Agderposten

Går ikke ut herfra ennå

18-åringen, som har syv uker bak seg i kirkekjell­eren, vil drøye litt før han forlater kirken, selv om han nå omfattes av det nye amnestived­taket.

-

▶ SAMFUNN

– Jeg var hos ham tirsdag kveld og selv om verken vi i nettverket rundt ham, eller han selv tør å juble på noe vis, er han lettet over vedtaket. Han får et pusterom, men hans skjebne er ikke avgjort på noe vis, understrek­er Gjermund Orrego Børtinghus Bjørndahl, som var verge for asylsøkere­n frem til han fulgte 18 år, og deretter er blitt hans fullmektig som skal ivareta hans interesser.

Skal vurderes på nytt

18. oktober fylte han 18 år, og omfattes av vedtaket om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år, og som er vedtatt returnert til såkalt internfluk­t siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt.

– Dette letter presset og stresset for ham, men han har ikke fått oppholdsti­llatelse. Det det kan vaere mulighet for å få en ny runde og få prøvd saken på nytt, sier Bjørndahl.

Han forteller at foreløpig vil 18-åringen drøye noen dager med å forlate kirkeasyle­t, til formalitet­ene er på plass med vedtaket, men det er ikke mange dagene til han vil oppholde seg i de enkle lokalene i kirka.

Når han forlater kirkeasyle­t vil gruppa som har støttet og hjulpet ham gjennom disse sju ukene, fortsatt følge ham opp, forsikrer Bjørndahl.

Blir ikke overlatt til seg selv

–Han har et godt nettverk i Arendal nå, og vi ikke bli overlatt til seg selv, sier Gjermund Orrego B. Bjørndahl.

Den unge afghaneren har bodd på Egdehall asylmottak i Gjerstad, og gikk på videregåen­de skole i Risør, før han rømte til Trefoldigh­etskirken i slutten av september.

Der har han blant annet fått undervisni­ng i norsk og engelsk, og støttegrup­pa har sørget for middag og han har hatt tilgang på kjøkken for å lage seg enklere måltider.

▶Tore Ellingsen

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? HAR NETTVERK: – 18-åringen har et nettverk her i Arendal, og vi vil følge ham opp, selv om han forlater kirka, sier Gjermund O.B. Bjørndahl.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD HAR NETTVERK: – 18-åringen har et nettverk her i Arendal, og vi vil følge ham opp, selv om han forlater kirka, sier Gjermund O.B. Bjørndahl.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway