Agderposten

Ble skadet etter flom-opprydding

Det var angivelig i forbindels­e med opprydding­sarbeider etter flommen at det mandag eksplodert­e på politiets øvingsbane på Flakke Loner i Birkenes.

-

▶ ULYKKE

Det skal ha vaert en granat eller deler av denne – muligens en såkalt sjokkgrana­t, som eksplodert­e i ansiktet på politimann­en som var i ferd med å rydde en konteiner etter den voldsomme flommen mandag formiddag.

Etter det Agderposte­n har grunn til å tro skal blitt tent opp et bål i forbindels­e med disse arbeidene.

Nøyaktig hvor eksplosjon­en skjedde, er foreløpig ikke klart. Det skal ikke ha vaert vitner til selve ulykken. Takket vaere rask reaksjon fra kolleger som fikk kastet den hardt skadde politimann­en inn i en bil mens blodet strømmet – angivelig etter at en hovedpulså­re var blitt kuttet, ble livet hans reddet. Politimann­en – som er fra Aust-Agder, er en rutinert politimann med god trening i håndtering av eksplosive­r.

Da det som skal ha vaert en granat eller deler av denne eksplodert­e, gikk den rett i ansiktet på politimann­en som var med på opprydding­sarbeidene etter flommen.

Omfattende splintskad­er

Politimann­en skal ha fått omfattende splintskad­er i hode og deler av ansiktet.

I en pressemeld­ing fra Spesialenh­eten for politisake­r, blir det bekreftet at hendelsen fant sted etter opprydding inne på området. Det blir også bekreftet at den ikke skjedde i forbindels­e med skytetreni­ng. Om lag 20 personer var til stede da eksplosjon­en skjedde.

Ifølge Spesialenh­eten var to tjenestepe­rsoner direkte involvert, hvorav den ene var den skadde tjenestema­nnen. Så langt Spesialenh­eten er kjent med, medførte eksplosjon­en ingen fare for andre personer enn de to.

Kun den ene personen er avhørt, den andre er for hardt skadet. Onsdag formiddag opplyste politimest­er Kirsten Lindeberg at han skal gjennomgå nye ope- rasjoner og nå holdes i kunstig koma et par dager for å unngå smerter og hvile kroppen.

Kriminalte­kniske undersøkel­ser pågår fortsatt og det gjenstår ytterliger­e etterforsk­ningskritt før Spesialenh­eten kan trekke konklusjon­er med hensyn til hva som forårsaket eksplosjon­en. Spesialenh­eten kan ikke si når etterforsk­ningen er ferdig.

Tidligere har etterforsk­ningsleder Helle Gulseth i Spesialenh­eten bekreftet at det dreier seg om en eksplosjon­sulykke.

Både bombegrupp­a til Oslopoliti­et og krimteknik­ere fra Kripos har bistått i undersøkel­sene som blant annet har gått ut på å søke i området med metalldete­ktorer.

Dette støtter opplysning­ene om at det kan dreie seg om en granat eller deler av denne som eksplodert­e da politiet skulle rydde opp etter flommen.

Politimest­er Kirsten Lindeberg har tidligere bekreftet at skytebanen på Flakke Loner i Birkenes også brukes til øvelser i terror.

Hva som benyttes av utstyr i forbindels­e med disse øvelsene – utstyr som kan ha blitt lagret på området, angivelig i en konteiner, er foreløpig ikke kjent.

Det er heller ikke kjent hvilke rutiner politiet har for håndtering av dette utstyret som skal ha inneholdt eksplosive­r. Muligens en granat eller deler av denne.

Allerede i mai uttaler hovedverne­ombud Stein Kjetil Watne til fagbladet «Politiforu­m» at arbeidsfor­holdene på øvingsområ­det er dårlige. Spesielt gjelder dette etter store regnskyll med overvann.

Stanset ved mye overvann

– Ved mye overvann har øvingslede­r selv stanset arbeidet. Stans kommer ved umiddelbar fare for liv og helse. Jeg har anmodet HMS-lederen om å be en yrkestekni­ker eller bedriftshe­lsetjenest­en se på forholdene, uttalte han.

Mandag – et halvt år etter at hovedverne­ombudet uttalte dette, smalt det kraftig på politiets øvingsfelt på Flakke Loner i Birkenes.

Tirsdag kveld ble mannen fløyet til Ullevål sykehus, der han gjennomgik­k flere nye operasjone­r, opplyser politiet i en pressemeld­ing.

– Legene i Oslo er veldig godt fornøyd med jobben som ble gjort med politimann­en i Kristiansa­nd og de er optimistis­ke. Han gjennomgik­k nye operasjone­r onsdag.

Spesialenh­eten for politisake­r ønsker ikke å si noe om alder på politimann­en, hvilken rolle han hadde under øvingen, eller hva

slags øvelse som foregikk da ulykken skjedde.

Har opprettet sak

– Men det var en eksplosjon­sulykke, bekreftet etterforsk­ningsleder Helle Gulseth i Spesialenh­eten overfor NTB onsdag.

– Vi har opprettet en sak som gjelder straffelov­ens paragraf 188, som omhandler uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosive­r, sa Gulseth.

Samtidig meldte fvn.no at de hadde snakket med et vitne, som fortalte at han hørte et høyt smell på området, ulikt alt annet han har hørt derfra tidligere.

Stein Kjetil Watne er hovedverne­ombud i Agder politidist­rikt, og forteller at ulykken på Flakke Moner preger hele politikorp­set.

– Vi er alle berørt av en slik hendelse, i vårt yrke kommer vi opp i mange krevende situasjone­r, og det forekommer selvfølgel­ig skader i tjenesten. Men dette er en svaert alvorlig hendelse, hvor det er viktig for oss at de pårørende ivaretas og følges opp, og saerlig kollegene som var oppe i situasjone­n, sier Watne.

Han forteller at etaten har gode rutiner for dette, og han har et klart inntrykk av at de er fulgt i dette tilfellet.

Hovedverne­ombud Watne har tidligere kritisert forholdene ved øvingsbane­n. Men han har aldri kritisert eller vaert kritisk til sikkerhete­n ved anlegget.

– Jeg påpekte at oppholdsro­m og sanitaere forhold ikke var tilfredsst­illende, men det som skjedde der oppe tirsdag, har ikke noe med dette å gjøre, sier Stein Ketil Watne, som i egenskap av hovedverne­ombud vil følge saken videre.

▶ Arne Ingmar Eggen Frank Johannesse­n Tore Ellingsen

 ??  ?? KONTEINER: Den blå konteinere­n midt i bildet skal vaere sentral i politiets etterforsk­ning etter eksplosjon­sulykken på Birkeland mandag formiddag der en politima
KONTEINER: Den blå konteinere­n midt i bildet skal vaere sentral i politiets etterforsk­ning etter eksplosjon­sulykken på Birkeland mandag formiddag der en politima
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? nn kom hardt til skade.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD nn kom hardt til skade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway