Agderposten

- Ikke så veldig spent på Kongo-boka

Nå kommer boka til Joshua French’ mamma. Hun skriver om hele Kongosaken. Men Tjostolv Molands pappa har ikke fått lese et eneste ord på forhånd.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Kari Hilde Hodne French oppholdt seg i naerheten av sønnen i store deler av perioden han var fengslet, fra våren 2009 til 17. mai i år.

Nesten daglig gikk moren med mat til sønnen i fengselet, forsøkte å holde motet hans oppe. Hun satt i rettssalen under rettssaken­e, jobbet aktivt opp mot Norge for å få hjelp til å få sønnen til hjemlandet.

Nå forteller hun for første gang hvordan årene har vaert for henne og familien, skriver Aschehoug i en pressemeld­ing.

Starten på marerittet

5. mai 2009 ble sjåfør Abedi Kasongo (47) funnet drept. Nordmennen­e Tjostolv Moland og Joshua French var flyktet i bilen hans.

De to norske ekssoldate­ne Tjostolv Moland fra Vegårshei og Joshua French, som var 28 og 27 år da de ble anklaget for drap i Kongo, sonet i to ulike fengsler i Kongo, lengst i N’dolo Military Prison i Kinshasa.

18. august 2013 kom nyheten om at Tjostolv Moland var funnet død på badet i deres felles celle i Ndolo-fengselet. French ble tiltalt for drap.

Moland: Ikke spennende

Tjostolvs far Knut Moland sier til Agderposte­n onsdag at han kjente til at Kari Hilde Hode French har jobbet med en bok og at den kommer ut nå snart.

Han er imidlertid ikke forelagt hele eller deler av manus.

– Jeg er ikke så veldig spent på den, akkurat, men skal sikkert lese den, sier Knut Moland til Agderposte­n.

Utover det vil han ikke kommentere utgivelsen. Agderposte­n har vaert i kontakt med Mathilde Moland, som ikke ønsker å kommentere bokutgivel­sen.

Ba om ro

På sin egen blogg Free Joshua French beskrev Kari Hilde Hodne French 17. mai i år den enorme gleden over å endelig få sønnen hjem etter åtte år.

Hun takket mange, uttrykte medfølelse med Moland-familien, som ikke fikk sin sønn hjem i live, og ba media om å få ro:

«Vi har opplevd enorme belastning­er og påkjenning­er disse årene.» French skrev blant annet også:

«Vi takker også fra hjerte alle våre støttespil­lere både i Norge og i andre land gjennom disse åtte årene. Hver og en av dere er viktige! Innsatsen deres kan ikke overvurder­es. Ikke minst takker vi vår familie og slekt i Norge og utlandet. Vi kjenner på dyp takknemlig­het til og for hver enkelt en av dere. Vi takker Joshuas enestående samboer som har holdt ham oppe med sin kjaerlighe­t. Vi takker også våre gode venner. Vi har ikke stått alene i denne saken. Og takk til vår kjaere sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhe­t. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivel­ig! Men på denne dagen kjenner vi også på sorg. Våre tanker går til familien Moland som ikke fikk sin sønn hjem med livet i behold. Vi deler smerten med dem.»

Takket media

1. september skrev Kari Hilde på bloggen at sønnen var utskrevet fra sykehuset:

«Det går mye bedre med Joshua, og han er nå ute av sykehuset. Han ønsker å hilse og takke til alle dere som har støttet ham så mye opp gjennom årene. Han og vi i familien trenger fortsatt tid til å fordøye alt vi har vaert igjennom, og ber om fortsatt forståelse for at vi ikke uttaler oss verken til media eller ellers, en stund fremover. Vi takker spesielt media for den roen dere har gitt Joshua og oss som familie rundt ham, og håper dette kan fortsette en stund til. Det tar lang tid å bli vant til denne nye hverdagen.»

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MØDRENE: Kari Hilde Hodne French (t.v.) og Mathilde Moland på vei inn til advokat Morten Furuholmen februar 2012.
FOTO: NTB SCANPIX MØDRENE: Kari Hilde Hodne French (t.v.) og Mathilde Moland på vei inn til advokat Morten Furuholmen februar 2012.
 ??  ?? STØTTET: Tjostolv Moland avbildet da han holdt appell i forbindels­e med en støttemars­j for Joshua French høsten 2014,
STØTTET: Tjostolv Moland avbildet da han holdt appell i forbindels­e med en støttemars­j for Joshua French høsten 2014,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway