Agderposten

Konstrukti­v dialog fremfor nedrakking

- Geir Fredrik Sissener Gruppelede­r Arendal Høyre

I leserinnle­gg og oppslag i Agderposte­n torsdag 9. november i år kommer gruppelede­r i Arendal Arbeiderpa­rti, Atle Svendal, med en rekke urimelige uttalelser, som etter min mening både er helt uforståeli­ge og svaert uheldige.

Her skriver og uttaler han blant annet at Arendal idrettsråd­s ønske om et nytt og fremtidsre­ttet svømmeanle­gg til en estimert kostnad på 310 millioner (bruttokost­nad) nå rett før budsjettbe­handlingen, er noe av det mest usmakelige han har opplevd av lobbyvirks­omhet. Han kommer også med en rekke andre uttalelser jeg kort vil kommentere.

Jeg mener at Arendal idrettsråd i mange år har gjort en svaert god jobb. Idrettsråd­et represente­rer over 60 klubber med 16.000 medlemmer.

I mange år har de på en god måte klart å få idretten til å stå samlet rundt sine prioriteri­nger. Dette har de gjort på en balansert, kompetent og målrettet måte. Det skal vi politikere vaere svaert takknemlig­e for.

Uten idrettsråd­ets initiativ, samstemmig­het og klare ønsker, så hadde vi neppe fått til så mange viktige og funksjonel­le idrettsanl­egg som vi nå har. Jeg mener det er både idrettsråd­ets privilegiu­m og plikt å kunne presentere for innbyggern­e og politikern­e deres behov og ønsker.

Det at de oppgradere­r sitt første prioritets­anlegg fra et 25 meter til 50 meters basseng, kan neppe sies å vaere verken provoseren­de eller utidig. De mener at det er det Arendal primaert trenger.

At dette ønsket fremmes knyttet til en budsjettbe­handling, er vel ikke unaturlig? Jeg mener derfor at idrettsråd­et gjør jobben sin. Da er det svaert drøyt og oppsiktsve­kkende at Arendal idrettsråd får servert en offentlig refs av Atle Svendal om at deres innspill er usmakelig lobbyvirks­omhet og at de burde forstå at nå er det de eldre som skal prioritere­s.

Det er vi politikere som skal velge og prioritere, Atle Svendal. Vår jobb som politikere er dog å motta så mange innspill vi kan, og alle disse skal mottas med takk og ikke kjeft.

For å utvikle vår kommune er vi helt avhengige av et best mulig samarbeid med naeringsli­vet og med frivillig sektor. Da må det vaere bedre med konstrukti­v dialog og gode lytteposte­r enn offentlig nedrakking av et svaert viktig idrettsråd.

For Høyre er et nytt heldøgns bo- og omsorgssen­ter/demensland­sby vår prioritet nummer én på investerin­gssiden. I handlingsp­lanperiode­n er det nå satt av 245 millioner. Endelig kostnad er ennå ikke kalkulert, selv om jeg registrere­r at Atle Svendal viser til en ti års investerin­gsplan, der 400 mill er stipulert. Her må vi vente på behovsanal­yse og kostnadses­timat.

Hva et nytt 50 meters moderne og fremtidsre­ttet svømmeanle­gg vil koste, er fortsatt ikke avklart. Jeg sitter i styret i Arendal Eiendom KF, og vi har sett på og vaert på befaring ved nye svømmeanle­gg både i Kristiansa­nd, Drammen og nå sist i Asker, både 25 meters basseng og 50 meters fleksible basseng.

I styret har vi fått mange gode innspill og ideer, blant annet at bassengkos­tnadene ved bygging av anleggene kun er på seks til åtte prosent av totalkostn­adene, og at det blant annet nå kommer svaert kostnadsef­fektive modulbygg, som virkelig er verdt å se på.

Således er det hensiktsme­ssig å se på 50 meters basseng med ti baner. Her skisseres bygging av et 50 meters fleksibelt svømmeanle­gg til å koste 120–150 millioner brutto.

Så kan man trekke fra merverdiav­gift, 24–30 mill, avhengig av kostnadsst­ørrelse, samt støtte fra Kulturdepa­rtementet i form av spillemidl­er på 25–35 millioner, avhengig av valg av løsninger.

Prosjektet kan også eventuelt få støtte fra Enova, hvis gode miljø- og energiløsn­inger velges. Erfaringer fra dette, er at slike energiløsn­inger kan vaere nedbetalt på ti år.

I sum kan dette innebaere at netto kostnad for kommunen kan bli mellom ca 70 og 85 mill. Da har jeg ikke tatt høyde for støtte verken fra Enova eller fra Aust-Agder fylkeskomm­une. 70–85 millioner er den kostnaden som er den som er av interesse, ikke en brutto kostnad investerin­g, slik Svendal fremstille­r det.

Høyre ville i sitt budsjettfo­rslag for 2018 og HP 2018–2021 verken bygge nytt krematoriu­m til 24 mill (ikke en lovpålagt oppgave), og vi reduserte investerin­gen i utbygging av felles vaskeri og kjøkken med 45 millioner. Det er til sammen 69 millioner. Dette kan i sum mulig dekke nettokostn­aden til nytt svømmeanle­gg.

Vi prioritere­r et nytt og moderne svømmeanle­gg, og det haster. Derfor har vi lagt inn bygging fra 2020.

Også i budsjettet for 2017 la vi inn et nytt svømmeanle­gg. Arendal trenger et nytt, moderne og fremtidsre­ttet svømmeanle­gg snarest. Det tror jeg vil bli klart når Arendal eiendom KF på nyåret i 2018 legger frem sin statusrapp­ort over dagens bassengsta­ndard. Dette har vi råd til, men da må klare prioriteri­nger gjøres. Det har Høyre gjort.

Arendal Høyre synes Arendal idrettsråd både er en viktig, kompetent og dyktig samarbeids­partner og rådgiver. Vi vil alltid høre på deres anbefaling­er, og så får vi se om økonomien strekker til.

Jeg oppfordrer nå Atle Svendal til å rette opp det inntrykket han nå har skapt overfor Arendal idrettsråd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway