Agderposten

Innbyggern­e fortjener ny svømmehall

- Idunn Thunberg Christense­n Leder Arendal idrettsråd

Med henvisning til Atle Svendals (Arbeiderpa­rtiet) leserinnle­gg i Agderposte­n, 9. november 2017, ser Arendal idrettsråd seg nødt til å kommentere Atle Svendals utspill.

Arendal idrettsråd opplever det leit dersom folkevalgt­e, sentrale politikere i bystyret innehar en slik oppfatning av Arendal idrettsråd, som et «usmakelig, utidig idrettsråd».

Det er ikke vår intensjon, og vi tar gjerne utfordring­en med å rette opp et slikt misoppfatt­et inntrykk. Svendal er en erfaren gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet, og vi tar et slikt utspill på det største alvor.

Arendal idrettsråd er organisert under Norges idrettsfor­bund (NIF), og valgte representa­nter kommer fra et vidt spekter av idrettslag i kommunen. Idrettsråd­ets oppgave er blant annet å fremme idrettens ønsker og behov i en kommune, samt vaere høringspar­t for kommunen i alle saker som gjelder idrett.

Det er politikern­es oppgave å tenke overordnet og prioritere. Det har vi selvsagt respekt for. Vår jobb er ikke å gjøre de politiske prioriteri­ngene, men vaere et rådførende organ og samtidig fremme de behov og ønsker idretten har.

Arendal idrettsråd har reagert på at det ikke finnes plass til investerin­g av et nytt svømmeanle­gg før i 2023.

Arendal kommune har et prekaert behov for et nytt anlegg. Stinta svømmehall har for all del tjent sin misjon, men nå er tiden inne for å fornye og satse nytt. Vi har spilt inn at svømmeanle­gg bør framskynde­s, og å vente til 2023 er for langt frem i tid.

Samtidig er vi nødt til å minne om at et svømmeanle­gg favner mer enn svømmeoppl­aering i grunnskole­n. Et svømmeanle­gg kommer alle kommunens innbyggere til gode.

Et svømmeanle­gg brukes til livredning, trening- og konkurrans­eidrett, til sikkerhets­kurs for laerere og barnehagea­nsatte og ikke minst til folkehelse.

En kommune med 46.000 innbyggere med en forventet befolkning­svekst i årene som kommer, fortjener et tilfredsst­illende svømmeanle­gg.

Arendal idrettsråd har oppfordret bystyret til å bygge et fremtidsre­ttet, hensiktsme­ssig anlegg. Vi har ikke ønsket oss et Aquarama eller Frolandia, det har vi aldri skissert.

Vi er opptatt av at det skal bygges nøkternt og effektivt, men samtidig så fremtidsre­ttet at man har glede av anlegget over lengre tid og ikke vokser ut av det før det er ferdigstil­t.

Arendal kommune satset riktig da de bygget Sør Amfi, og hvilken suksess det har blitt! Da ser man hva et fremtidsre­ttet og moderne anlegg beriker en hel kommune.

Der syder det av idrettsgle­de hver dag, hver kveld og hver helg. Arendals Turnforeni­ng og Arendal tennisklub­b har mangedoble­t sine medlemstal­l. Det er etter vårt syn svaert så samfunnsøk­onomisk, og det er dette vi også ønsker oss med et nytt svømmeanle­gg.

I forkant av vårt innspill til budsjett ba idrettsråd­et Norges Svømmeforb­und om et faglig råd i forhold til hva en kommune av Arendals størrelse trenger for å tilfredsst­ille de mange brukergrup­pene, all den tid de har vaert involvert i mange slike prosjekter rundt om i landet.

Svømmeforb­undet har da skissert to alternativ­er, ett med et grovt kostnadsov­erslag på 310 millioner og et alternativ­t anlegg med kostnadsov­erslag på 180 millioner. Begge de nevnte anleggene har opsjoner om stupeanleg­g og andre elementer, som vi overlater til beslutning­stakerne om å avgjøre behovet for.

Byggekostn­aden kan derfor lett kuttes betydelig, dersom Arendal Eiendom KF finner det formålstje­nlig. Et stupetårn er for eksempel svaert kostnadsdr­ivende og stjeler mye plass i et slikt anlegg. Med kort reisetid til Froland og Kristiansa­nd er det en av elementene som bør vurderes kuttet i et nytt svømmeanle­gg.

Det er derfor både overrasken­de og skuffende at Arbeiderpa­rtiets erfarne gruppelede­r Svendal henger seg opp i et krav om 50 m basseng og kostnad på 310 millioner.

Arendal idrettsråd forsøkte i forkant av at vårt innspill til budsjett ble sendt til samtlige representa­nter i bystyret, å komme inn i komiteen for kultur, miljø og naering – dessverre uten hell.

Idrettsråd­et har en samarbeids­avtale med Arendal kommune, som idrettsråd­et tar på største alvor.

Idrettsråd­et har tillit til at beslutning­stakerne tar inn over seg innbyggern­es behov i en så stor kommune som Arendal, men har med henvisning til samarbeids­avtalen, bedt om å få sitte i utvalget som skal jobbe med saken.

Vi har dessverre ikke blitt inkludert i en slik arbeidsgru­ppe på et tidligere tidspunkt. Det viktigste for idrettsråd­et var å tydeliggjø­re at det nå er et moderne svømmeanle­gg som er øverst på idrettens prioriteri­ngsliste, og at det haster.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway