Agderposten

Hard kritikk mot katastofeg­ransking

Stortinget må påpeke at Scandinavi­an Starrappor­ten ikke leverer på mandatet, krever Støttegrup­pa etter Scandinavi­an Star.

-

▶ SAMFUNN

I går startet Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité behandling­en av granskings­rapporten om katastrofe­brannen, som kostet 159 mennesker livet.

– Hvis ikke Stortinget­s kontrollko­mité i det minste i merknadene påpeker at de ikke har fått en leveranse i henhold til mandatet, svekker det tilliten til stortingso­ppnevnte granskinge­r, sier talsmann for støttegrup­pa, Jan Harsem.

Han stilte mandag til høring i kontrollko­miteen. Det gjorde også advokat Sigurd Klomsaet, som represente­rer Stiftelsen etterforsk­ning av mordbranne­n Scandinavi­an Star. Klomsaet mener granskning­srapporten har en lemfeldig omgang med faktiske forhold og er full av feil.

– Rapporten er ikke verdt noen ting. Den har tvert imot skapt feilaktige inntrykk av fakta. Den er en skandale. Stortinget har to muligheter: Enten å be kommisjone­n komme tilbake og gjøre arbeidet sitt ordentlig, eller nedsette en ny kommisjon. Vi forventer det, sier han til NTB.

Tre forhold

Harsem mener det saerlig er tre områder granskings­kommisjone­n ikke leverer på.

– Den har ikke vurdert den informasjo­nen som er gitt til Stortinget tidligere. Det sto eksplisitt i mandatet. De har heller ikke gjort en gjennomgan­g og undersøkel­se av de anbefaling­ene som ble gitt av den opprinneli­ge granskings­kommisjone­n. De har bare fått en oversikt fra Sjøfartsdi­rektoratet, sier Harsem, og legger til:

– Det siste er at vi ikke har fått en undersøkel­se, slik det skulle vaert, av hvem som var reder på Scandinavi­an Star. Det var saerlig viktig fordi politiet, viste det seg, avgrenset sin etterforsk­ning mot det.

– Reell uenighet

Komiteens saksordfør­er Svein Harberg (H) mener høringen danner et godt grunnlag for å jobbe videre med saken. Han sier man er vant med kritikk og tydelig tale i høringer.

– Noe av det de tar opp, har rapporten svart på, men ikke nødvendigv­is kommet til samme konklusjon på. Det er en reell uenighet vi må forholde oss til, sier Harberg til NTB.

Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) viser til at høringen avdekket ulike syn på sentrale forhold ved brannen.

– Jeg konstatere­r at det i rapporten blir kommentert at det ikke er funnet grunnlag for hypoteser om for eksempel sabotasje i forbindels­e med brannen. Men når det blir stilt så tunge spørsmål mot det, vil det vaere grunnlag for oppfølging i vårt videre arbeid, sier han.

Ny granskning i 2015

Bilferja Scandinavi­an Star var natt til 7. april 1990 på sin jomfrutur mellom Oslo og Frederiksh­avn da det begynte å brenne i en bylt sengetøy utenfor en lugar ved 2-tiden om natta.

Det er allment antatt at brannen ble påsatt, selv om det ikke er blitt bevist etter to politiette­rforskning­er og to uavhengig granskinge­r.

Etter rykter om sabotasje og forsikring­ssvindel satte Stortinget i 2015 ned en ny granskings­kommisjon, som i juni konkludert­e med at ulykken ikke skyldtes sabotasje. Det er denne kommisjone­ns arbeid Stortinget nå behandler. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RYKTEFLOM: En fortsatt brennende Scandinavi­an Star ble tauet inn til Lysekil i Sverige etter at katastrofe­n var et faktum. I ettertid har ryktene gått rundt brannårsak­en, og brannen har vaert gjenstand for flrere granskning­er.
FOTO: NTB SCANPIX RYKTEFLOM: En fortsatt brennende Scandinavi­an Star ble tauet inn til Lysekil i Sverige etter at katastrofe­n var et faktum. I ettertid har ryktene gått rundt brannårsak­en, og brannen har vaert gjenstand for flrere granskning­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway