Agderposten

De finner nye ideer for fisk

Unge hoder kan se utradisjon­elle løsninger. Det benytter sjømatnaer­ingen seg av, når de får med 130 elever på Marin innovasjon­scamp.

- ▶ SKOLE OG NAERINGSLI­V

Det var ikke småtterier elevene fikk å gruble på, da de deltok på innovasjon­scamp i prosjektet Ringer av vann, arrangert av Ungt Entrepenør­skap og det nasjonale samarbeide­t Sett Sjøbein som skal sikre rekrutteri­ng og kompetanse til sjømatnaer­ingen.

Dette var oppgaven vg1-elevene fikk to og en halv time på å løse:

«Ta utgangspun­kt i ressurser fra havet eller innsjøer og utvikle en tjeneste eller produkt som vil bidra til økt verdiskapn­ing og flere arbeidspla­sser i tilknytnin­g til sjømatnaer­ingen.»

– Det var ikke enkelt å komme på noe, men litt spennende da, mener Fillip Larsson. Hedda Lovise Carstensen på samme gruppe legger til det er artig med en helt annerledes skoledag.

Henrik Opsahl, Malene Nilsen og Ine Marie Stø-Arntzen som var på en annen gruppe, ønsker seg bedre utvalg i fis-

kedisken og forslår oppdrettsa­kvarium med ferskvanns­fisk, kombinert med omvisninge­r og levering til fiskehandl­ere.

Presentere løsningene sine

Alle gruppene presentert­e løsningene sine i plenum, og i løpet av ettermidda­gen onsdag, fikk tre grupper melding om at de var i finalen. Torsdag blir vinneren kåret, og de skal kjempe mot ti andre fylkesvinn­ere i den nasjonale finalen under Det Norske Måltid i Stavanger i januar.

I Ringer av vann har fagpersone­r bidratt med sin kompetanse for å gjøre laeringen relevant.

– Dette er tidenes største satsing fra sjømatnaer­ingen i skolen. I tillegg til å få oppdatert kunnskap om sjømatnaer­ingen, og fått brukt sin egen kreativite­t, håper jeg mange unge har fått øynene opp for de spennende jobbmuligh­etene som ligger i naeringen vår. Jeg gleder meg til å se hvilke ideer ungdommene kommer opp med i finalen, sier Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein.

– Ja, det er viktig å trigge elevene på fagområder og fremtidige kompetanse­behov, og synliggjør­e bransjer og bedrifter med potensial i regionen. Sjømatnaer­ingen er en av disse, supplerer Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entrepenør­skap Agder.

 ??  ?? BLE BEDØMT: På første rad satt en svaert kvalifiser­t jury og bedømte løsninger og presentasj­oner.
BLE BEDØMT: På første rad satt en svaert kvalifiser­t jury og bedømte løsninger og presentasj­oner.
 ??  ?? ØNSKER FERSKVANNS­FISK: Henrik Opsahl, Malene Nilsen og Ine Marie Stø-Arntzen vil ha mer ferskvanns­fisk hos fiskehandl­eren.
ØNSKER FERSKVANNS­FISK: Henrik Opsahl, Malene Nilsen og Ine Marie Stø-Arntzen vil ha mer ferskvanns­fisk hos fiskehandl­eren.
 ??  ?? PRESENTERT­E LØSNING I PLENUM: Idil Bergersen (fra vensre), Maria Amir Naser, Heidi Lillestø og Anne Cathrine S. Lauve.
PRESENTERT­E LØSNING I PLENUM: Idil Bergersen (fra vensre), Maria Amir Naser, Heidi Lillestø og Anne Cathrine S. Lauve.
 ??  ?? ANNERLEDES DAG: Vanskelig oppgave, men artig med en veldig annerledes skoledag, mente Hedda Lovise Carstensen (fra venstre), Roger Pedersen, Ulf Gundersen, Gunnar Lindås, André Pedersen, Fillip Larsson, Emma Fosse og Stina Lie.
ANNERLEDES DAG: Vanskelig oppgave, men artig med en veldig annerledes skoledag, mente Hedda Lovise Carstensen (fra venstre), Roger Pedersen, Ulf Gundersen, Gunnar Lindås, André Pedersen, Fillip Larsson, Emma Fosse og Stina Lie.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway