Agderposten

Ingen vet hvor syk du må vaere

Hvorsykog pleietreng­ende må du egentlig vaere foråhakrav­på sykehjemsp­lass i Arendal? Det kan de som er ansvarlig ikke svare på.

- ELDREOMSOR­G Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

Pasientomb­udet er ikke overrasket over at få klager når de ikke får sykehjemsp­lass:

– De eldre tør ikke klage, sier Gunhild Solberg.

Lillian Rasmussen hadde dårlig hjerte, nyrene sviktet, beina var full av sår som ikke ville gro. Og hun måtte få morfin mange ganger i døgnet. Likevel var hun for «frisk» til å få sykehjemsp­lass. 80 år gammel døde hun, oppgitt og engstelig for å bli kastet ut av akuttplass­en hun var plassert på fire dager tidligere.

Individuel­l vurdering

Kommunalsj­ef helse og levekår, Torill Skår, vil ikke kommentere den konkrete saken til Lillian Rasmussen og hennes pårørende, men sier på generelt grunnlag at det alltid gjøres en individuel­l vurdering.

– Vi ønsker gjerne dialog med familien, men da direkte og ikke gjennom media, sier Skår. – Det er den enkeltes behov som avgjør, men vi tar også hensyn til brukerens ønsker selv om vi ikke alltid kan imøtekomme alle ønsker, sier kommunalsj­ef Torill Skår til Agderposte­n.

Stolt

– Hvordan vil du vurdere eldreomsor­gen i Arendal?

– Jeg er stolt over det vi klarer å levere og stolt over medarbeide­rne mine som hver eneste time, hele døgnet leverer gode tjenester til våre brukere, sier Skår.

Det er de 13 saksbehand­lerne ved Tjenesteko­ntoret i Arendal kommune som bestemmer hvem som får sykehjemsp­lass. Tildelings­kriteriene bestemmes av politikern­e i egne vedtekter, men det er den enkelte saksbehand­ler som utøver skjønn, ofte i samarbeid med kolleger.

Ifølge vedtektene, vedtatt av bystyret nå i høst, skal følgende momenter tas med i vurderinge­n: Brukermedv­irkning. Omfattende og varig behov for helse- og omsorgstje­nester grunnet mental og/eller fysisk funksjonst­ap.

Om det er nødvendig med tjenester, tilsyn eller tilstedeva­erelse gjennom hele døgnet.

Pasientens/brukerens evne til slv å tilkalle hjelp ved behov.

Om alternativ­er til sykehjemsp­lass er prøvd eller vurdert.

Risiko for skade eller forverring av helsetilst­and eller funksjonse­vne.

Nettverk.

Alt må vaere prøvd

I en mail til Agderposte­n skriver avdelingsl­eder på Tjenesteko­ntoret at «alle relevante tiltak skal vaere prøvd ut først. Det betyr eksempelvi­s at en person må vaere villig til å ta imot hjelp fra hjemmesyke­pleien i hjemmet, kartleggin­g i hjemmet for å se på muligheter for tilrettele­gging av bolig. Som igjen betyr at en person må innrede boligen sin slik at vedkommen- de kan klare seg best mulig. En person må videre vaere villig til å ta imot nødvendige hjelpemidl­er og vaere villig til å ta imot tilbud om dagsenter der det er relevant.»

Kan ikke svare

– Hvor syk må man vaere før man kan vaere trygg på å sykehjemsp­lass? – Det er helt umulig å svare på. Vi ligger på samme nivå når det gjelder dekningsgr­ad for sykehjem som kommuner vi sam-

menligner oss med. Per i dag er det to tre personer på venteliste i Arendal. I tillegg er det 19 personer på korttidspl­ass i påvente av fast langstidsp­lass. Målet er at folk skal bo hjemme så lenge som mulig, sier Skår.

Få klager

– Vi har generelt få klager og får gode tilbakemel­dinger i brukerunde­rsøkelser. Men dersom noen ikke er fornøyde vil jeg absolutt oppfordre dem til å klage, sier Skår.

– Hva tenker du om at flere eldre ringer Gro Rasmussen Berge og sier de føler seg redde og usikre?

– Det synes jeg er trist, men det samsvarer ikke med de tilbakemel­dingene vi får i brukerunde­rsøkelser. Selv om jeg er fornøyd med de tjenestene vi leverer, kan vi helt sikkert bli bedre, sier Skår.

 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ?? HAR ANSVARET: Torill Skår er kommunalsj­ef og har det øverste ansvaret for eldre og sykehjemsp­lasser.
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE HAR ANSVARET: Torill Skår er kommunalsj­ef og har det øverste ansvaret for eldre og sykehjemsp­lasser.
 ??  ?? FOR FRISK: Lillian Rasmussen var hjertesyk, hadde dårlige nyrer og åpne sår som ikke ville gro. Men fikk likevel ikke plass på sykehjem. I følge datteren var hun livredd for å vaere alene og dø. Datteren måtte overnatte på en madrass i morens stue.
FOR FRISK: Lillian Rasmussen var hjertesyk, hadde dårlige nyrer og åpne sår som ikke ville gro. Men fikk likevel ikke plass på sykehjem. I følge datteren var hun livredd for å vaere alene og dø. Datteren måtte overnatte på en madrass i morens stue.
 ??  ?? KJEMPET: Gro Rasmussen Berge kjempet forgjeves for at moren skulle få sykehjemsp­lass.
KJEMPET: Gro Rasmussen Berge kjempet forgjeves for at moren skulle få sykehjemsp­lass.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway