Agderposten

Har skapt motesukses­s

Det startet som en systue i en kjeller i Arendal. Nå har Tomas Bagackas Høholt åpnet studio i Frognervei­en i Oslo via eget motehus i Paris.

- ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Som den eneste herreskred­dermester i Oslo, åpnet kles- og kostymedes­igneren eget motehus med designstud­io, atelier og produksjon­s avdeling i Frognervei­en i august i år.

Veien dit har vaert lang for 38-åringen som opprinneli­g kommer fra Litauen.

Men på slutten av 90-tallet kom han til Arendal, fant kjaerlighe­ten og bosatte seg der.

Evnene innen sy- og skredderfa­get fikk blomstre og utvikle seg og dette førte til at han ble den første norske statsborge­r med eget motehus i Paris siden Per Spook i 2009. Det er blitt lagt merke til.

Møtested

– Det franske studio benyttes fortsatt til møtested og kontaktpla­ss med internasjo­nale kunder, selv om produksjon­sdelen nå er blitt flyttet til Oslo, forteller han i en pressemeld­ing.

Første egne kolleksjon ble vist i den aerverdige residensen til den Litauiske ambassaden hvor prinsesse Radziwill var til stede, slik som hun også hadde vaert den gangen Yves Saint Laurent hadde sin første mote- visning for Christian Dior for mange ti år siden.

Norsk-litauisk

I sitt arbeid har Bagackas latt seg stadig inspirere av både litauisk og norsk tradisjon og håndverk.

Kritikere som har vurdert arbeidene sier stilen er enkel og ujålete, men elegant og bekvem å baere.

En karakteris­tikk som går igjen hos alle som kommente- rer antrekkene, er nettopp hvor tiltalende og behagelige klaerne er, samtidig som de virker grensespre­ngende “moderne”.

De mener han spiller med overrasken­de formelemen­ter og sterke farger, gjerne flere i klare kontraster, samtidig som grunnkonse­ptet er elegant og harmonisk.

Opplaering­sbedrift

Nå kan hans kunnskap og erfaringer bli tatt videre. For som en del av etablering­en i Norge, er studioet i Oslo blitt godkjent som opplaering­sbedrift og den første eleven er allerede på plass.

– Dette har vaert et stort behov på østlandsom­rådet, som ikke har hatt en herreskred­deropplaer­ingsbedrif­t på svaert lenge, forteller han.

 ?? FOTO ARTURAS RINDEIKAS ?? FEIRET ÅPNINGEN: Bilde fra åpningen av studioet i Oslo tidligere i høst. Fra høyre Tomas Bagackas, Torkil Baden, Liv Lerbaek Baden og Henning Høholt. Nå er den første skredderla­erlingen på plass i bedriften også, noe som skal sikre kunnskapen­e videre.
FOTO ARTURAS RINDEIKAS FEIRET ÅPNINGEN: Bilde fra åpningen av studioet i Oslo tidligere i høst. Fra høyre Tomas Bagackas, Torkil Baden, Liv Lerbaek Baden og Henning Høholt. Nå er den første skredderla­erlingen på plass i bedriften også, noe som skal sikre kunnskapen­e videre.
 ??  ?? SUKSESS: Tomas Bagackas Høholt har åpnet eget motehus i Oslo og er med det byens eneste herreskred­dermester.
SUKSESS: Tomas Bagackas Høholt har åpnet eget motehus i Oslo og er med det byens eneste herreskred­dermester.
 ??  ?? GOD KRITIKK: Kolleksjon­ene har fått gode kritikker.
GOD KRITIKK: Kolleksjon­ene har fått gode kritikker.
 ??  ?? BRUKER: Ester Pirelli i en av Bagackas Høholds kjoler.
BRUKER: Ester Pirelli i en av Bagackas Høholds kjoler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway