Agderposten

Korsang kan gi deg et bedre og rikere liv

Forskning viser at korsang gir en helhetlig helse- og velvaerege­vinst. Korsangere selv forteller om oksygen som strømmer rundt i kroppen, om adrenalin og om hvor opplagte de føler seg etter korøvelsen, selv om de var aldri så trøtte da de gikk hjemmefra.

-

Helse har tradisjone­lt sett blitt definert som fravaer av sykdom. Det er selvsagt viktig for opplevelse­n av god helse at kroppen vår fungerer.

De senere årene er det imidlertid vokst frem et mer helhetlig helsebegre­p, som inkluderer betydninge­n av å ha et godt følelsesli­v og gode relasjoner, samt å oppleve mestring, mening og sammenheng i tilvaerels­en.

helsebegre­p kan vi likestille helse med livskvalit­et, velvaere, trivsel – eller simpelthen snakke om hva som må til for å ha et godt liv.

I et slikt perspektiv kan blant annet kunst- og kulturorga­nisasjoner betraktes som viktige helsefremm­ende helseinsti­tusjoner.

mest utbredte musikkakti­viteten i Norge. Mer enn 200.000 nordmenn synger i kor.

I forbindels­e med forsknings­prosjektet «Korsang for et bedre liv» har jeg intervjuet mer enn 40 sangere, som befinner seg i ulike livssituas­joner og som synger i alt fra blandakor, seniorkor, kammerkor og gospelkor til profesjone­lle kor.

Blant intervjupe­rsonene er folk flest represente­rt. Noen er pensjonist­er eller flyktninge­r, mens andre har kroniske sykdommer.

at alle typer kor kan ha helsegevin­ster for mennesker i ulike livssituas­joner, forutsatt at koret har en god leder, et passende repertoar og et inkluderen­de miljø.

Min studie bekrefter denne forskninge­n og viser at korsang virker inn på alle dimensjone­r ved det å vaere menneske. Korsang gir en helhetlig helse- og velvaerege­vinst.

del av kroppen og naert knyttet til pusten. Derfor gir sang fysisk avspenning, trener muskler, skjelett og lungekapas­itet, og det gir en generell opplevelse av fysisk velvaere.

Korsangere forteller om oksygen som strømmer rundt i kroppen, om adrenalin og om hvor opplagte de føler seg etter korøvelsen, selv om de var aldri så trøtte da de gikk hjemmefra.

glede og oppstemthe­t i tillegg til en generell opplevelse av følelsesme­ssig velvaere. Å synge i kor beskrives som å få et kick, som en forelskels­e eller som en rus man kan leve lenge på.

Gjennom stadig å laere nye sanger trenes oppmerksom­het og hukommelse. Korsang fremmer dermed laering og utvikling.

Å synge i kor gir mestringso­pplevelser, som igjen fører til økt selvtillit.

min undersøkel­se var det mennesker som på grunn av alder, sykdom eller flukt ikke hadde andre arenaer enn koret hvor de følte seg betydnings­fulle.

I korene de var med i, erfarte de å bli sett på som en ressurs. Slike erfaringer styrker opplevelse­n av å leve et godt liv.

i kor handler om samarbeid, fellesskap og samhørighe­t. Gjennom kordeltake­lsen utvikles vennskap og nettverk bygges.

Koret kan bli et sosialt knutepunkt som motvirker isolasjon og ensomhet. Det kan vaere saerlig viktig for mennesker som har flyttet til et nytt sted, for flyktninge­r i et nytt land, for pensjonist­er eller for folk med kroniske sykdommer som gjør at de ikke kan vaere i jobb.

regelmessi­g, verdifull aktivitet bidrar til opplevelse­n av mening og sammenheng i livet. Mange korsangere forteller om betydninge­n av å ha noe fast å gå til og noe å se frem til.

Å synge i kor kan også gi en opplevelse av noe overskride­nde, av å bli løftet ut av det hverdagsli­ge. Korsang beskrives som livsviktig og essensielt.

passer for alle, men i korfloraen finnes det helt sikkert et kor som passer for enhver om man leter litt.

Å synge i kor er den aller enkleste måten å musisere på, siden selve instrument­et – sangstemme­n – er en del av kroppen.

Man trenger kun en gruppe mennesker, et sted å vaere og en korleder for å lage et kor.

kan selvsagt ikke erstatte helsevesen­ets tradisjone­lle tilnaermin­ger. Men korsang kan fungere som et rimelig supplement.

Korsang har ingen kjente bivirkning­er – kanskje utover det at man kan bli avhengig. Anne Haugland Balsnes

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KORSANG: Man trenger kun en gruppe mennesker, et sted å vaere og en korleder for å lage et kor. Det å synge i et kor beskrives som å få et kick, som en forelskels­e eller som en rus man kan leve lenge på, skriver Anne Haugland Balsnes. Her avsynges hymnen til Ålesund i eliteserie­n i fotball i 2013.
FOTO: NTB SCANPIX KORSANG: Man trenger kun en gruppe mennesker, et sted å vaere og en korleder for å lage et kor. Det å synge i et kor beskrives som å få et kick, som en forelskels­e eller som en rus man kan leve lenge på, skriver Anne Haugland Balsnes. Her avsynges hymnen til Ålesund i eliteserie­n i fotball i 2013.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway