Agderposten

SSB-saken: Jensen må sv are i Stortinget

Finansmini­ster Siv Jensen må forklare hva som skjedde forut for SSBdirektø­r Christine Meyers avgang, krever flere partier. SV tar saken til kontrollko­miteen.

-

Meyer har nå fratrådt sin stilling, men hva som skjedde forut for avgangen, blir nå et tema i Stortinget.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n ber komiteen spørre Siv Jensen (Frp) om forhold som kom fram i VGmandag, blant annet om det er riktig at noen i Finansdepa­rtementet har ringt Meyer.

– Vi må få klarhet i hvilken kontakt det har vaert mellom Finansdepa­rtementet og SSBdirektø­ren, og om Jensen har forsøkt å påvirke prosessen i SSB politisk. Politisk manipuleri­ng av SSB er alvorlig og åpenbart i strid med regelverke­t, sier han.

Avvises

Også KrF og Arbeiderpa­rtiet reagerer på oppslaget i VG. Der hevdet Meyer at hun fikk beskjed fra departemen­tet om at alt ville «gå fint» dersom innvandrin­gsforskere­n Erling Holmøy fikk beholde jobben i SSBs forsknings­avdeling. Dette avvises av departemen­tet.

– Det er en ting vi har behov for å tilbakevis­e her. Det skal ha blitt sagt at «bare du flytter Erling Holmøy tilbake til forsknings­avdelingen, vil alt gå fint». Vi har ikke sagt det. Så enkelt er ikke dette, sier kommunikas­jonssjef Therese Riiser Wålen til NTB.

– Handler dette bare om ordlyden i det som ble sagt, eller er det en reell uenighet?

– Det kan ikke forstås på den måten som det fremstille­s i VG i dag, sier Wålen.

Meyer og Finansdepa­rtementet ble søndag enige om en avtale som innebar at hun fratrådte sin stilling. I forkant av dette hadde Jensen sagt at hun ikke lenger hadde tillit til Meyer.

Påstander overrasker

KrF og Ap mener det er alvorlig dersom Jensen aktivt har prøvd å gripe inn i enkeltpers­oners ansettelse­sforhold i SSB.

– Hvis Finansdepa­rtementet har blandet seg borti stillingsp­lasseringe­n for enkeltfors­kere, enkeltpros­jekter, så er det brudd med den uavhengigh­eten SSB har etter loven, sier Apnestlede­r Trond Giske til NRK.

Han mener det er dramatisk at en SSB-leder går av etter egentlig å ha blitt sagt opp av finansmini­steren, men uten at det er gitt en god begrunnels­e.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er overrasket over Meyers påstander.

– Vi vet jo at SSB skal vaere politisk uavhengig. Vi skal kunne stole på SSB uavhengig av hvilken politisk farge det er på statsråden i Finansdepa­rtementet, sier han til NRK.

– Må til bunns

SVs finanspoli­tiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, stiller mandag skriftlig spørsmål til Jensen for å få klarhet i hvordan hennes departemen­t har håndtert omorganise­ringen av SSB.

– For hver dag som går, forsterkes inntrykket at finansmini­steren har forsøkt å styre det som må vaere et faglig helt uavhengig miljø. Denne saken må vi til bunns i, sier Kaski.

Hun peker på at også SV har vaert bekymret for omorganise­ringen av SSB.

– Men til tross for dette er det først når en enkeltfors­ker blir flyttet, at Siv Jensen tilsynelat­ende griper inn. Det er alvorlig, og vi vil nå følge opp departemen­tets rolle i den pågående omorganise­ringen og be om at den nå settes på vent, sier hun.

Erling Holmøy, mannen bak SSBs innvandrin­gsregnskap, er en av de rundt 25 ansatte i SSBs forsknings­avdeling som etter planen skal flyttes til statistikk­avdelingen.

Striden omkring Holmøys rolle var en av årsakene til at konflikten om omorganise­ringen i det statlige statistikk­byrået tok av i mediene.

Kristian Skårdalsmo, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway