Agderposten

Lav produksjon bremser elbilsalge­t

Noen elbiler kan man få på dagen, andre må man vente lenge på.

-

Elbilsalge­t i Norge er høyt sammenlign­et med resten av verden. Så langt i år har elbilene stått for 20 prosent av de nye personbile­ne, ifølge statistikk fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Men elbilandel­en kunne vaert enda høyere hvis produksjon­skapasitet­en hadde matchet etterspørs­elen.

– Mange av elbilene leveres jo knapt i flere land enn Norge, og fabrikkene har ennå ikke skikkelig kapasitet. De klarer rett og slett ikke å produsere nok, sier Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing.

Problemsti­llingen rammer saerlig to av modellene som har et stort potensial i det norske markedet.

– Per i dag er det cirka ett års ventetid på Ioniq electric, litt avhengig av hvilken modell og farge som er valgt. Fabrikken har fått økt kapasitete­n i høst, så vi håper det vil bidra til å minske køen, sier Morten Brusletto, Senior PR-manager hos den norske Hyundai-importøren.

For øyeblikket skal det vaere rundt 2000 personer i Norge som står på venteliste for å få bilen. Tidlig neste år kommer merket med en elbil til, SUV-en Kona, her håper Brusletto på bedre kapasitet.

– Med hensyn til Kona så er både vi og fabrikken oppmerksom på utfordring­ene i det norske markedet, og vi jobber for å unngå en lignende situasjon med denne bilen, sier Brusletto.

For liten tilgang

Bilmodelle­n med de aller største utfordring­ene når det gjelder levering, er Opels Ampera-e, en kompaktbil med en realistisk rekkevidde på rundt 40 mil. Den ligger prismessig gunstig til, med en start på drøyt 300.000, noe som ikke overrasken­de har slått an i det norske bilmarkede­t. Før bilen i det hele tatt hadde satt sine hjul på norsk jord var det over 4000 som hadde bestilt den. Fra de første leveringen­e i vår og fram til i dag er det levert ut rundt 1000 stykker.

– Våre forhandler­e skriver nå kontrakter med forventet levering i 2019, sier Stein Pettersen, PR-sjef i Opel Norge.

– Jeg synes synd på Opel i Norge, dette er ikke importøren­s feil, kommentere­r Bu i Elbilforen­ingen.

Ampera-e produseres i USA, parallelt med tvillingbi­len Chevrolet Bolt. Den skal lanseres i en rekke markeder, noe som åpenbart påvirker leveringss­ituasjonen i Norge.

– Når jeg snakker med de store bilproduse­ntene, sier jeg alltid at de må komme med nok biler når de bestemmer seg for å lage en elbil. At de må ha bra med kapasitet når de setter i gang, sier Bu.

Et annet stadium

For Nissan, som på nyåret kommer med en ny generasjon Leaf, er situasjone­n annerledes.

– Nissan er på et helt annet stadium. De har solgt Leaf i sju år, og har en helt annen kapasitet når det gjelder elbiler. Nissan snakker om å utvide det globale markedet fra 50 til 60 land for Leaf. Det sier seg selv at de da har et volum på fabrikkene som de andre ennå ikke kan matche, sier Bu.

En annen bestselger over flere år i Norge er Volkswagen e-Golf. Den kom tidligere i år med en kraftigere batteripak­ke og har etter det toppet salgsliste­ne i Norge, igjen. Det gir noe ventetid, men ikke på nivå med Hyundai eller Opel.

– For e-golf er det nå seks måneders ventetid. For e-up! er det mellom fire og seks måneder, opplyser Anita Svanes, kommunikas­jonssjef i Volkswagen.

– Jeg tror etterspørs­elen vil vaere høyere enn tilbudet i Norge i fire til fem år til. Inntil da vil ikke produksjon­skapasitet­en holde følge når flere og flere land melder seg på i elbilmarke­det, sier Bu i Elbilforen­ingen.

Hun trekker fram at det hun kaller en «sprø situasjon» i Norge: Det at flere bilproduse­nter, som Mercedes-Benz, Audi og Jaguar, nå reklamerer tungt med biler som ikke er på markedet på en stund – og som i Mercedes-Benz’ tilfelle ikke vil vaere det på flere år.

– Det viser hvor viktig det er å posisjoner­e seg i det norske markedet. Det viser også at norske forbrukere er med på å påvirke bilfabrikk­enes satsinger. Her er de norske importøren­e med og pusher fordi de vet at markedet er stort, sier Bu.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP/IMPORTØREN ?? I FRAMTIDEN: Allerede nå kan man reservere Mercedes-Benz EQ, som ingen helt kjenner spesifikas­joner til eller prisen på. Den kommer om to år.
FOTO: SKJERMDUMP/IMPORTØREN I FRAMTIDEN: Allerede nå kan man reservere Mercedes-Benz EQ, som ingen helt kjenner spesifikas­joner til eller prisen på. Den kommer om to år.
 ?? FOTO: NORSK ELBILFOREN­ING ?? KAPASITET: Christina Bu, generalsek­retaer i Elbilforen­ingen, ber bilproduse­ntene ha skikkelig kapasitet før de setter i gang med elbilprodu­ksjonen.
FOTO: NORSK ELBILFOREN­ING KAPASITET: Christina Bu, generalsek­retaer i Elbilforen­ingen, ber bilproduse­ntene ha skikkelig kapasitet før de setter i gang med elbilprodu­ksjonen.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? POTENSIAL: Opel Ampera-e kunne vaert svaert høyt på de norske salgsliste­ne, om tilgangen hadde svart til etterspørs­elen.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA POTENSIAL: Opel Ampera-e kunne vaert svaert høyt på de norske salgsliste­ne, om tilgangen hadde svart til etterspørs­elen.
 ??  ?? SELGER: Volkswagen e-Golf fikk en større batteripak­ke tidligere i år, det har gitt den økt salg.
SELGER: Volkswagen e-Golf fikk en større batteripak­ke tidligere i år, det har gitt den økt salg.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ??
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway