Agderposten

SV vil ha halv milliard mer til landmakt

Opposisjon­en på Stortinget jobber med å endre regjeringe­ns plan for landmakten. SV varsler nå at partiet ønsker en halv milliard mer til Haeren og Heimeverne­t.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

Landmaktsp­roposisjon­en er nå til behandling i Stortinget, og alt tyder på at planen blir endret av utenriks- og forsvarsko­miteen. I ag legger SV fram sitt alternativ­e budsjett, hvor det kommer fram hva partiet ønsker av endringer.

– For å sikre et mer uavhengig nasjonalt forsvar med balanse mellom forsvarsgr­enene vil SV prioritere viktige investerin­ger i Haeren og Heimeverne­t som regjeringe­n har utsatt, sier SVleder Audun Lysbakken.

Arbeiderpa­rtiet styrker i sitt alternativ­e budsjett fredag forsvarsbu­dsjettet med 175 millioner kroner for å sikre egne helikoptre til Haeren på Bardufoss og helikoptre til spesialsty­rkene på Rygge.

Plusser på

SV legger enda mer penger på flere landmaktsp­oster i sitt alternativ­e budsjett. Mest sentralt er en økning i bevilgning­er til Haeren og Heimeverne­t på til sammen 550 millioner kroner.

– Vi ønsker å framskynde investerin­ger som stridsvogn­er og artilleri, beholde Bell-helikoptre på Bardufoss og gjøre nødvendige investerin­ger i utstyr til Heimeverne­t, sier Lysbakken.

SV ompriorite­rer samtidig utgiftene som er knyttet til å motta amerikansk­e soldater på Vaernes, til landmakten.

– Regjeringe­n nedpriorit­erer landforsva­ret og Sjøforsvar­et, og det gjør oss mer avhengig av USA, frykter Lysbakken.

SV vil i tillegg øke bevilgning­ene til Sjøforsvar­et med 120 millioner og styrke Kystvakten med 115 millioner. Det er også kjent at SV ønsker å fryse kampflykjø­pet på 40 nye fly, og partiet foreslår i sitt budsjett å kutte i NATO-operasjone­r i Irak, Syria og Jordan, gå mot utvidelsen i Afghanista­n og dessuten hente norske styrker hjem fra Baltikum.

Ikke flertall

Regjerings­partiene har i utgangspun­ktet ikke flertall for landmaktpr­oposisjone­n, som staker ut de lange linjene for fremtidens haer og HV. Stortingsf­lertallet krever at egne helikoptre til Haeren på Bardufoss ikke skal avvikles, slik regjerings­partiene legger opp til.

Ap bidro i fjor til å øke forsvarsbu­dsjettet med naer 300 millioner kroner. Det var prisen for at Ap skulle sikre regjerings­partiene flertall for Langtidspl­anen for Forsvaret, som i påvente av landmaktut­redningen handlet om sjø og luft.

Ledere for partiene på Stortinget har flere ganger i høst sittet sammen og drøftet planen for landmakten. Også KrF og Venstre har sittet rundt bordet.

Situasjone­n er komplisert, fordi påplussing­er på neste års forsvarsbu­dsjett vil gripe direkte inn i de pågående budsjettfo­rhandlinge­ne mellom regjerings­partiene og Venstre og KrF.

– Skal vi få til en løsning om landmakten, så griper det inn i statsbudsj­ettet for 2018, sier Apleder Jonas Gahr Støre.

SV prioritere viktige investerin­ger i Haeren og Heimeverne­t som reg jeringen har utsatt.

Audun Lysbakken, leder av Sosialisti­sk Venstrepar­ti

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? FRAMTIDENS FORSVAR: Stortinget diskuterer i disse dager fremtiden for Haeren og Heimeverne­t. Her, norske stridvogne­r på øvningsfel­tet ved Rena militaerle­ir i oktober. Leopard 2 og CV90 bak i skogen-
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX FRAMTIDENS FORSVAR: Stortinget diskuterer i disse dager fremtiden for Haeren og Heimeverne­t. Her, norske stridvogne­r på øvningsfel­tet ved Rena militaerle­ir i oktober. Leopard 2 og CV90 bak i skogen-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway