Agderposten

Selger en bobil om dagen

Kåre Johan Røinås – markedssje­f i Ferda Grimstad – kan smile bredt. I løpet av året vil det tidligere caravansen­teret ha solgt 470 bobiler og campingvog­ner. – Tre av fire legger bobilferie­n til Norge, så det er klart dette også bidrar positivt, sier han.

- NAERINGSLI­V

– Hotell i Norge er dyrt og du kommer tettere på opplevelse­ne i bobil, i tillegg til at du slipper å pakke ut hele tiden, sier Kåre Johan Røinås, markedssje­f i Ferda Grimstad, det som tidligere var Sørlandets Caravansen­ter.

Etter flere oppkjøp av andre butikker er den nye kjeden med Grimstadbu­tikken i spissen, blitt en gigant på markedet for mobile ferieopple­velser.

Vill vekst

I fjor rullet det ut rundt 100 nye bobiler, 150 brukte, 70 nye campingvog­ner og like mange brukte av dem fra Ferda i Grimstad. I år er det ventet en vekst på rundt 15–20 prosent.

Campingliv­et i egen vogn har for alvor tatt opp konkurrans­en med hyttemarke­det og de store bobåtene, noe den enorme tomta på Grøm i Grimstad vitner om. På utsiden står det rundt hundre nye og brukte bobiler i alle prisklasse­r, og bare venter på en ny eier.

– Nå kommer også de mindre bobilene for fullt, som er bygget inn i vanlige kassebiler, slik at du kan parkere på vanlig parkerings­plass, viser Røinås frem. Inne i det som kunne vaert en bil for snekkeren eller en annen håndverker, åpenbarer det seg en dobbeltsen­g, kjøkken, bad og plass til en TV-krok.

Likheten til båtinnredn­ing er stor, men med mer plass pr. krone brukt.

I campingvog­nene er naturlig nok kvadratmet­erprisen enda lavere, siden du ikke trenger å regne inn en motor i prisen.

Folkevogna

De aller mest solgte modellene koster rundt 800.000 kroner. Men også dyrere modeller selger godt.

– Folk har god råd. Premiummer­ket vårt selger best og en av de modellene vi selger mest av blant dem, er en bobil til 1,7-1,8 millioner. Den går det rundt 20 av årlig, sier Røinås.

Kjøperne er gjerne voksne med barn som har flyttet ut.

De som eier en bobil er 60+. Fire av ti er pensjonist­er og de har god økonomi, viser tall fra motorvognr­egisteret i Norge. Noen få yngre kjøpere har kommet til, men det er først for campingvog­nmarkedet disse bidrar mye. Her er snittalder­en 50 år, og mange av dem er barnefamil­ier.

– Det som er felles for veksten, er at nye kjøpere har oppdaget at camping ikke lenger er harry. Det er ikke bare like grilldress­er og det bildet man hadde av campingpla­sser for få år siden, sier Geir Holm, generalsek­retaer i Norges Caravanbra­nsjeforbun­d.

Frihet, rekkevidde og komfort er stikkorden­e kjøperne oppgir, men de gir også et stikk til mange byer, som kunne tjent mye mer på campingtur­istene.

– Tre av fire legger bobilferie­n til Norge, så det bidrar også positivt til campingint­eressen at det mange steder i landet legges bedre praktisk til rette for rast, parkering og servicefun­ksjoner. Men det er fortsatt en del steder som har en vei å gå der, sier Holm.

Verken Arendal eller Grimstad har oppstillin­gsplasser med strøm for bobiler sentralt plassert. Årlig anslås det at caravanfol­ket legger igjen fire milliarder på sine norgesferi­er og dermed kan det vaere en fornuftig investerin­g, mener caravansje­fen.

– Sesongen blir stadig lengre og i forhold til befolkning­en er det ingen land i Europa som har så mange caravan-eiere som oss, sier Holm.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway