Agderposten

Innvandrin­g var den vik tigste saken ved årets valg

For hele 28 prosent av velgerne ved årets stortingsv­alg var innvandrin­g viktig da de stemte. Det er mer enn en dobling fra valget for fire år siden.

- ▶ OSLO

Ifølge velgerunde­rsøkelsen fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) og Institutt for samfunnsfo­rskningvar innvandrin­g mest dominerend­e for Fremskritt­spartiets velgere. 70 prosent av Frps velgere oppga at de tenkte på innvandrin­g da de stemte. Saken var også viktig for velgere fra Miljøparti­et De Grønne (MDG), Høyre og Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV).

God sak for Frp

I 2013 sa 12 prosent av alle velgere at de hadde innvandrin­g i tankene da de stemte, og tilbake i 2001 oppga kun 4 prosent det samme.

I årets undersøkel­se ble velgerne også spurt om hvilke partier de mente hadde best politikk på ulike saksområde­r. Fremskritt­spartiet ble valgt ut som best på innvandrin­gspolitikk­en, mens Høyre har saerlig mye tillit i skole-, helse- og skattepoli­tikk.

Miljøparti­et De Grønne har kun tillit på ett saksområde hos egne velgere, nemlig klima- og miljøpolit­ikk. Nesten alle Senterpart­iets velgere mente partiet hadde best distriktsp­olitikk.

Tilbakegan­g for Ap og Venstre

Arbeiderpa­rtiet tapte sakseiersk­ap på områder som helse-, skatte- og sysselsett­ingspoliti­kk. 30 prosent mente Ap har best sysselsett­ingspoliti­kk, en drastisk nedgang siden 2009 da 60 prosent sa at Ap var best.

Samtidig mister Venstre tillit blant velgerne til miljøsaken fra 2013 til 2017, og Kristelig Folkeparti mister sakseiersk­ap i barneog familiepol­itikken.

(NTB)

 ??  ?? KREVER SVAR FRA JENSEN: SSB-sjefen har gått av, men SV krever svar fra finansmini­ster Siv Jensen om hva som skjedde forut for avgangen.
KREVER SVAR FRA JENSEN: SSB-sjefen har gått av, men SV krever svar fra finansmini­ster Siv Jensen om hva som skjedde forut for avgangen.
 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIKTIG SAK: For mer enn hver fjerde velger ved årets stortingsv­alg var innvandrin­g viktig.
FOTO: NTB SCANPIX VIKTIG SAK: For mer enn hver fjerde velger ved årets stortingsv­alg var innvandrin­g viktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway