Agderposten

Sp ber Stortinget gi råd om Hagen

Senterpart­iet mener to sedvaner står mot hverandre i striden om hvorvidt Carl I. Hagen bør sitte i Nobelkomit­een eller ikke. Partiet ber nå Stortinget om råd.

-

– Det er slik at to sedvaner står mot hverandre. Da mener jeg at presidents­kapet i Stortinget må gi valgkomite­en veiledning om hvilken sedvane som skal følges, sier Senterpart­iets parlamenta­riske leder Marit Arnstad til NTB.

Hun peker på at det på den ene siden er tradisjon for at partiene ikke blander seg inn i hverandres prosesser for å nominere kandidater til Nobelkomit­een.

Men på den annen side er det en tradisjon for at stortingsr­epresentan­ter ikke nomineres til komiteen. Hagen er vararepres­entant til Stortinget, og Arbeiderpa­rtiet oppfordret onsdag de øvrige partiene om å stå ved praksisen om ikke å velge verken vararepres­entanter eller stortingsr­epresentan­ter til komiteen.

– Jeg mener dette verken skal gjøres partipolit­isk eller til et spørsmål om politisk retning på en kandidat, men til et spørsmål for presidents­kapet om hvilken sedvane knyttet til Nobelkomit­een som valgkomite­en bør følge, sier Arnstad.

Stortingsp­resident Olemic Thommessen har varslet at han vil innkalle til et møte om saken. Han uttrykte onsdag bekymring for Hagen-nominasjon­en.

– Innstillin­gen utfordrer den forståelse partiene på Stortinget har hatt om hvem som bør velges som medlem av Nobelkomit­een, sa han. (©NTB)

 ??  ?? IKKE FØRST: Carl I. Hagen blir i tilfelle ikke den første stortingsp­olitiker i komiteeen som skal vaere uavhengig av Stortinget.
IKKE FØRST: Carl I. Hagen blir i tilfelle ikke den første stortingsp­olitiker i komiteeen som skal vaere uavhengig av Stortinget.
 ??  ?? SP-POLITIKER: Marit Arnstad.
SP-POLITIKER: Marit Arnstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway