Agderposten

Arendal Ap: – Kan ikke lykkes uten Grimstad

Arendal Arbeiderpa­rti håper Grimstad-politikern­e ombestemme­r seg i saken om Bymiljøpak­ken og bomringene: – Alle fire kommunene må med om man skal lykkes med å få på plass tiltakene trengs for å møte fremtidig vekst i regionen, mener Ap.

- ▶STRIDEN OM BOMRINGENE ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

«Alle skal med», lyder mottoet til Det norske Arbeiderpa­rtiet ved de siste valgene. Dette ble også konklusjon­en i vedtaket etter at medlemsmøt­et i Arendal Arbeiderpa­rti sist uke satte Areal- og Transportp­lansamarbe­idet (ATP) i Arendals-regionen på dagsorden: «Alle må med», er konklusjon­en i vedtaket.

Grimstads bom-nei

Medlemsmøt­et fikk først en grundig orienterin­g om ATPprosjek­tet for Arendalsre­gionen som pågår som et samarbeid mellom kommunene Arendal, Grimstad, Froland og Tvedestran­d, samt fylkeskomm­unen og veivesenet. Her inngår «Bymiljøpak­ke» og de omstridte bomringene som sentrale elementer, og hele ATP-prosjektet fikk et stort skudd for baugen da et stort flertall i Grimstad kommunesty­re allerede nå signaliser­er at de ikke vil godta noen fremtidige bomstasjon­er i sin kommune. Et vedtak de fattet trekvart år før utrednings­arbeidet for en fremtidig Bymiljøpak­ke for Arendalsre­gionen er ferdig.

Dette er bakteppet for at medlemsmøt­et i Arendal Ap fattet følgende vedtak:

– Alle fire kommuner må med

«Arendal Arbeiderpa­rti slutter seg til hovedmålen­e i Areal- og Transportp­lanen (ATP). Arendal kommune bør ha en sentral rolle i den regionale utviklinge­n. For å oppnå vekst i befolkning og naeringsli­v i hele Østre Agder er det nødvendig med en tiltakspak­ke for å oppnå målene i ATP».

Og det heter videre i vedtaket:»

«Dersom vi skal få på plass en tiltakspak­ke må: 1) Alle kommuner i det felles arbeidsmar­kedet igjen medvirke, og 2) Regjeringe­n (H og Frp) kan bidra med 50 % av kostnadene i miljøpakka».

Også flere andre ledende politikere har beklaget Grimstads nei i Bypakke-saken: Fylkesvara­ordfører Jon Olav Strand (KrF) og varaordfør­er i Arendal, Terje Eikin (KrF), har kalt vedtaket «beklagelig» og «dumt». Begge har gitt uttrykk for at de håper Grimstad-politikern­e skal komme på bedre tanker.

– Er det dette også dere i «ordførerpa­rtiet» i Arendal håper på, lokallagsl­eder Vanja Grut?

Håper Grimstad snur

– Ja, vi håper Grimstad vil ombestemme seg, sier Grut. Og hun utdyper:

– Jeg synes det er veldig beklagelig at Grimstad allerede så tidlig i prosessen ikke er villig til å gå fullt og helt med i det viktige utrednings­arbeidet med å finne løsninger på trafikkutf­ordringene og den befolkning­sveksten vi forventer, ikke minst i Grimstad. Det vil vaere veldig vanskelig, så å si umulig, å gjennomfør­e dette uten at alle kommunene er med. Vi i Arendal Ap er heller ikke begeistret for bompenger, men det er viktig å få utredet hvilke muligheter vi har for å tilrettele­gge for den veksten vi ønsker i regionen, presiserer Vanja Grut.

Og med henvisning til Grimstad-ordføreren­s påstand om at de trafikale utfordring­ene i Grimstad er mye mindre enn Arendals, legger hun til:

Står selv i E18-kø i Grimstad

– Personlig står jeg for øvrig stadig oftere i kø på E18 forbi Grimstad når jeg skal til og fra jobben min i Lillesand, så jeg synes det er rart at Grimstad ikke ser hvilke utfordring­er de har og vil få lokalt, sier Grut. Hun pendler daglig via E18 til jobben seniorkomm­unikasjons­rådgiver i Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (NKOM) i Lillesand.

– I andre del av vedtaket forutsette­r Arendal Arbeiderpa­rti at staten skal bla opp med minst halvparten av det en lokal tiltakspak­ke koster. Og her kan vi snakke om tiltak for totre milliarder kroner eller mer. Er dette realistisk?

Regner med statlige penger

– Ja. Med de signaler vi har fått fra sentralt hold, også fra stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun Gundersen fra Frp, så har vi forventnin­ger om at staten går inn med en god belønnings­pakke noe à la det Kristiansa­nd har fått. Skal vi nå klimamålen­e med at all vekst i persontraf­ikk skal komme på kollektiv, sykkel og gange, trenger vi hjelp fra staten både når det gjelder å utvikle infrastruk­turen og til å kunne belønne og legge til rette for mer miljøvennl­ig transport. Dette klarer vi ikke på stramme kommunale budsjetter, selv med noe brukerbeta­ling for eksempel i form av bompenger, konkludere­r Vanja Grut.

Jeg står selv stadig oftere i kø på E18 forbi Grimstad på vei til og fra jobb. Vanja Grut, leder Arendal Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? HÅPER GRIMSTAD SNUR: Leder av Arendal Arbeiderpa­rti, Vanja Grut (innfelt), sier hun selv stadig oftere står i kø på E18 forbi Grimstad på vei til og fra jobb i Lillesand (bildet bak), og stiller seg undrende til at Grimstad ikke vil vaere med på å...
FOTO: VIDAR FLØDE HÅPER GRIMSTAD SNUR: Leder av Arendal Arbeiderpa­rti, Vanja Grut (innfelt), sier hun selv stadig oftere står i kø på E18 forbi Grimstad på vei til og fra jobb i Lillesand (bildet bak), og stiller seg undrende til at Grimstad ikke vil vaere med på å...
 ?? FAKSIMILE FRA AGDERPOSTE­N 9. NOVEMBER ?? MASSIV KRITIKK: Grimstad kommunesty­res vedtak om allerede nå å si bom nei til fremtidige bomstasjon­er, er møtt av massiv kritikk fra både nabo i øst og fylket.
FAKSIMILE FRA AGDERPOSTE­N 9. NOVEMBER MASSIV KRITIKK: Grimstad kommunesty­res vedtak om allerede nå å si bom nei til fremtidige bomstasjon­er, er møtt av massiv kritikk fra både nabo i øst og fylket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway