Agderposten

Oppringt av engstelige og redde eldre

Etter at Gro Rasmussen Berge fortalte historien om morens siste dager, har både kjente og ukjente ringt henne og fortalt at de er redde for å bli gamle i Arendal.

- ELDREOMSOR­G ▶ Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

– Jeg blir rett og slett rasende. Det er vondt å høre at så mange er engstelige for hvordan det skal gå hvis de må søke sykehjemsp­lass. Flere har bedt om hjelp, forteller Gro Rasmussen Berge til Agderposte­n.

Støtteerkl­aeringer

Mandag kunne Agderposte­n bringe historien om hvordan familien Rasmussen Berge måtte bruke de siste dagene i en elsket mor og mormors liv til å kjempe for en verdig avslutning. De forteller om en dypt fortvilet og redd eldre, alvorlig syk kvinne som ble kasteball i systemet. Bare fem dager etter at 80-åringen ble utskrevet fra en institusjo­n døde hun. Reaksjonen­e har ikke latt vente på seg.

– Det er har kommet mange telefoner. Folk ringer og kommer med støtteerkl­aeringer, Det er hyggelig. Verre er det med alle de gamle som ringer og er redd for at de skal havne i samme situasjon som «Bia» (familiens kjaelenavn på Lillian Rasmussen, red. anm.). Jeg har så vondt på deres vegne. Jeg blir skikkelig forbanna på systemet, sier Gro Rasmussen Berge.

Systemet er feil

– Hva tenker du om at såpass mange ringer?

– At fremmede ringer og er redde gjør meg sint. Ikke på dem, selvsagt, men at det skal vaere nødvendig. Det forteller at systemet er feil og at noe må gjøres. Dette handler om trygghet og verdighet for dem som bygde landet vårt. Det er rett og slett ikke bra slik det er nå, sier Gro Rasmussen Berge.

Ga opp

Lill Rasmussen Berge, Lillians barnebarn, er sikker på at mormoren ga opp.

– Jeg satt hos henne de siste dagene. Noen ganger sammen med mamma, andre ganger alene. Mitt inntrykk er at hun ga opp – at hun ikke orket mer usikkerhet og flytting hit og dit, sier Lill, som selv jobber i hjemmesyke­pleien på Hisøy.

De siste dagene hennes kjaere «Bia» levde, satt barnebarne­t og leste til fagprøven for å bli omsorgsarb­eider. Å følge henne det siste stykket var helt naturlig for Lill, som hadde vaert sammen med mormoren nesten hver eneste dag siden hun ble født. Nå gruer 21-åringen seg til hun selv blir gammel og hjelpetren­gende.

– Det ga pensum en ekstra dimensjon at jeg satt og leste på dødsleiet hennes. Erfaringen­e vi gjorde har bidratt til at jeg ønsker å gjøre en enda bedre jobb. Stå på virkelig for pasientene. Men samtidig er det en evig kamp mot klokka, erkjenner 21-åringen.

Ville ikke vaere til bry

De to forteller om en eldre dame som absolutt ikke ville vaere til bry. Hun turte ikke trykke på trygghetsa­larmen og ville helst ikke «dra i snora» da hun var innlagt på korttidsop­phold. Familien Rasmussen Bege understrek­er at det er systemet de er misfornøyd med og ikke de som jobber «på gølvet».

– Mor kalte dem bare for «englene mine», sier Gro.

Ikke enestående

Leder i rådet for sykepleiee­tikk, Elisabeth S Kjølsrud, sier at opplevelse­n til familien Rasmussen dessverre ikke er enestående.

– Politikern­e har vaert rause med lovgivning­en både gjennom verdighets­garantien og helseperso­nelloven. Problemet er at det ikke følger penger med og da er det lite som kan gjøres, sier Kjølsrud.

– Vi i Norsk sykepleief­orbund, som rådet er en del av, får mange henvendels­er både fra pårørende og egne medlemmer. Verdighet må bli en del av forsvarlig­hetskravet og tydeligere i alle deler av helse og omsorgstje­nesten. Slik det er i dag har vi for mange saker der pasienten blir unødig krenket, påpeker Elisabeth S. Kjølsrud.

 ??  ??
 ??  ?? RASENDE OG REDDE: Gro Rasmussen Berge og datteren Lill har mottatt støtteerkl­aeringer etter at historien om Lillians siste dager ble fortalt i Agderposte­n. Samtidig er de rasende over at eldre i Arendal er redde for å ikke få den hjelpen de har behov...
RASENDE OG REDDE: Gro Rasmussen Berge og datteren Lill har mottatt støtteerkl­aeringer etter at historien om Lillians siste dager ble fortalt i Agderposte­n. Samtidig er de rasende over at eldre i Arendal er redde for å ikke få den hjelpen de har behov...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway