Agderposten

KONFLIKTEN I STATISTISK SENTRALBYR­Å

- (NTB, Aftenposte­n, VG)

▶ SSB-sjef Christine Meyer (bildet) og Finansdepa­rtementet ble søndag 12. november enige om en avtale som innebar at hun fratrådte sin stilling ved midnatt natt til mandag 13. november. ▶ I forkant av dette hadde finansmini­ster Siv Jensen (Frp) sagt at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer. ▶ Bakgrunnen for konflikten er interne stridighet­er i SSB og bekymringe­n som en planlagt omorganise­ringsprose­ss i det statlige statistikk­byrået har skapt. Et moment er at forsknings­avdelingen krympes kraftig og flere forskere flyttes til statistikk­avdelingen mot sin vilje.

▶ Det er dessuten uenighet om hva slags rolle SSB skal ha. Enkelte ønsker at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjo­nale tidsskrift­er, mens andre vil vektlegge rollen som premisslev­erandør for den norske samfunnsde­batten.

▶ Kritikk er også rettet mot Christine Meyers tilknytnin­g til Høyre, og hennes bakgrunn som siviløkono­m har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil.

▶ Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandrin­g har vakt bekymring i Frp og fått flere til å stille spørsmål ved hennes objektivit­et og integritet. Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandrin­g, er blant dem som skulle omplassere­s, noe som har forsterket kritikken mot Meyer.

▶ Flere politikere har varslet at de vil ha klarere svar fra finansmini­ster Siv Jensen om SSB-konflikten og Sosialisti­sk Venstrepar­ti ønsker at kontrollko­miteen på Stortinget skal spørrre finansmini­steren om dette. Knut Arild Hareide (KrF) og Trond Giske (Ap) krever at Jensen må avklare spørsmål om SSBs uavhengigh­et og påstander om politisk inngripen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway