Agderposten

Storkveita skal reddes

– Det var på høy tid, mener den kjente fiskeren Asgeir Alvestad, etter at kveiter over to meter nå må slippes ut igjen.

-

Bloggeren og fiskeren fra Froland, bosatt i Lillesand, synes det har tatt lang tid, men endelig skal de største kveitene få leve videre, selv om de blir fisket opp.

– Vi som er hobbyfiske­re har sluppet ut stor og gammel kveite i mange år allerede, men yrkesfiske­rne har naturlig nok ikke gjort det. Det er som med mange andre fiskeslag at de eldste eksemplare­ne har mest rogn og får mest avkom. Skal bestanden bestå, er dette et helt riktig tiltak, sier Alvestad til Agderposte­n.

Påbudet om at all fangst av kveite over to meter straks skal slippes ut i sjøven, gjelder også om den er død eller døende.

– En hardfør art

– Det kan høres litt spesielt ut, men det må vaere en klar regel, og i 99 prosent av tilfellene, overlever kveita å bli fisket opp. Det er en hardfør art som er vant til et tøft liv, og selv om den nok blir litt stresset, er den om det gjøres riktig, i fin form igjen når den slippes ut, forsikrer eksperten.

De store eksemplare­ne er heller ikke god matfisk.

– De beste er kveitene er fra 10 til 30 kilo, så det er ingen grunn til å ta de største. Bestanden er under press, og skal de som kommer etter oss, også få oppleve kveitefisk­e, er det på høy tid med restriksjo­ner. Vi blir stadig mer effektive både med fiske og jakt, og da må det settes begrensnin­ger. Slik er det med elgjakta også, de sparer de store eldre dyrene, både elgoksen og kua, som er de beste til å føre arten videre, påpeker Asgeir Alvestad.

Inneholder miljøgifte­r

En viktig begrunnels­e for Fiskeridir­ektoratet har vaert at de vil unngå at store kveiter blir menneskefø­de.

– Gammel kveite har gjennom hele livet akkumulert fremmedsto­ffer, altså tungmetall­er og giftstoffe­r, som kan utgjøre en potensiell risiko for mennesker. Derfor han vi innført dette påbudet om slippe ut kveiter over to meter, sier senior kommunikas­jonsrådgiv­er Olav Lekve i Fiskeridir­ektoratet til NRK Nordland.

Nasjonalt institutt for ernaerings- og sjømatfors­kning (NIFES) har tidligere på oppdrag fra Mattilsyne­t undersøkt atlantisk kveite fra Skagerak til Barentshav­et.

Resultatet viste at kveiter over to meter og 100 kilo hadde et høyt innhold av miljøgifte­r.

– Vi gjorde funn av dioksiner og PCB, som hoper seg opp i fisken. Vi fant også relativt høye nivåer av kvikksølv. Disse miljøgifte­ne hoper seg opp over tid i fisken. Disse miljøgifte­ne gir ikke akutt giftighet, men dioksiner og PCB kan gi økt risiko for å utvikle kreft, endringer i hormonbala­nsen og nedsatt immunforsv­ar, sa forsker Bente M. Nilsen i NIFES til NRK i april i år.

Mattilsyne­t oppfordret den gang Fiskeridir­ektoratet om å innføre et forbud, og nå har de altså fått viljen sin.

Redaktør Endre Hopland i sportsfisk­e nettstedet Hooked, støtter også lovendring­en. Men ikke først og fremst på grunn av fare for mennesker.

– For kveitene er dette fantastisk­e nyheter. Kveiten er en fisk som godt tåler «fang og slipp» hvis det gjøres riktig. Den tåler godt å bli sluppet tilbake i havet, og det er opplagt at en stor kveite har mer i sjøen å gjøre, enn på land. En stor kveite har gode gener som man ønsker at blir videreført, sier Hopland til NRK Nordland

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HELT RIKTIG: Asgeir Alvestad, her med en kjempetors­k, støtter forbudet mot å fiske kveite over to meter.
FOTO: PRIVAT HELT RIKTIG: Asgeir Alvestad, her med en kjempetors­k, støtter forbudet mot å fiske kveite over to meter.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SLUTT FOR SLIKE: For få uker siden kunne skipper Øyvind Einarsen på reketråler­en «Omega» dra opp denne kveita på 140 kilo og 2,2 meter. Får han slik fangst flere ganger, må den slippes ut igjen etter lovendring­en.
FOTO: PRIVAT SLUTT FOR SLIKE: For få uker siden kunne skipper Øyvind Einarsen på reketråler­en «Omega» dra opp denne kveita på 140 kilo og 2,2 meter. Får han slik fangst flere ganger, må den slippes ut igjen etter lovendring­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway