Agderposten

- Slå hardt ned på vold i skolen

Det må slås hardere ned på vold i skolen. Det er en av konklusjon­ene etter krisemøtet om uroen i Oslo-skolen. Politiet får 30 millioner kroner ekstra.

-

Strengere reaksjoner som straff og utvisning er blant tiltakene som vikarieren­de kunnskapsm­inister Henrik Asheim (H) vil se naermere på etter onsdagens topptunge krisemøte om vold og uro i Oslo-skolen.

Der deltok blant andre justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp), sjef for Oslo-politiet Hans Sverre Sjøvold og Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Vil vurdere utvisnings­regler

Asheim sier til NTB at han blant annet vil se på regelverke­t for å utvise elever.

– Dagens regelverk er så strengt at man ikke får utvist noen elever som burde vaert utvist, sier han.

– Men jeg er veldig opptatt av at vi da må sørge for at elevene ikke bare sendes ut av skolen, men blir fanget opp av en annen aktivitet, understrek­er kunnskapsm­inisteren.

Justismini­steren peker på at det må slås hardere ned på kriminalit­et og vold i skolen.

– De som er «verstinger», må oppleve at deres handlinger får konsekvens­er i andre enden. Det er veldig viktig, sier Amundsen.

– Det kan bidra til å avgrense problemet, mener han.

Hard kjerne

Ifølge politiet er det en kjerne på rundt 100 personer som står bak det meste av uroen. Også Oslos politimest­er mener det er svaert viktig at politiet settes i stand til å slå ned på ungdommene i en tidlig fase.

– Det er helt avgjørende. Vi må sette grenser for atferd som er kriminell og uønsket, sier Sjøvold.

Regjeringe­n har tidligere varslet at de vil bevilge 30 millioner kroner til politiet i Oslo sørøst som skal brukes til forebyggen­de arbeid.

Ifølge Sjøvold er det flere fellestrek­k blant ungdommene, som dårlige språkferdi­gheter og fattig familiebak­grunn. Dessuten er de fleste av dem svake på skolen.

– Vi må samarbeide bedre med skolene for å forebygge kriminalit­et, sier han.

Mer uro

Bakgrunnen for møtet er at tallet på rapporter om uro ved flere videregåen­de skoler i Oslo har økt kraftig. Ifølge VG ble det i 2015 anmeldt 21 ulike voldshende­lser, mot 47 anmeldelse­r i fjor.

Samtidig ble det i fjor rapportert om 1.940 tilfeller av vold mot laerere i Oslo-skolen, mer enn en dobling fra året før, ifølge Dagsavisen. For et par uker siden slo rektor Terje Wold ved Stovner videregåen­de skole fast at arbeidsmil­jøet ved skolen ikke lenger er trygt på grunn av vold, trusler og uro.

Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl er fornøyd med signalene fra møtet, blant annet om et forsterket samarbeid mellom skoler og politi.

– Vi er enige om at dette er et sammensatt problem, kanskje først og fremst et klasseprob­lem, sier hun.

Utfordrer regjeringe­n

Samtidig etterlyser hun mer penger fra regjeringe­n for å forsterke områdeinns­atsen i Oslo sørøst og viser til at statens bi-

drag de siste årene er blitt kuttet fra 130 til 33 millioner kroner.

– Jeg har utfordret regjeringe­n til å matche det byrådet legger på bordet. Egentlig er dette et 50–50 samarbeid, sier Tellevik Dahl.

I sitt budsjett for neste år har byrådet bevilget til sammen 125 millioner kroner til Groruddals­satsingen, Tøyen/Grønland og Oslo Sør.

– Man må jobbe bredt og ha laerere og miljøarbei­dere, flere ungdomstil­tak og flere fritidsare­naer. Men det koster penger å ansette flere voksne med kompetanse til å håndtere disse ungdommene som har så mye i bagasjen, sier Tellevik Dahl. (©NTB)

 ??  ?? SAMSTEMTE: Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp), justisslås hardt ned på vold i skolen.
SAMSTEMTE: Innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp), justisslås hardt ned på vold i skolen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (Frp) og kunnskapsm­inister Henrik Asheim (H) er samstemte om at det må
FOTO: NTB SCANPIX og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (Frp) og kunnskapsm­inister Henrik Asheim (H) er samstemte om at det må
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? INGEN GARANTI: Rektor Terje Wold ved Stovner videregåen­de skole i Oslo uttalte i september at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmil­jø.
FOTO: NTB SCANPIX INGEN GARANTI: Rektor Terje Wold ved Stovner videregåen­de skole i Oslo uttalte i september at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever ved Stovner et trygt og godt arbeidsmil­jø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway