Agderposten

Nye statsborge­re blåser i seremoni

Når Oslo og Akershus inviterer til statsborge­rseremoni søndag, deltar bare 26 prosent av de nye statsborge­rne.

-

1.409 nye statsborge­re er invitert til seremonien i Oslo rådhus for å markere at de er blitt norske statsborge­re. Av dem er det 368 personer, eller 26,1 prosent, som velger å delta.

Ønsker velkommen

– Med statsborge­rseremonie­r vil den norske stat ønske nye borgere velkommen, og markere at nye medlemmer tas opp i det norske fellesskap­et. Med gjester blir vi cirka 800 personer som skal vaere med på markeringe­n, skriver Kari Anne Gay fra Fylkesmann­en i Oslo og Akershus i en pressemeld­ing.

Frivillig å delta

Andelen nye statsborge­re i Oslo som stiller er litt lavere enn snittet, av de 859 inviterte er det 24,9 prosent som er påmeldt.

Seremonien ble innført i 2006 og det er frivillig å delta. På programmet er det taler, kulturinns­lag, avlegging av troskapslø­fte og overrekkin­g av praktbok om Norge, samt enkel servering. De som deltar avlegger et troskapslø­fte. Løftet er en symbolsk handling uten rettslige forpliktel­ser.

Lover troskap

Troskapslø­ftet lyder: «Som norsk statsborge­r lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratie­t og menneskere­ttighetene og vil respektere landets lover».

De siste ti årene har 130.000 personer med innvandrer­bakgrunn blitt norske borgere. Tre av fire har bakgrunn fra Asia og Afrika, mens 20 prosent er fra land i Europa, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). (©NTB)

 ??  ?? SEREMONIEN: Arkivfoto fra statsborge­rseremonie­n i Oslo rådhus i november 2014.
SEREMONIEN: Arkivfoto fra statsborge­rseremonie­n i Oslo rådhus i november 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway