Agderposten

Venstres klagesang har mange vers

Den gang Antonsen var ordfører i Grimstad, opplevde vi at Venstre i all hovedsak framsto som et konstrukti­vt og positivt parti. I dag framstår partiet ofte både sutrende og klagende i lokalpress­en.

- Oddvar Skaiaa Leder For styret i Grimstad KrF

Idagens kommunesty­re har Venstre i flere saker lagt seg på en kontroller­ende og kritiseren­de holdning til politisk ledelse og til rådmannen i saerdelesh­et.

I tillegg har partiet svaert ofte brukt lokalpress­en til det vi opplever som sutring og klaging. Her følger noen eksempler:

1) Kritikk av manglende demokratis­k representa­sjon i råd og utvalg. Dette begynte allerede ved oppstart av kommunesty­reperioden.

Valgkomite­en, der Venstres gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnessen var med, hadde ansvaret for å foreslå personer til råd og utvalg. Enstemmige valg ble gjort. Allikevel var partileder Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness flere ganger i avisspalte­ne og kritiserte fordelinge­n og valgene.

2) I innkjøpssa­ken er det meste repetert til det kjedsommel­ige. Vi vil likevel minne om et par momenter.

I forbindels­e med framleggel­se av BDO-rapporten stilte Venstre spørsmålet:

«Kan det utelukkes at det har foregått noe kriminelt?» Svaret fra BDO var naturligvi­s:

«Nei, vi har ikke grunnlag for å kunne utelukke det. Men vi finner det svaert lite sannsynlig.»

Likevel fikk spørsmålet mistankene til å rulle over både det ene og det andre hodet. Nå blir det e-post-granskning.

I forbindels­e med denne saken trakk Venstre seg ut av samarbeids­avtalen med KrF, Ap og Sp. Begrunnels­en kom i avisinnleg­g hvor Tønnessen og Grimdalen sa at de var misfornøyd­e med behandling­en av saken både fra politisk og administra­tiv ledelse – ordfører, varaordfør­er og rådmann. Venstre ga uttrykk for at ledelsen bare var opptatt av å bli ferdig med saken og legge dette bak seg.

Da vil KrF minne om forslaget i åtte punkter, som vi var med å fremme, og som kommunesty­ret vedtok i januarmøte­t 2017:

1. Kommunesty­ret ber rådmannen følge opp anbefaling­ene i BDO rapporten.

2. Kommunesty­ret ber rådmannen sørge for å få på plass nye avtaler i tråd med lov og forskrifte­r om offentlig anskaffels­er.

3. Kommunesty­ret ber kontrollut­valget iverksette en forvaltnin­gsrevisjon vedrørende varsling og ytringskli­ma blant ledere og ansatte i Grimstad kommune.

4. Kommunesty­ret ber rådmannen ta initiativ til en leverandør­kontroll hos Farm in Action.

5. Kommunesty­ret ber kontrollut­valget innhente ekstern og juridisk vurdering av vilkårene for e-post-åpning.

6. Kommunesty­ret ber rådmannen iverksette nødvendige endringer i organisasj­onen.

7. Kommunesty­ret ber rådmannen umiddelbar­t sette i gang tiltak for å bedre kommunikas­jonen, samt identifise­re og løse opp eventuelle konflikter blant leder og ansatte.

8. Kommunesty­ret ber om at det settes opp en fast post på alle kommunesty­remøtene i 2017, hvor rådmannen gir en orienterin­g vedrørende alle punktene ovenfor.

Det er verdt å merke seg at alle punktene ble vedtatt, ja, sju av de åtte endog enstemmig.

Det er altså denne oppfølging­en av saken som Venstre oppfatter som å «legge ting bak seg».

Antonsen har for øvrig i et modig og klart leserinnle­gg, saklig forklart hvorfor det som skjedde, nødvendigv­is skjedde i innkjøpssa­ken. Kanskje burde Venstre vaere litt mer ydmyke?

3) I bompengesa­ken er igjen Tønnessen og Grimdalen på krigsstien i Adressa. Overskrift­en var «Grimstads alenegang». Behandling­en i kommunesty­ret omtales blant annet slik:

«Ja eller nei til bomring ble eneste resultat. Manglende tro på å ha kunnskap før en tar en avgjørelse og manglende vilje til å ta inn over seg de miljøutfor­dringer vi står overfor, resulterte i en trist markering av Grimstads alenegang.»

Kommunesty­rets vedtak gikk imidlertid positivt inn for å videreføre arbeidet i ATP-planen, men uten bruk av bompenger i Grimstad. Da virker det overdramat­isk å trekke konklusjon­er som Venstre gjør.

4) Foreløpig siste tilskudd til Venstres «klagesang» fikk vi i Adressa 11.11. Under overskrift­en «Hvem ivaretar interessen­e til Grimstad kommune?», er Grimdalen og Ness ute med det som kan oppfattes som en insinuasjo­n, nesten mistillit til det arbeidet rådmannen og hennes stab utfører.

Vi håper ledelsen i Venstre har tatt saken opp med rådmannen og bedt om en forklaring før innlegget ble skrevet. Hvis ikke, kan dette vaere et godt råd før neste vers i klagesange­n kommer.

 ??  ?? GRIMSTAD KOMMUNESTY­RE: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness, som begge represente­rer Venstre, har i flere saker uttrykt kritikk til kommunens politiske ledelse. Man kanskje burde Venstre vaere litt mer ydmyke? spør Oddvar Skaiaa. (Arkivfoto fra 2009)
GRIMSTAD KOMMUNESTY­RE: Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness, som begge represente­rer Venstre, har i flere saker uttrykt kritikk til kommunens politiske ledelse. Man kanskje burde Venstre vaere litt mer ydmyke? spør Oddvar Skaiaa. (Arkivfoto fra 2009)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway