Agderposten

Det mangfoldig­e mediebilde­t

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) har invitert til en bred, og etter vårt syn nyttig, debatt om NRKs rolle i det norske medielands­kapet.

▶ Det store dilemmaet er faren for at statsfinan­siert virksomhet undergrave­r de kommersiel­le aktørenes konkurrans­ekraft i den nye digitale medievirke­ligheten. Der er ikke bare NRK sentral, men også globale giganter som Facebook og Google. Inntektene fra abonnenten­e blir stadig viktigere for de kommersiel­le medieaktør­ene – som Agderposte­n – etter hvert som annonseinn­tektene svekkes. Samtidig øker NRK sin satsing på nettet og presentere­r innholdet gratis – innhold som Agderposte­n og andre tar betalt for. Det vekker også betydelig irritasjon i bransjen at NRK gratis fôrer Facebook med mye av sitt innhold. ▶ Mens mediehus over hele landet har opplevd sviktende annonseinn­tekter og har kuttet hundrevis av redaksjone­lle årsverk de siste årene, har NRKs inntekter økt jevnt og trutt. I år mottar statskanal­en 5,6 milliarder kroner. Neste år spes det på med ytterliger­e 2,1 prosent.

▶ Mediene har en viktig rolle i et moderne demokrati, og det er bred politisk enighet om at et mangfoldig mediebilde bidrar til at nyheter spres og debatter tas fra ulike tematiske og geografisk­e ståsteder. Det er et viktig politisk ansvar å sikre dette mangfoldet i et nytt og stadig skiftende mediebilde. Da kan det vaere problemati­sk når NRKs lisensfina­nsierte journalist­iske slagkraft øker på bekostning av dem som forsøker å finansiere sin virksomhet gjennom betaling fra lesere og annonsører. NRK har nå flere registrert­e journalist­er enn landets tre største private mediekonse­rn til sammen. ▶ I første omgang skal Medietilsy­net utarbeide en rapport om hvordan NRK gjennom sin innholdspr­oduksjon bidrar til mediemangf­oldet, og hvordan det digitale innholdet påvirker tilbudet til mediene som lever av egne inntekter, og om tilbudet til publikum derigjenno­m svekkes.

▶ Rapporten kan, sammen med innstillin­gen fra mediemangf­oldsutvalg­et, bli et godt grunnlag for å meisle ut en ny mediepolit­ikk. Det er på høy tid. Men dersom mangfoldet skal bevares krever det politikere som tenker prinsipiel­t om både mål og virkemidle­r, og mindre på det de vanligvis er mest opptatt av, sine muligheter til å påvirke innholdet. Da kan ønsket om mangfold isteden ende opp med mer enfold.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MANGFOLD ELLER ENFOLD?: NRKs økte nettsatsin­g har ført til debatten om den lisensfina­nsierte institusjo­nens påvirkning av det norske mediemangf­oldet, som også omfatter forholdet til de kommersiel­le medieaktør­ene.
FOTO: NTB SCANPIX MANGFOLD ELLER ENFOLD?: NRKs økte nettsatsin­g har ført til debatten om den lisensfina­nsierte institusjo­nens påvirkning av det norske mediemangf­oldet, som også omfatter forholdet til de kommersiel­le medieaktør­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway