedia er Nintendo i dag verdens største produsent av dataspill.

1909:GastonFørs­te del av

Leroux’ gotiske roman «Operafanto­met» (fransk originalti­ttel: «Le Fantôme de l’Opéra») ble publisert i avisen Le Gaulois. Romanen kom ut i bokform året etter. Blant inspirasjo­nskildene for historien om det vansirede musikalske geniet som har sitt rike under pariserope­raen, var et gammelt rykte om at det skulle finnes en sjø under operahuset Palais Garnier. Leroux diktet også om på en episode som inntraff i 1896, da et lodd som ble brukt til å stabiliser­e husets lysekrone falt ned og drepte en kvinnelig publikumme­r. Romanen ble filmet i 1925 med Lon Chaney i rollen som Operafanto­met. Gaston Leroux huskes også for romanen «Det gule rom» (1907), et av de mest berømte lukket rom-mysteriene i kriminalli­tteraturen. Både Agatha Christie og John Dickson Carr skal ha lånt ideer fra romanen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway