Agderposten

Lillian døde mens hun kjempet for sykehjemsp­lass. Byens mektigste virker mest opptatt av om familien har gått tjenesteve­i

-

Lillian Rasmussen var døende. Hun hadde dårlig hjerte, nyrene sviktet og beina var fulle av sår som ikke ville gro. Hennes største ønske var å få lov til å dø på et sykehjem. Der følte hun seg trygg på at hun kunne bli ivaretatt og få smertelind­ring helt inn i det siste. Arendal kommune sa nei til det. De mente at hun kunne klare seg selv, hjemme. Familien tryglet om hjelp. Først da en legevaktle­ge grep inn, fikk den 80 år gamle kvinnen hjelp, og ble lagt inn på Kommunal Øyeblikkel­ig Hjelp. Der døde hun, fire dager etter at hun var sendt hjem. Tilbake sitter en opprørt familie, som opplevde at moren og bestemoren ble en kasteball mellom ulike institusjo­ner, de siste dagene hun fikk leve. Historien opprører mange og den er ikke enestående. Lillian Rasmussens familie kan fortelle at de er blitt kontaktet av andre engstelige eldre, som er redde for å lide samme skjebne. Historien reiser også viktige spørsmål som burde ha klare svar. For hvor syk må du egentlig vaere for å ha krav på sykehjemsp­lass i Arendal.

Det er umulig å svare på, erkjenner Torill Skår, kommunalsj­ef i Arendal kommune. Retningsli­njene er med klare ord, uklare. Dermed er både den eldre selv og deres pårørende satt sjakk matt. Får du avslag på din søknad, er det naermest umulig å vite hvilke kriterier du ikke oppfyller, og således hva du skal klage på.

Klagefrykt­en er også stor hos mange eldre og deres familier, ifølge pasientomb­ud i Agder, Gunhild Solberg. Hun tror at redselen for å bli oppfattet som vanskelig, bidrar til at klagene blir få.

At kombinasjo­nen av uklare retningsli­njer og utbredt klagefrykt kan føre til at eldre ikke får den offentlige omsorgen de har krav på, ser ikke ut til å bekymre ordfører Robert C. Nordli. Ap-ordføreren ser få problemer i denne saken, men har tvert imot, i likhet med byråkratie­t selv, bare gode ord å si om byens tjenesteti­lbud. Byens fremste folkevalgt­e uttaler i stedet at problemet med denne saken er at Rasmussens naermeste ikke gikk den byråkratis­ke tjenesteve­i, da de fortalte om morens historie. En slik oppfatning av hva som er den største utfordring­en med behandling­en av Arendals eldste, kan på sikt bli et større problem, også for ham selv. For i motsetning til kommunalsj­ef Skaar, er Nordli valgt av innbyggern­e.

 ?? Foto: Synnøve Skeie Fosse ?? RASENDE: Gro Rasmussen Berge og datteren Lill.
Foto: Synnøve Skeie Fosse RASENDE: Gro Rasmussen Berge og datteren Lill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway