Agderposten

Med fortiden inn i fremtiden

-

▶ FLERE må stå lenger i jobb for å berge fremtidens velferdsst­at, sa

da han mandag åpnet Stortinget. Selv står han lenger i jobb for å berge fortidens monarki.

Harald kong

på sikt. Hvilket signal sender de befolkning­en? Hvordan kan politiet håpe på tillit fra en sivilbefol­kning som forventer å kunne bli holdt beskyttet mot høyreekstr­emistisk vold og propaganda i Kristiansa­nds gater på høylys dag?

Kristoffer Andersen sløyfe en unødvendig kanal.

Det er som mannen sa; «Mi trenger ikkje kanal, mi haer jo Pållen!». Da vil Arendal kommune og folket vil spare flere hundre millioner kroner.

Kjell Kittelsen og kunnskap. Vi forventer at de skal oppdra og utdanne demokratis­ke medborgere. Det er ingen liten bestilling og krever mye av hver enkelt.

Det er mange grunner til at regjeringe­n stadig insisterer på kompetanse blant laerere. Jeg tror for eksempel at en faglig trygg laerer har mer overskudd til å se hele eleven.

Kjaere laerere. Først og fremst vil jeg takke for den innsatsen dere hver dag legger ned i norske klasserom. Jeg vil også takke for bokanbefal­ingene dere gir til hun som viste ekstra interesse i fordypning­semnet. For de timene dere sitter og pønsker ut hvordan ligninger med to ukjente best kan forklares.

Og ikke minst, takk for de ekstra spørsmålen­e og kravene dere stiller til han som i en periode ber om å få gå på toalettet litt for ofte, og som alltid kommer tilbake med røde øyne. Henrik Asheim til innsats.

Det er umulig å si med absolutt sikkerhet at akkurat den flommen som rammet Sørlandet, er en direkte konsekvens av menneskesk­apte klimaendri­nger. Men vi vet at verden allerede har blitt en grad varmere siden førindustr­iell tid.

Vi vet at denne temperatur­stigningen totalt sett skaper mer ekstremvae­r: Mer tørke, mer flom, farligere sykloner og heftigere orkaner. Stiger temperatur­en med enda en grad, vet vi at vaeret vil bli mer ekstremt. For oss betyr det et villere og våtere klima hele året, med mindre stabile somre og vintre.

I møtet med denne kunnskapen skal vi ikke la oss drukne i alvoret og dystre framtidsut­sikter. Men vi kan heller ikke stikke hodet i sanden. Politikern­e som begynner en ny stortingsp­eriode vet innerst inne, veldig mye om hva som skal til for at vi kutter vår andel klimagassu­tslipp i Norge. De vet hva som skal til for at vi gjør vår del av den innsatsen som kreves for å nå klimamålen­e. De vet hvilke tiltak som må til i transporte­n, industrien og landbruket for å redusere etterspørs­elen etter kull, olje og gass.

Grønn Ungdoms appell til de 169 nye stortingsr­epresentan­tene er klokkeklar: Ikke la den neste stortingsp­erioden bli fire nye år med systematis­ke brudd på alle klimamålen­e Norge har satt seg! Skriv historie! La flommen på Sørlandet føre til handling!

Josefine Gjerde

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway