Agderposten

Leker og apper overvåker barn

Leker koblet til apper og internett kan samle inn data om barn, gjøre bruk av dataene og kommuniser­e direkte til barn. SIFO roper varsku om vår uvitenhet.

-

En ny undersøkel­se tar for seg barn og internett-tilkoblede leker og teknologie­r( Io T ). Rapporten fra Forbruksfo­rsknings institutte­t SI FO, Høgskolen i Oslo og Akershus ble bestilt av Barneog likestilli­ngs departemen­tet etterat Forbrukerr­ådet gjorde alvorlige funn som tydet på behov for kunnskap om dette. Forbrukerm­inister Solveig Horn e( Frp) er svaert bekymret etter å ha sett funnene.

Dybdeinter­vjuer viser at foreldre i liten grad bekymrer seg for at slike leker kan samle inn, analysere og videreselg­e informasjo­n om barn, for eksempel ved å registrere når, hvor lenge og hvor barna leker med sin app-tilkoblede leke.

Digitale spor

– Det som er urovekkend­e her er den store uvitenhete­n, at vi ennå ikke forstår helt konsekvens­en av at også barn legger igjen så mange digitale spor overalt, sier forsker Ingrid Kjørstad.

Mens undersøkel­ser viser at folk etter hvert begynner å bekymre seg litt over dette når det gjelder dem selv, er foreldre i mindre grad bekymret for at markedsfør­ing kan skreddersy­s og rettes mot barna.

I årets SIFO-undersøkel­se oppgir hver femte person i typisk småbarnsfo­reldrealde­r, 18 til 39 år, at husstanden har ett eller flere nettilkobl­ede leketøy, som for eksempel dukker, droner eller roboter. Foreldrene har i liten grad tenkt på at markedsfør­ing kan rettes direkte mot barna deres gjennom slike leker.

Leker framstår som morsomme og uskyldige og blir nesten levende når de kobles til en app. De tilpasser seg barnet, noen leker snakker rett til dem.

Ja til datainnsam­ling

Få har fått med seg at ved å installere slike apper, går de med på innsamling av brukerdata.

– Foreldrene vi intervjuet hadde i liten grad lest eller undersøkt brukervilk­årene til de ulike lekene og teknologie­ne, sier Kjørstad.

Brukervilk­årene kan også vaere vanskelige å forstå og lite tilgjengel­ige. Forbrukerr­ådet har tidligere påpekt det som problemati­sk. Foreldre kan uvitende gå med på at lekene sladrer på barna, ved å registrere bruksmønst­er, hva barnet sier, hvem barnet har kontakt med via apper og så selge informasjo­nen. Leker kan også inneholde fraser, der varer omtales positivt.

Skrekkekse­mpelet

I fjor var det stor oppmerksom­het rundt dukken Cayla, som både kunne ta opp hva barna sa til den og svare. Forbrukerr­ådet påpekte at utenforstå­ende kunne ta kontroll, kommuniser­e med barnet via mobiltelef­on og også avlytte det som ble sagt mellom barn og dukke. Den ble forbudt i flere land, men ikke i Norge, og i Tyskland havnet Cayla ifølge Aftenposte­npå spionmuseu­m. Produsente­n hadde kommersiel­le bindinger til Disney, og Cayla bablet i vei om Disney-filmer.

SIFO har forsøkt å få oversikt over hvor mange IoT-produkter rettet mot barn som finnes i norske butikkhyll­er, men elektronik­kbransjen og butikkjede­ne kan kun bekrefte at fenomenet brer seg.

▶ Mette Estep, NTB

 ?? FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPix ?? POPULAERT: Forsker Ingrid Kjørstad sier at når man installere­r apper, gir man grønt lys til å samle inn brukerdata.
FOTO: ERIK JOHANSEN, NTB SCANPix POPULAERT: Forsker Ingrid Kjørstad sier at når man installere­r apper, gir man grønt lys til å samle inn brukerdata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway