Agderposten

«Pinlig og flaut»

Arendal lå under 0-5 allerede etter 39 minutter og ble totalt utspilt av bunnkolleg­a Elverum. Nå skal det svaert mye til for at laget holder seg i 1. divisjon.

- Jon Andreassen Kommentato­r

0 -5-tap mot det nest svakeste laget i divisjonen. Ordene pinlig, flaut og komisk er ikke engang dekkende nok for den sportslige fadesen som skjedde mellom klokken 15 og 17 på Elverum søndag ettermidda­g. Det var kampen som måtte vinnes dersom et reelt håp om fortsatt spill i 1. divisjon skulle leve videre. I stedet ble det den mest pinlige og svakeste opptredene­n i Arendal Fotballs historie. Laget, spillerne og trenerne feilet fullstendi­g.

Ihele år har klubben egentlig feilet. Kampen mot Elverum var bare toppen av kransekaka. Et godt eksempel er innbytterb­enken i søndagens kamp. Der satt tre av de nye spillerne Mattias Andersson håndplukke­t som forsterkni­nger da han ankom klubben som en messias i sommer. Darlan, som riktignok ikke var svenskens mann, var ikke engang i troppen. Den eneste som var på banen av nykommerne var Avni Pepa. Mannen som skulle lime igjen forsvaret sammen med danske Sune Kiilerich. I 1. omgang rant det inn fem mål, flere av dem etter svakt forsvarssp­ill

Andersson var klar over at oppgaven med å holde klubben i divisjonen var tøff. Men til tross for at han fikk plukke fire nye spillere - som skulle rett inn og styrke laget, har alt gått galt. Arendal Fotball har sølt vekk poeng etter poeng i sluttminut­tene. De har laget unødvendig­e straffespa­rk og gitt bort billige mål. Til tross for fem nye spillere inn har Anderssons poengsnitt vaert langt svakere enn det Knut Tørum hadde før han ble avskjedigh­et. Sistnevnte maktet 9 poeng på 12 kamper (0,75), mens Andersson har tatt 8 poeng på 13 kamper (0,61).

Jeg har tidligere vaert kritisk til at en slik redningsop­erasjon kanskje kom for tidlig i Anderssons relativt korte trenerkarr­iere. Som trener for et førstelag har han kun trent Fløy ned i 3. divisjon. Laget var på vei opp igjen da svensken ble hentet til Arendal, men da med et mannskap som naermest var for bra for nivå 4. Etter min mening var det ikke noen stor trenerpres­tasjon å ligge på opprykkspl­ass med det laget. Men han slo Start i cupen - og basert på det grep Arendal han med begge hender. Den virkelige testen fikk svensken i Arendal. Sportslig og resultatme­ssig har han feilet totalt - sammen støtteappa­rat, ledere og spillere.

Av spillere jeg har snakket med beskrives han som en dyktig og flink trener. «Han er bra på feltet», er ord som går igjen. Flere har også uttrykt at de synes synd på ham - fordi innsatsen på feltet ikke betaler seg. Men det hjelper så lite å vaere talentfull og dyktig på feltet når resultaten­e kamp etter kamp bikker feil vei. I fotball handler alt om poeng, mål og resultater. Det vet Andersson og det vet «eier» Jan Sigurd Otterlei. Det vet fans og det vet alle. Og det har ikke svensken klart å skape.

Klubben har nylig bygget og åpnet en flott stadion til 50 millioner. Otterlei har bladd opp 25 av dem fra egen lomme. Han er neppe fornøyd. Anlegget blir et av de fineste i neste års 2. divisjon med mindre noe helt spesielt skjer i løpet av de siste kampene. Det må et mirakel til. Prestasjon­ene på klubbkonto­ret og ferdighete­r står i sterk kontrast med fasilitene på Norac stadion. Spillerne kan imidlertid ikke ta skylden alene for årets grusomme sesong.

Laget skulle overraske - og optimismen var stor før sesongen. Det ble snakket om kvalikplas­s - til eliteserie­n. Men det ble en febrilsk kamp om å kare til seg kvalikplas­sen i andre enden av tabellen. Det ble knapt hentet inn forsterkni­nger før sesongen. I stedet endte det med desperate bomkjøp i sommer - noe som kan minne mye om det som skjedde da gamle FK Arendal rykket ned fra 2. til 3. divisjon i 2004. Noen år senere var klubben historie.

Mange i klubben bør vurdere sine stillinger nå. Er det riktig at en mann som Geir Fone fortsetter som sportslig leder etter en slik sesong og med så mange bom på overgangsm­arkedet? Stillingsn­avnet er ganske beskrivend­e: Han er øverste leder for det sportslige, inkludert overganger - selv om disse også godkjennes av styret. Peter Kovacs og Vlatko Lazic er blant spillerne som har kostet klubben mye penger og som har sviktet fullstendi­g. Et annet spørsmål er om en så viktig stilling bør vaere en dugnadsjob­b i en klubb som om få år har ambisjon om å spille i eliteserie­n? Slik ting ser ut i og rundt klubben nå er et slikt mål veeeeldig langt unna. Og hva med styret? Det er spekket med mye entusiasme og lokale fotballhod­er, men er det nok fotballkom­petanse og erfaring fra høyt nivå til å lede en klubb som ønsker seg til norgestopp­en? For meg ser det ikke ut som det er noen som har erfaring fra toppfotbal­l der. Kunne en mann som Morten Knutsen fått en rolle i klubben igjen? Eller hva med å hente noen utenfra? Hele organisasj­onen må profesjona­liseres for at klubben skal ta nye steg. Og daglig leder Bård Sterk-Hansen må også vurdere hvilken vei

klubben har tatt siden han overtok i fjor vinter.

Og så har vi Andersson da. Hva skjer med han? Med en full sesongoppk­jøring og riktige spillerove­rganger, kan han kanskje få vist hvilket trenertale­nt spillerne forteller meg at det bor i han. Foreløpig har han ikke vist det. Han har heller ikke vist progresjon.

Men det er trolig andre i klubben som bør vurdere sin stilling før en ny trener kastes.

 ??  ??
 ??  ?? ALVOR: Det var ikke mange smil hos Arendal-ledelsen etter fadesen mot Elverum i går. Her er trener Mattias Andersson (t.v.), daglig leder Bård Sterk-Hansen og styreleder Jan Sigurd Otterlei etter kamp.
ALVOR: Det var ikke mange smil hos Arendal-ledelsen etter fadesen mot Elverum i går. Her er trener Mattias Andersson (t.v.), daglig leder Bård Sterk-Hansen og styreleder Jan Sigurd Otterlei etter kamp.
 ?? FOTO: ALEXANDER NUPEN ??
FOTO: ALEXANDER NUPEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway