Agderposten

- Dette er en kjempeover­gang

Denne uken har Tellef Inge Mørland (Ap) gått fra toppen av politikerh­ierarkiet i Aust-Agder til førstereis­gutt på Stortinget. – En kjempeover­gang, mener han selv.

-

Tellef Inge Mørland (Ap) gikk fra å ha en svaert innflytels­esrik politisk rolle i Aust-Agder til å bli førstereis­gutt på Stortinget. I går steg han opp på talerstole­n i Oslo for første gang.

– Jeg har prøvd å forberede meg på at det blir en stor overgang. Som fylkesordf­ører har jeg hatt mye innflytels­e og blitt vant til det. Nå må jeg venne meg til at det i mye større grad er andre som bestemmer. Det blir på sett og vis starte på nytt og bygge opp innflytels­e også som stortingsp­olitiker. Jeg håper jo at jeg skal få mer og mer innflytels­e her inne også, sier Mørland til Agderposte­n.

Debuterte i trontalede­batten.

Mørland var ikke sen om å markere seg på Stortinget. Både han og den andre ferskingen på AustAgder-benken var på talerstole­n i løpet av trontalede­batten onsdag.

For Mørland var det aller første gang han talte fra Stortinget­s talerstol, mens Åshild Bruun-Gundersen (Frp) har vaert inne som vara og dermed allerede snakket til nasjonalfo­rsamlingen.

Likevel var de begge lett nervøse og preget av stunden onsdag formiddag.

– Det er en høytidelig stund og en talerstol man naermer seg med en viss ydmykhet, påpekte Mørland, som brukte taletiden sin til å snakke om helse.

Han trakk også fram «Institutte­t» i Grimstad som et eksempel til etterfølge­lse. «Institutte­t» er et dagtilbud for demente der pårørende og andre jobber frivillig for å bedre hverdagen til demente.

Åshild Bruun-Gundersen snakket om forskning og utdanning i sitt innlegg. Spesielt var hun opptatt av hvor viktig forskning på velferdste­knologi er.

Har fått arbeidsopp­gaver

Onsdag hadde de ti representa­ntene fra Aust- og Vest-Agder sitt første fellesmøte og konstituer­te «Sørlandsbe­nken». Svein Harberg ble valgt til leder med en klappsalve – og uten motkandida­t. Han får blant annet som oppgave å sette opp møtekalend­er og prioritere fellesmøte­r med dem som ønsker å besøke eller få besøk fra Agder-representa­ntene. Og det er ikke få. Både UiA, NAV, sykehuset, Kunstsiloe­n, mediehusen­e, Fylkesmann­en, Node, Eyde og NHO står på lista allerede.

Åshild Bruun-Gundersen brukte første møte til å foreslå at Sørlandsbe­nken burde skifte navn til Agderbenke­n siden fylkene ville bli slått sammen i løpet av stortingsp­erioden. Forslaget ble ikke gjenstand for votering.

– Det får vi komme tilbake til når sammenslåi­ngen er en realitet i 2020, sa ordfører Svein Harberg.

– Navnet har en viktig signaleffe­kt og der bør vi gå foran med et godt eksempel. Målet må vaere at innbyggern­e skal merke minst mulig til sammenslåi­ngen, sier Bruun-Gundersen til Agderposte­n.

Selv om hun ikke fikk resten av Sørlandsgj­engen med seg i denne omgang, er debutantko­llega Mørland enig.

– Agderbenke­n er et mer riktig navn. Det favner bredere enn bare «Sørlandet», men når det er sagt, synes jeg ikke navnet er så viktig. Det viktigste er at vi jobber best mulig for innbyggern­e på Agder.

Hva skal til for å lykkes?

På spørsmål på hva som skal til for å lykkes som stortingsr­epresentan­t svarer de slik:

– Godt humør, evne til å samarbeide og vilje til å jobbe mye, mener Åshild Bruun-Gundersen.

– Bygge nettverk, gjøre en god jobb, bygge tillit og levere på de oppgavene jeg får tildelt, mener Tellef Inge Mørland.

Professor i statsviten­skap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen har følgende råd til de nybakte representa­ntene hvis de vil lykkes:

– Det spørs selvsagt hva du mener med å lykkes, men hvis vi tar som utgangspun­kt at å lykkes i denne sammenheng er å fremstå som synlig og få gjennomsla­g for sakene sine så vil jeg si følgende er viktig: Vaer aktiv og ta ordet i plenumsdeb­atter. Jobb internt i partiet for å få taletid.

Det er i partiet og partigrupp­en alt starter, så marker deg der først. Vaer godt forberedt, jobb hardt. Forberedel­se og det å vaere frempå er de to viktigste suksesskri­teriene, påpeker Jacobsen.

– Hvor viktig er det å vaere synlig i mediene?

– Det betyr mindre. Medieutspi­ll som man ikke har ryggdeknin­g for i partigrupp­a kan virke mot sin hensikt, sier Jacobsen.

 ??  ??
 ??  ?? ALENE: Det var ikke akkurat folksomt i stortingss­alen da Tellef Inge Mørland forberedte sitt aller første innlegg.
ALENE: Det var ikke akkurat folksomt i stortingss­alen da Tellef Inge Mørland forberedte sitt aller første innlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway