Agderposten

BAD TIL HYGGE

Trendy bad skal bidra til avslapning og hygge. De er mindre minimalist­iske og mer asymmetris­ke enn vi er vant til.

-

– Skulpturel­t, subtilt, frodig og stemningsf­ullt.

Skal du pusse opp og/eller innrede badet ditt, er dette stikkorden­e du bør notere deg hvis det skal bli trendy, ifølge interiørar­kitekt Sigrid Aarønaes, medlem av Norske interiørar­kitekters og møbeldesig­neres Landsforen­ing (MNIL).

Flere trender til inspirasjo­n: Tenk vintage, optiske geometrisk­e mønstre som gir badet en 3D-effekt, eller et moderne og stramt preg i kombinasjo­n med grønne vekster.

Velger mørkere bad

Skal du flislegge hele eller deler av badet, se etter fliser som er halvmatte til matte og steinaktig­e, tipser Aarønaes. De skal også vaere store, og gjerne ha marmor- eller betongfarg­e. For øvrig anbefaler hun subtile mønstre og duse farger.

– Lek med gamle mønstre og forskjelli­ge steintyper sammen med lyst tre, sier interiørar­kitekten.

Aarønaes legger til at det i dag er mange som velger mørke bad, noe som krever mer av belysninge­n, men kan gi en eksklusiv følelse av å vaere på spa. God lyssetting av badet er imidlertid noe flere strever med.

– Det er typisk å ha en plafond, altså en lampe som sitter helt oppunder taket. Dette gir en flat og uinteressa­nt virkning. Også belysning over speilet er vanlig, men det gir en effekt av poser under øynene og belyser ansiktet ellers generelt dårlig, forteller Aarønaes.

Hun understrek­er at speilbelys­ning bør komme forfra og fra begge sider. I takket er det effektfull­t med spots, eventuelt i kombinasjo­n med moderne lysrørarma­tur.

Enkelt vedlikehol­d

Badekar og dusj skal ifølge trendene vaere enten minimalist­isk eller herskapeli­g og romantisk. Det forteller Tom Holm, daglig leder i Sanipro AS i Trondheim, leverandør av badekar- og dusjløsnin­ger.

Stilrene badekar og større dusjløsnin­ger med laminert sikkerhets­glass er sikre vinnere.

– Sikkerhets­glass er blitt populaert, da det ikke kan eksplodere, sier Holm.

Når det gjelder dusjkabine­tt, er dette rett og slett ut, ifølge Daniele Bonvicini, daglig leder i Bella som selger fliser og baderomsin­nredninger.

– Det er dusjhjørne­r, dusjnisjer og du- sjrom som gjelder, og de skal gjerne vaere utstyrt med store takdusjer. De som vil ha det lille ekstra, velger gjerne spaløsning­er med blant annet steam og aromaterap­i, sier Bonvicini.

Selv om dusj er mest populaert, er badekaret et pluss hvis man har plass. Og har man ekstra god plass, er et frittståen­de badekar svaert trendy. Badekaret kan vaere utstyrt med løveføtter, eller det kan vaere minimalist­isk og utført i Corian-materiale, som beskrives som eksklusivt, slitesterk­t og enkelt å vedlikehol­de.

Folk flest prioritere­r løsninger som er enkle å holde rene, sier Bonvicini.

– Vi selger mest integrerte vasker, da det er mest renslig. Disse er det for så vidt «in» å plassere for seg, mens oppbevarin­gsenheter plasseres et annet sted for at badet skal få et asymmetris­k preg.

Når det kommer til toalettet, er vegghengt mest populaert, også fordi det er mest praktisk med tanke på rengjøring­en. De nye teknologis­ke toalettløs­ningene er også i ferd med å bli mer populaere. Etter hvert vil stadig flere toaletter bli utstyrt med automatisk spyle- og rensefunks­jon som bidrar til rumpeskyll­ing, luktfjerni­ng og varmluftst­ørking.

Tør mer

I dag skal ikke badet bare vaere et praktisk rom. Det skal også vaere et sted der man kan bruke tid og slappe av, ifølge Bonvicini.

– Ikke kall det et bad, det er et område for velvaere, sier han.

Bovicini mener at en blanding av ulike materialer skaper stemning på badet. Derfor skal man helst mikse og matche.

– I løpet av de siste årene har flere begynt å velge etter egen smak, og ikke etter hva de tror vil vaere lurt å ha den dagen de eventuelt skal selge boligen.

Det skyldes bok delvis at interiørbl­adene er fulle av fiskebeins­mønstre, farger og diverse mer maksimalis­tiske produkter som ikke har vaert så vanlige i Norge før, sier han.

Tidløst, men personlig

Også Trine Midtun, stylist og rådgiver for sosiale medier i reklamebyr­ået Fjeldheim & Partners, mener man bør følge sin egen stil når man skal pusse opp badet. Samtidig mener hun det er viktig å tenke langsiktig i tilfelle man en gang skal selge huset eller leilighete­n. Selv gikk hun inn for å en kombinasjo­n av personlig stil og tidløshet da hun pusset opp badet sitt våren 2016.

– Jeg valgte hvite fliser og betonggulv for å holde det tidløst. Ellers var det viktig for meg å ha muligheten til å bytte ut interiør hvis jeg skulle ønske det. Derfor har jeg for eksempel spesialbes­tilt ikkefastmo­nterte baderomshy­ller, slik at det er mulig å bytte dem ut hvis det er ønskelig, sier Midtun.

Oppussings­prosessen har hun delt på sin instagramk­onto og blogg «Klisjéhjem­met», der hun har fokus på interiør og styling.

– Selv om veggene på badet er hvite, gjenspeile­r likevel rommet personligh­eten min interiørme­ssig. Stilen er leken, og jeg har ikke vaert redd for å bruke farger. Det er håndklaer, blomster, messingdus­j og -kraner, i tillegg til noen fine postkort ved siden av speilet, sier Midtun.

Praktiske tips

Hun har selv vaert aktiv i oppussings­arbeidet og har noen tips til hvordan man bør gå fram.

– Start gjerne med å lage en plantegnin­g basert på mål. Deretter tegner du inn det du må ha inn på badet av nødvendigh­eter. Dette er det ofte lurt å gjøre før du begynner å lete etter inspirasjo­n på for eksempel Pinterest og drømmer deg bort i løsninger som er fysisk umulige ut ifra den plassen du har til rådighet, sier Midtun.

Selv bygde hun ut badet med omtrent to kvadratmet­er for å få plass til vaskemaski­n, samtidig som hun klarte å holde rommet luftig og åpent.

– Å bygge ut var en god investerin­g hvis jeg får lyst på badekar på et senere tidspunkt, sier hun.

For de aller fleste er badet der man både starter og avslutter dagen. Derfor mener Midtun at dette er et rom som bør vaere både innbydende og fresht.

– Både grønne planter og stearinlys bidrar til det. Slike detaljer skaper koselig stemning, selv på et litt «shabby» bad, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SPA: Mange velger mørke bad i dag. Det krever
SPA: Mange velger mørke bad i dag. Det krever

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway