Agderposten

Tar trefotssyk­en helt ut privat

Ibiza Boats kjempet også om tittelen årets gasellebed­rift i Aust-Agder, som en av svaert få lokale båtproduse­nter som ikke er lagt ned, eller flagget ut. Men sjefen lever ikke som han laerer.

- Frank Johannesse­n frjol@agderposte­n.no

Helge Duus og Ibiza Boats er historien om en båtgründer­en som så skriften på veggen før nedgangen startet og solgte seg ut, før han kom tilbake og ristet nytt liv i en utrydnings­truet bedrift.

Men, mens «alle andre» valgte å flagge ut eller ikke klarte å overleve, mente Helge Duus at bedriften måtte ha naerhet til kunden, og beholdt all produksjon på Sørlandet.

– Jeg tenker det betyr ganske mye at det står «Made in Norway». Saerlig handler det om avstanden mellom produsent og kunde. Om vindskjerm­en ryker i juni og du må få tak i en ny fra Russland, da vet du sesongen er over, sier Duus til Dagens Naeringsli­v.

I går kjempet han om tittelen Årets gasellebed­rift i Aust-Agder, men tapte for Multiflis.

Enorm vekst

En gasellebed­rift har minst doblet omsetninge­n over fire år og må blant annet ha et samlet positivt driftsresu­ltat. Der har båtproduse­nten levert.

Fra 2013 til 2016 har omsetnings­veksten vaert på 268%. Driftsinnt­ektene i fjor var på pluss 43,1 millioner kroner.

I år regner Duus med en omsetning på rundt 64 millioner.

Egen sykdom

Duus er Ibiza Boats, og i avisen er han åpen på at liv og laere ikke alltid er samme ting.

For mens han ser et marked som elsker stadig mindre båter, gjerne 20-30 fot, har sjefen en sykdom: Båt, eller med spesifikt: Stor båt.

– Det startet med en Fairline 58-foter som hadde sunket utenfor Grimstad og som jeg kjøpte fra forsikring­sselskapet. Jeg fikset og solgte den. Men så var det en Sunseeker på 58 fot som hadde hatt brann i cockpiten. Jeg ble på ny kontaktet av den samme takstmanne­n som lurte på om jeg fortsatt led av samme sykdom som sist, noe jeg jo måtte bekrefte. Så brukte vi fire år på å bygge den om, sier Duus.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? VAR MED I KAMPEN: 58 bedrifter i Aust-Agder har doblet omsetninge­n de siste fire årene, og er definert som gasellebed­rift. Blant dem er Ibiza og Helge Duus.
FOTO: ERIK HOLAND VAR MED I KAMPEN: 58 bedrifter i Aust-Agder har doblet omsetninge­n de siste fire årene, og er definert som gasellebed­rift. Blant dem er Ibiza og Helge Duus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway