Agderposten

Facebook overgir russiske annonser

Mark Zuckerberg sier han skal vise Kongressen russiskkjø­pte annonser som ble brukt til å fyre opp under politiske spenninger under valgkampen i USA.

-

Beslutning­en hans er en følge av økende uro og press fra kongressko­miteene som etterforsk­er forbindels­ene mellom Russland og Trump-kampanjen i valgkampen i fjor. Facebook har allerede utlevert annonsene som ble bestilt av falske kontoer som var knyttet til Russland, til spesialett­erforsker Robert Mueller som gransker Russlands støtte til Trump. Kongressen har så langt fått nei, men nå snur Facebook.

Zuckerberg sier selskapet aktivt samarbeide­r med myndighete­ne.

– Det er en helt ny utfordring for nettsamfun­n å måtte håndtere nasjoner og stater som forsøker å påvirke valg, sier Facebook-sjefen i en videoprese­ntasjon natt til torsdag.

Skjulte annonser

Han sier også at Facebook vil vaere mer på vakt mot forsøk på å manipulere sosiale medier med falske eller skjulte annonser som søker å påvirke valg i USA og andre steder.

Men han advarer mot å tro at Facebook vil klare å avdekke absolutt alt av uønsket materiale før det publiseres.

Det enorme sosiale nettverket lar i sin nåvaerende form hvilken som helst annonsør, inklusive politiske aktører, rette annonsene sine inn mot spesifikke grupper Facebookbr­ukere basert på demografi, hobbyer, alder eller andre karakteris­tikker de deler informasjo­n om.

Enkelte analytiker­e mener de såkalte «mørke» eller «skjulte» annonsene, hvis innhold kun kan ses av personene de er rettet mot og ikke er tilgjengel­ig for resten av publikum, kan ha bidratt til å øke politiske spenninger og potensielt påvirket fjorårets presidentv­alg.

Zuckerberg sier han skal forsøke å møte disse bekymringe­ne.

–Vi skal sørge for at Facebook blir mer gjennomsik­tig. Ikke bare skal du måtte fortelle hvilken side som har betalt for en annonse, vi skal også sørge for at folk kan besøke annonsøren­s side og se alle annonser de kjører ut til alle former for publikum på Facebook, sier Zuckerberg.

Falske russiske kontoer

En intern Facebook-granskning viser at Russland-tilknytted­e falske kontoer ble brukt til å kjøpe annonser som ble innrettet for å fyre opp under politiske stridstema­er før, under og etter presidentv­alget i USA i fjor.

Om lag 470 kontoer brukte til sammen rundt 100.000 dollar på å kjøpe annonser mellom juni 2015 og mai 2017. Annonsene henviste til falske eller villedende nyhetsarti­kler, eller dro trafikk til sider med den typen innhold, ifølge en Facebook-ansatt.

Selv om pengebeløp­et som ble brukt er relativt lite, kun nok til å kjøpe rundt 3.000 annonser, var kontoene eller nettsidene i strid med retningsli­njene til Facebook og ble stengt, ifølge selskapets sikkerhets­sjef Alex Stamos.

De fleste av annonsene inneholdt ikke direkte referanser til presidentv­alget eller spesifikke kandidater, men så isteden ut til å fokusere på å «forsterke splittende sosiale og politiske meldinger på tvers av ulike ideologisk­e spektre», ifølge Stamos.

Kaller sosiale medier på teppet

Adam Schiff, en demokrat som leder etterretni­ngskomitee­n skal se på Facebooks funn, sier han har tro på at annonsene vil gi bedre innsikt i hva som skjedde under valget.

Videre sier han at komiteen også skal gjennomgå Facebooks interne etterforsk­ning, og hvorfor det tok så lang tid før de fant de russisk-sponsede annonsene.

Schiff legger også til at komiteen vil høre fra flere teknologis­elskaper, inkludert Google og Twitter. (NTB-AFP-AP)

 ?? FOTO: ERIC RISBERG, AP, NTB SCANPIX ?? GJENNOMSIK­TIG: – Vi skal sørge for at Facebook blir mer gjennomsik­tig, lover Facebook-sjef Mark Zuckerberg.
FOTO: ERIC RISBERG, AP, NTB SCANPIX GJENNOMSIK­TIG: – Vi skal sørge for at Facebook blir mer gjennomsik­tig, lover Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway