Agderposten

Høyres uansvarlig­e budsjetter­ing i Arendal

Viser til opposisjon­sleder Geir Fredrik Sisseners innlegg 06.11 i Agderposte­n om kommunens budsjett og handlingsp­lan for 2018 og årene framover.

-

Det er naturlig at Geir Fredrik Sissener forsøker å forsvare Høyres budsjettfo­rslag – som han sikkert har vaert med på å utarbeide selv – men hans omtale av dette er mildt sagt mangelfull. Hvis han hadde spart litt på floskler om hva han synes innbyggere og naeringsli­v fortjener – og som alle selvsagt er enige om at fortjener det beste – kunne han fått mer plass til beskrivels­er av eget budsjett og realismen i dette.

Men ser man en mangel må man prøve å bøte på den. Jeg hjelper gjerne Sissener med å presentere Høyres budsjett. Så slipper han å stå alene med den jobben. allerede fra og med 2018, økende til 30 mill i 2021 ved å «jobbe smartere» og satse på «innovasjon og kompetanse». Men det fremmes ikke ett eneste konkret forslag til smartere jobbing.

Høyre tror at vi nok skal finne på noe lurt og budsjetter­er med det. Man skulle tro det ikke ble jobbet smart eller drevet utviklings­arbeid i det hele tatt. Men det gjør det jo faktisk, hver dag, året rundt, i samarbeid mellom ansatte og ledelse.

Arendal er en av landets mest effektive kommuner. Det er nok noe å hente, men Høyres tall savner bakkekonta­kt. Det vedtatte budsjettet har også slike innsparing­er, men med realistisk­e tall.

Det er lett å budsjetter­e med midler til gode formål, hvis man kan finne opp inntektski­lder etter eget forgodtbef­innende. Men det gir ikke ordentlige penger i kassa. Uansvarlig­heten til Høyre overrasker meg.

Reduserte finansutgi­fter er også et stort punkt for Høyre, som tilsynelat­ende tror at vi kaster penger til bankene i dag. Sannheten er at vi har en god og trygg finansforv­altning, den er faglig velfundert og ikke en støtteordn­ing for finansinst­itusjonene. Her vil Høyre kutte 2,5 – 3,5 mill/år de neste fire årene.

Det virker for godt til å vaere sant, og det er det nok også. Høyre selger skinnet før bjørnen er skutt. «Det kan vi ikke fortsette med», sa deres gruppelede­r i budsjettde­batten. Det var ord i rette tid, men kanskje ikke fra rette mann?

Smartere jobbing, lavere finansutgi­fter, høyere skatteansl­ag, overoptimi­sme mht salg av eiendom – alt dette har kjennetegn­et Høyre i flere år. Sånn kan vi ikke drive en kommune. De vil også redusere bevilgning­ene til Nav med to mill – altså mindre til dem som har minst. Fordommene om Høyre som et parti for de rike, og ikke for dem som kjemper, bekreftes.

Det er ellers symptomati­sk at Høyre bruker NHO Service’ rapport fra 2011/2012 som sannhetsvi­tne. Denne rapporten ble systematis­k plukket fra hverandre av ikke bare LO, som naturlig nok var kritiske, men av et naer samlet korps av fagfolk og eksperter.

En salig røre av tall som ikke kunne sammenlign­es, tall som var rapportert på ulike måter fra ulike steder, ukritisk bruk av tall fra utlandet – en ubrukelig rapport, som Arendal Høyre altså fortsatt velger å basere seg på.

Ellers har Høyre mye fint å bruke pengene til, men vi vil altså sikre at vi har pengene først.

 ??  ?? Einar Krafft Myhren
Einar Krafft Myhren

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway