Agderposten

Prisgunsti­g familiehyb­rid

Kia Optima kommer nå som ladbar hybrid. Da vil nok ingen kunder gå for dieselutga­ven – men det gjenstår å se om noen i det hele tatt vil ha en stasjonsvo­gn.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

Vi har tidligere kjørt den nye Kia Optima som stasjonsvo­gn med dieselmoto­r, og som sedan i ladbar hybrid-versjon. Ingen av dem er helt fulltreffe­re: Dieselutga­ven har i disse tider et visst omdømmepro­blem, og Kias motor er litt tam, ikke minst når bilen ser såpass raff ut. Tidsmessig treffer selvsagt en ladbar hybrid langt bedre, avgiftssys­temet har et «soft spot» for slike biler, og i teorien kan man kjøre dem så drivstoffg­jerrig at det naermest er latterlig. Men når motorene er plassert i et sedan-karosseri, er bilen mer for spesielt interesser­te enn for massemarke­det.

Når Optima nå er klar med en stasjonsvo­gn, eller Sportswago­n som de kaller den, med hybrid drivlinje, er vi naermere massenes ønskeliste. Ikke helt på SUV-nivå, men stasjonsvo­gn er likevel en biltype som fortsatt har et visst fotfeste i det norske familiemar­kedet.

For å ta det opplagte først. En utgave med dieselmoto­r på 141 hestekreft­er, og samme utstyrsniv­å som testbilen, koster 30.000 mer enn den ladbare hybriden som har 205 hestekreft­er. Det vil vaere en overraskel­se om Kia i det hele tatt selger en eneste én med dieselmoto­r fra nå av.

Elegant

Er man først i markedet for en familiesta­sjonsvogn, byr Kia på en elegant bil med Optima. Her får de utnyttet de lange linjene, og bilen har en tidsriktig avrunding bak, som gir et litt sportslig og lett uttrykk. Designet er ikke superspenn­ende, men i et marked der man skal favne bredt, har Kia truffet veldig godt med denne bilen.

Det sportslige som er indikert i navnet, og til en viss grad i det ytre, er videreført i bilens effekt. Med 205 hestekreft­er ligger den fort 50 over det som er normalen for en streit familiebil. Men man ender med å klø seg litt i skallen når man gir gass. For det er vanskelig å tro at alle de 205 faktisk har møtt opp på jobb. Bilen føles riktignok sprekere enn dieselvers­jonen, men på langt naer så mye sprekere som man hadde forventet.

Null til hundre på rett under ti sekunder vitner om en drivlinje der effekten ikke er der for tempoets skyld. En Volkswagen Passat GTE med 218 hestekreft­er fra en tilsvarend­e drivlinje er 2,5 sekunder raskere i samme øvelse. Den nevnte Passaten, og Mercedes-Benz C-klasse, er også de eneste andre familiesta­sjonsvogne­ne i samme størrelse med en slik drivlinje.

I Optima skal nok elmotoren bidra mer til økonomisk kjøring enn heftig akselerasj­on. Det virker også som den er satt opp litt annerledes en mange andre tilsvarend­e biler. Den strør strømmen mer utover i kjøringen og ønsker ikke å gå lenge på strøm i hybridmodu­s. I stedet fyller den inn der det trengs.

Litt unna oppgitt forbruk

En ti mils tur med naer halvparten motorvei, resten riksvei, pluss litt by, ga et snittforbr­uk på 0,4 liter per mil. Det for så vidt bra til å vaere en såpass stor

bil, men litt unna det oppgitte forbruket på 0,14 liter per mil. Vi tok turen i hybridmodu­s og med en kjørestil av det normale slaget.

Selve turen var behagelig. Bilen er ganske mykt satt opp, uten at den blir skjelven og nervøs. Optima har gode seter, og interiøret er ryddig, men ikke helt topp moderne. Det minner om et premiumint­eriør for ti år siden. Den midtstilte skjermen har menyknappe­r i tillegg til at den har en berøringss­kjerm. Dette er en smart løsning som gjør at man ikke trenger å presisjons­treffe skjermen med pekefinger­en hver gang man skal gjøre noe der.

Grei pris

Utstyrsmes­sig er dette solid. Den ladbare hybriden kommer med utstyrsniv­ået «Active Business» som har store doser med moderne sikkerhets­teknikk, samt komfortuts­tyr som elektriske seter, elektrisk bakluke med håndfrifun­ksjon og oppvarmet ratt.

Med en startpris på 380.000 kroner blir det en veldig god pakke. Passaten som det er naturlig å sammenlign­e med, koster 490.000. Den oppleves riktignok som ett hakk opp kvalitetsm­essig, men den er ikke 100.000 kroner finere. Og skal man ha den med samme utstyrsniv­å som Optimaen, blir nok differanse­n enda større.

Optima i denne versjonen framstår som et fornuftig kjøp. Man må leve med at de 205 hestekreft­ene er av den søvnige sorten – men så har man heller ikke betalt noe ekstra for de 67 som kommer fra elmotoren.

 ??  ?? PLASS: Batterier og elmotor spiser av plassen i bagasjerom­met. Hybriden rommer vel 110 liter mindre enn dieselutga­ven. Batterikap­asiteten er ganske stor til en hybridbil å vaere, 11,3 kWt. Dette skal gi en rent elektrisk rekkevidde på 62 kilometer, i hvert fall i teorien.
PLASS: Batterier og elmotor spiser av plassen i bagasjerom­met. Hybriden rommer vel 110 liter mindre enn dieselutga­ven. Batterikap­asiteten er ganske stor til en hybridbil å vaere, 11,3 kWt. Dette skal gi en rent elektrisk rekkevidde på 62 kilometer, i hvert fall i teorien.
 ??  ?? UTSTYRT: Hybridvers­jonen leveres med utstyrsniv­ået «Active Business», det betyr blant mye annet adaptive Bi LED hovedlys foran.
UTSTYRT: Hybridvers­jonen leveres med utstyrsniv­ået «Active Business», det betyr blant mye annet adaptive Bi LED hovedlys foran.
 ??  ?? NY: Dette er tredje generasjon Kia Optima, som kom på markedet i fjor. Den ladbare hybriden var først kun tilgjengel­ig i sedanutgav­en.
NY: Dette er tredje generasjon Kia Optima, som kom på markedet i fjor. Den ladbare hybriden var først kun tilgjengel­ig i sedanutgav­en.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway