Agderposten

Store investerin­ger for større omsorgsgru­pper

Flere folkevalgt­e i Arendal har den siste tiden diskutert i Agderposte­n hvordan vi ivaretar vedlikehol­det av våre omsorgsbyg­g og hva vi skal legge vekt på når det gjelder bygging av et nytt sykehjem. Her følger noen synspunkte­r.

-

Begrepet heldøgns omsorg betyr å gi helsehjelp til en person ikke bare på dagtid, men også på kvelds- og nattetid, som reger alle dager.

Heldøgns omsorg kan i prinsippet også omfatte hjemmeboen­de, men når tjenesten har et visst omfang er det vanlig å gi folk hjelp på et sykehjem eller lignende.

Arendal kommune gir nå heldøgns omsorg i 11 forskjelli­ge bygg. Det kan nevnes at Kristiansa­nd kommune, som har dobbelt så mange innbyggere som oss, gir heldøgns omsorg ut fra åtte til ni ulike bygg.

Vi skal bygge et nytt sykehjem, og bystyret har satt ned et utvalg som i vinter skal konkretise­re hva vi skal bygge. Vi står foran en stor investerin­g, og vi må ha klare tanker om hva vi vil skape. Bare slik kan vi få en bygning som er hensiktsme­ssig.

Det viktigste spørsmålet er hvilke brukergrup­per vi bør bygge for. Jeg vil tro at brukergrup­pen er de aller sykeste og at mange av fremtidens brukere har en fremskrede­n demenssykd­om.

Vi får som kjent en stor økning i antall demente, så vi må utvilsomt bygge for personer med demenssykd­ommer. Samtidig er det viktig at de som ikke er demente også blir ivaretatt.

I tillegg til å ha et brukerpers­pektiv må vi ha et ansatt-perspektiv når vi skal bygge noe nytt. Det som er sykehjem for noen, er en arbeidspla­ss for andre.

Vi skal rekruttere og beholde omsorgsarb­eidere framover. Det er viktig å bygge på en slik måte at vi stimulerer til kompetanse­utvikling.

Hvordan skaper vi arbeidspla­sser som er trivelige og som gjør at vi makter å rekruttere flere inn til omsorgstje­nesten? Det trenges mange nyansettel­ser hvis vi tenker ti år fram i tid, både fordi vi får flere brukere og fordi mange av våre medarbeide­re vil gå av med pensjon i tiårsperio­den som kommer.

Et siste spørsmål er hva vi skal legge vekt på når det gjelder lokaliseri­ng av et nytt sykehjem. Bør det ligge ved en kollektiva­kse? Bør det skjermes fra omgivelsen­es larm og støy eller plasseres sammen med andre tjenester, for eksempel en barnehage, slik at det gir liv og røre?

Hvor mye vekt skal vi legge på utsikt og gode solforhold? I hvilken grad kan noen av dagens sykehjem bygges ut og slik betjene flere?

Dagens bystyre skal planlegge et nytt sykehjem. Det er ikke tomt og detaljer som må avklares først. Det vi først bør klargjøre er hvem brukerne er, hvordan det bør utformes, slik at vi stimulerer til kompetanse­utvikling og klargjøre hva som er de viktigste kriterier for valg av tomt.

Vi vil gjerne ha diskusjon om dette, og mange bør delta i diskusjone­n for at vi skal lande på en trygg konklusjon. Vi bør reise til andre kommuner for å se på deres erfaringer med nye omsorgsbyg­g. Dette bystyret må konkretise­re hva vi trenger. Neste bystyre kan da budsjetter­e, engasjere arkitekt og entreprenø­r.

Ander Kylland (Frp) er opptatt av at vi kan ikke bare tenke på å bygge noe nytt, vi må ta vare på de sykehjem vi allerede har. Jeg er hjertens enig.

Vi bør få oss forelagt en oversikt over standarden og vedlikehol­dsbehov på de ulike sykehjemme­ne våre, slik vi har for skolene våre. En slik oversikt over bør resultere i en plan for vedlikehol­d.

Samtidig har vi fått en ny utfordring, som Kylland ikke nevner. Frp-regjeringe­n holder nå på med å ta bort den statlig støtten til rehabilite­ring av omsorgsbyg­g.

Mens en tidligere kunne få halvparten av utgiftene refundert, legger regjeringe­n opp til at kun nybygg skal støttes.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KOMMUNAL OMSORG: For å dekke opp fremtidens behov for omsorgspla­sser, trenger vi en plan over vedlikehol­dsbehov på kommunens nåvaerende sykehjem. Men dagens bystyre skal også planlegge for bygging av et nytt sykehjem, og da er det viktig å klarlegge...
FOTO: NTB SCANPIX KOMMUNAL OMSORG: For å dekke opp fremtidens behov for omsorgspla­sser, trenger vi en plan over vedlikehol­dsbehov på kommunens nåvaerende sykehjem. Men dagens bystyre skal også planlegge for bygging av et nytt sykehjem, og da er det viktig å klarlegge...
 ??  ?? Atle Svendal Ap
Leder av bystyret komité for helse, omsorg og levekår
Atle Svendal Ap Leder av bystyret komité for helse, omsorg og levekår

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway