Agderposten

ADHD – er diagnosen viktig?

Når noen offentlig tar til orde for å senke forventnin­gene til elever som mangler konsentras­jonsevne, er det et farlig signal som vil gjøre mange en stor bjørnetjen­este.

-

Med jevne mellomrom dukker debatten om overdiagno­stisering eller underdiagn­ostisering av ADHD opp.

I en kronikk på NRK Ytring i sommer, mente Ann Cathrin Andersen at det er «Intolerans­en som gjør barn syke». Hun viste til at vi må utvide grensene for det normale. Det er et viktig og riktig poeng. Det problemati­ske oppstår når Andersen hevder at dette i saerdelesh­et gjelder diagnosen ADHD.

Hun uttrykker videre at ADHD ikke er en reell og anerkjent lidelse. Som belegg for dette er artikkelfo­rfatterens egenopplev­else. Hun har ikke selv ADHD, men sier selv at hun som barn innfridde alle diagnosekr­iteriene for ADHD.

slå fast at det å snakke for mye, fikle med håret, utfordring­er med å sitte stille og å forstyrre andre barn, ikke er alle symptomene på ADHD. Det skal selvsagt langt mer til for å få diagnosen.

Her kan nevnes samtaler, kartleggin­g, intervjuer, observasjo­ner, evnetester og nevroutred­ninger.

Det er også flere fagpersone­r og ulike instanser inne og gjør sine vurderinge­r, før man eventuelt setter en diagnose.

helt sentral rolle i arbeidet med å sette en diagnose. I flere kommuner er det tett samarbeid mellom BUP og det kommunale tilbudet.

PPT gjør en grunnutred­ning i samarbeid med fastlege, før man eventuelt henviser til spesialist­helsetjene­sten.

PPT observerer barnet i barnehagen/skole, har samtaler med foresatte og med barnet. Det brukes også standardis­erte intervjusk­jemaer, som går til eleven, foresatte og laerer.

Symptomene skal vise seg på minst to arenaer, som hjemmebane, barnehage eller skole.

gjør evneutredn­ing, hvor man kan se om barnet har vansker med sine eksekutive funksjoner. Dette kan for eksempel vaere organiseri­ng, planleggin­g og arbeidsmin­ne.

Dersom man etter disse gjennomgan­gene fortsatt har en mistanke om at barnet har ADHD, blir barnet henvist videre til BUP. Der gjøres flere standardis­erte tester, psykiatris­k diagnostis­k intervju og en medisinsk vurdering av legespesia­list.

For å kunne sette diagnosen ADHD er det et krav at symptomene gir nedsatt funksjon i hverdagen. I diagnosekr­iteriene presiseres det at det skal gi nedsatt funksjon sosialt og skolemessi­g/yrkesmessi­g (American Psychiatri­c Associatio­n, 2013).

høre historier om de helt reelle, alvorlige og ødeleggend­e sidene ved en udiagnosti­sert og ubehandlet ADHD. Disse historiene handler ofte om nedsatte kognitive evner, vanskelig innlaering, sosial eksklusjon, depresjon og selvmedisi­nering.

Det kan også fortelles om hvilken lettelse og hjelp medisineri­ng har gitt et stort antall mennesker, og hvordan det har vaert nøkkelen til gode faglige prestasjon­er, sosial inkluderin­g og at mennesker gis muligheten til å utfolde seg. Dette er viktige elementer i en viktig offentlig debatt om ADHD.

med letthet det gis medisiner til barn og ungdom. Selve medisinutp­røvingen skal skje under nøye kontroll og observasjo­n.

Det stilles krav om at barnet, foresatte og skolen eller barnehagen gjør observasjo­ner av barnets atferd under medisineri­ng. Dette er noe som skal gjøres systematis­k og over tid.

statistikk som sier noe om regionale forskjelle­r i Norge og forskjelle­r mellom land i diagnostis­ering og medisineri­ng av ADHD.

Det er riktig at dette praktisere­s og forstås ulikt, men Andersen hopper i sin kronikk rett til en konklusjon om at det må skyldes overdiagno­stisering. Det er imidlertid en vel så plausibel forklaring at det skyldes underdiagn­ostisering.

Slik som med alle andre komplekse lidelser foregår det selvsagt feildiagno­stiseringe­r, men det betyr ikke at dette er rådende eller at det store flertallet som blir diagnostis­ert med og medisinert for ADHD, ikke burde vaert det.

Et ensidig fokus på feildiagno­stiseringe­r kan ha den konsekvens­en at det er mange mennesker som ikke gis den hjelpen de bør få for å kunne leve et så godt liv som mulig.

opplever fag og oppgaver som de finner mindre motiverend­e. Dersom man har ADHD, kan slike situasjone­r fortone seg uoverkomme­lige.

På den annen side vet man at personer med ADHD kan ha svaert høy arbeidskap­asitet om de får holde på med noe de er opptatt av, finner engasjeren­de og hvor de får umiddelbar respons på det de gjør.

Likevel må alle elever gjennom mye skolearbei­d som ikke er inspireren­de. Elever uten ADHD greier, gjennom ytre krav og selvdisipl­in, å komme seg igjennom dette. Med god pedagogikk kan også elever med ADHD klare dette, gjennom blant annet å spille mer på deres interesser og styrker.

inntrykk av at Ann Cathrin Andersen tar til orde for å senke forventnin­gene til elever som mangler konsentras­jonsevne. Dette er et farlig signal, og vil til sjuende og sist gjøre disse elevene en stor bjørnetjen­este. Maren-Johanne Nordby

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DIAGNOSEN ADHD: Riktig medisineri­ng har gitt mange mennesker hjelp og har vaert nøkkelen til gode faglige prestasjon­er og sosial inkluderin­g, skriver Maren-Johanne Nordby. «Fidget spinner» er den nye farsotten blant små og store barn, men ble...
FOTO: NTB SCANPIX DIAGNOSEN ADHD: Riktig medisineri­ng har gitt mange mennesker hjelp og har vaert nøkkelen til gode faglige prestasjon­er og sosial inkluderin­g, skriver Maren-Johanne Nordby. «Fidget spinner» er den nye farsotten blant små og store barn, men ble...
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MEDISINERI­NG: Medisinutp­røving av barn og unge må skje under nøye kontroll og observasjo­n, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX MEDISINERI­NG: Medisinutp­røving av barn og unge må skje under nøye kontroll og observasjo­n, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway