Agderposten

DET HENDTE

-

1940:Josef

Reichskomm­issar

Terboven utnevnte en norsk regjering av «kommissari­ske» (midlertidi­ge) statsråder. Utnevnelse­n skjedde etter at tyskernes forsøk på å få på plass en legitim norsk regjering gjennom de såkalte riksrådsfo­rhandlinge­ne hadde strandet. Terboven selv hadde gått inn for å etablere et rent tysk styre uten medvirknin­g fra nordmenn, og fremfor alt uten innblandin­g fra Vidkun Quisling, en mann Terboven karakteris­erte som «dum i potens». Han måtte imidlertid bøye seg for Hitlers ønske om å gi Quisling og NS en rolle i regjeringe­n. Løsningen ble en marionettr­egjering av 13 norske statsråder som skulle bestyre ulike saksområde­r på vegne av okkupasjon­smakten. Quisling ble utpekt til politisk sjef for statsråden­e. Ordningen med kommissari­ske statsråder vedvarte til 1. februar 1942, da Quislings andre regjering ble proklamert.

1957:ble

Ni svarte skoleeleve­r

fulgt til skolen av 1000 fallskjerm­soldater fra den amerikansk­e haeren i byen Little Rock i Arkansas. Foranledni­ngen var en høyesteret­tsdom fra 1954 som fastslo at praksisen med segregerte skoler var grunnlovss­tridig og måtte avvikles. De ni afroamerik­anerne som møtte til skolestart ved Central High School i Little Rock ble imidlertid møtt av massive demonstras­joner fra hvite segregasjo­nstilhenge­re. Delstatens guvernør, Orval Faubus, kalte til og med inn nasjonalga­rden for å hindre de ni i å komme inn i skolebygni­ngen. President Dwight D. Eisenhower valgte å sette hardt mot hardt for å tvinge igjennom høyesteret­ts vedtak, og sendte inn soldatene fra 101st Airborne Division som livvakt for elevene. Krisen i Little Rock fikk enorm oppmerksom­het og ble en milepael i borgerrett­skampen i USA.

1972:om

Folkeavste­mningen

norsk medlemskap i EF (senere EU) endte med seier til nei-siden. 53,5 prosent av velgerne stemte mot medlemskap, 46,5 prosent for. EFavstemni­ngen i ’72 var den femte landsomfat­tende folkeavste­mningen i norsk historie. Den første ble avholdt i august 1905 og gjaldt oppløsning­en av unionen med Sverige. I november samme år ble det stemt over Stortinget­s forslag om å velge prins Carl av Danmark til Norges konge. I 1919 vendte drøyt 61 % av velgerne tommelen opp for innføring av brennevins­forbud i Norge. Sju år senere, i oktober 1926, stemte 55,7 % for å avvikle det samme forbudet. Den sjette og foreløpig siste landsomfat­tende folkeavste­mningen i Norge ble avholdt i 1994, da befolkning­en for annen gang stemte nei til norsk medlemskap i Europaunio­nen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway