Agderposten

Kjempesilo­er på plass

Fire 40 meter høye siloer er nå heist på plass på Miljøkalks nye anlegg som bygges ved Arendal havn på Eydehavn.

-

▶NAERINGSLI­V

I oktober 2018 skal det nye anlegget settes i drift, opplyser prosjektan­svarlig i Miljøkalk AS, Stein Olstad.

Etter at Ere Entreprenø­r (se sidene foran) hadde støpt fundamente­ne, ble de tett på 40 meter høye kalksiloen­e heist på plass med en gedigen kran. Det er Tau mek. Verksted i Rogaland som har produsert siloene. De skal også lage to betydelig mindre rådvaresil­oer til Miljøkalk. Disse blir først montert på nyåret, opplyser Olstad.

Etter hvert skal det bygges et prosessbyg­g med mølle, og det skal settes opp to svaere lagertelt. Anlegget skal vaere helt ferdig og settes i drift i oktober neste år, og vil ifølge Olstad få to til fire ansatte. De fire svaere siloene skal brukes til lagring av ferdig bearbeidet kalk.

Mangler anlegg i Sør

Miljøkalk AS er et dattersels­kap av mineralkon­sernet Franzefoss, og har hovedkonto­r på Rud i Baerum.

Miljøkalk har i dag ikke anlegg sør for Baerum, mens de har svaere leveranser både i Agder og resten av Sør-Norge.

Da Agderposte­n omtalte planene første gang i forbindels­e med byggesøkna­den, pekte daglig leder Nils-Petter Eriksen på at Miljøkalk har store jobber med kalking av vann og vassdrag i Sør-Norge som er rammet av den sure nedbøren fra industrien i Tyskland og resten av kontinente­t. Fra Midt-Norge og nordover er man forskånet fra dette. Kalken som benyttes til kalkdosere­re og annen kamp mot forsuring av sørnorske vann og vassdrag – er for det meste hentet fra Verdal i Trøndelag, forteller Eriksen.

Brukes også i betong og sparkel

Andre bruksområd­er for kalken som skal bearbeides ved anlegget på Eydehavn, er som filtertils­enting i asfalt- og betongprod­uksjon, kalsiumkil­de i kraftprodu­ksjon, veimerking, samt til å lage mørtel, sparkel og andre produkter.

Anlegget på Eydehavn vil få en kapasitet på noe over 20.000 tonn i året. Naerheten til havna og plassering­en i landsdelen ble utslagsgiv­ende for Miljøkalks valg av plassering, opplyste daglig leder til Agderposte­n.

– Dette er en veldig riktig plassering for oss, opplyste Nils-Petter Eriksen. Han viste til at det meste som skal i de fire kjempesilo­ene, både skal skipes inn og ut over havna. Noe kjøres bort, og noe går med helikopter til kalkeoppdr­ag. I tillegg til kalk fra Verdal, blir det også en dolomitt fra Ballangen i Nordland. Det er denne som skal bli til hvit stripemali­ng på ny E18, forklarer Eriksen.

Ved siden av Agder, skal det nye anlegget i Arendal også betjene Telemark, deler av Vestlandet og Buskerud. Anlegget legge beslag på 7,5 mål av det i alt 100 mål store naeringsar­ealet ved Arendal havn på Eydehavn. ▶Vidar Fløde

 ?? FOTO: PRIVAT. ?? 40 METER HØYE: Her heises den siste av de fire 40 meter høye kalksiloen­e på plass på Miljøkalks nye anlegg på Eydehavn. I oktober neste år starter produksjon­en.
FOTO: PRIVAT. 40 METER HØYE: Her heises den siste av de fire 40 meter høye kalksiloen­e på plass på Miljøkalks nye anlegg på Eydehavn. I oktober neste år starter produksjon­en.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SVAER BETONGJOBB: Rundt 3.500 kvadratmet­er er prosjektet Ere Entreprenø­r bygger for Miljøkalk i forbindels­e med det nye storanlegg­et på Eydehavn. Her er støpingen i full gang.
FOTO: PRIVAT SVAER BETONGJOBB: Rundt 3.500 kvadratmet­er er prosjektet Ere Entreprenø­r bygger for Miljøkalk i forbindels­e med det nye storanlegg­et på Eydehavn. Her er støpingen i full gang.
 ?? ILL.: MILJØKALK AS ?? SLIK: Ennå gjenstår mye bygging før anlegget står ferdig slik og klar for produksjon i oktober 2018. En stor hall og et svaert mølletelt skal også reises
ILL.: MILJØKALK AS SLIK: Ennå gjenstår mye bygging før anlegget står ferdig slik og klar for produksjon i oktober 2018. En stor hall og et svaert mølletelt skal også reises
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway