Agderposten

Møtte Petter edderkopp

Barna dro på tur for å laere om edderkoppe­r – og om matte.

-

Som realfagsba­rnehage er vi veldig glad i aktivitete­r fra naturfag og matematikk-verden, og temaet i dag var edderkoppe­r.

Først laerte vi masse om edderkoppe­r, og hva som var forskjelle­n på disse litt underlige skapningen­e i forhold til insekter.

Åtet bein

Blant annet ved å telle hvor mange bein de har. Og hvis de har åtte bein, så er det en edderkopp og ikke et insekt. Det var det mange som visste fra før, men at de fleste også har åtte øyne, det var nytt for de fleste. Vi var også glad for at vi ikke har edderkoppe­n Goliat i Norge, siden den så veldig skummel ut på bildet.

Den kan bli opptil 170 gram, og når vi veide forskjelli­ge ting på vekta vår for å se hvor tung den egentlig blir, ble vi litt overrasket. Og størrelsen på 25 cm var jo like stort som en hundevalp. Vi forsøkte å tegne en modell på tavla vår, men da gikk beina på utsiden. Huff og huff!

Laget eget nett

Det kanskje mest spennende er måten den skaffer seg mat. Den lager edderkoppn­ett av spindelvev som kommer ut av kroppen, og i dette setter insekter seg fast og blir fanget. De fleste edderkoppe­ne har gift som den bedøver byttet med før den spiser det opp.

Litt ekkelt, men sånn er det i dyreverden. Vi laget vårt eget «edderkoppn­ett» av masse tau som vi surret rundt traerne. Alle barna fikk klatre i det etter at vi hadde studert det og funnet mange forskjelli­ge former og mønstre. Vi fant trekanter, firkanter og til og med fem- og sekskanter.

Sjekket alder og størrelse

Et av barna hadde bursdag denne dagen, og vi ønsket å finne ut om han hadde blitt noe større enn de som var yngre. Barna stilte seg opp på rekke og sorterte seg fra minst til størst. Så sjekket vi om det var sånn at de minste var yngst og de største var eldst, og det stemte godt.

Vi lurte også på hvorfor det er viktig å vite hvor mange år et menneske er. Vi fant ut at det var nyttig for eksempel når man skal på kino med aldersgren­se.

Det var også noen som hadde erfart at det var noen av aktivitete­ne man ikke kunne gjøre i Dyreparken hvis en ikke var gammel nok.

Årringer

Men hva med ting i naturen da? Hvordan kunne man finne ut hvor gammelt et tre er? Vi brukte en vedkubbe som barna laerte å telle årringer på, for å finne ut av alderen på treet.

Men vi kan jo ikke hogge ned alle traerne for å finne ut av hvor gamle de er, var det en som sa.

Derfor laerte vi at man kan måle omkretsen på stammen for å finne ut sånn cirka hvor gammelt det er, og en tomme tilsvarer ett år.

Vi målte et tre og fant ut at det var 24 år gammelt. Spørsmålet var da om de voksne var eldre eller yngre enn treet, og vi fant ut at en av oss var yngre mens vi andre var eldre.

Artikkelen er publisert av Springklev barnehage på Sideblikks nettside der du finner mer tekst og flere bilder fra denne turen

 ??  ?? INETTET: Barna lekte edderkoppe­r i nettet de laget. Kanskje møtte de «Lille Petter edderkopp» også?
INETTET: Barna lekte edderkoppe­r i nettet de laget. Kanskje møtte de «Lille Petter edderkopp» også?
 ??  ?? I FLOKK: Barna flokker seg rundt de voksne for å laere om små kryp.
I FLOKK: Barna flokker seg rundt de voksne for å laere om små kryp.
 ??  ?? SE HER: En liten krabat blir nøye studert.
SE HER: En liten krabat blir nøye studert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway