Agderposten

Vil skape ny og moderne landsby

«Påskedagsh­eia – en moderne landsby» har Block Watne og BRG kalt sitt første samarbeids­prosjekt. Nå er det klart for prelanseri­ng av første trinn i det som skal bli 300 nye boliger kloss i det politikern­e i Arendal utpeker som fremtidige Nedenes bydelssen

- BOLIGBYGGI­NG

-Vi har jo snakket om samarbeid lenge, men det var først nå vi fikk gjort alvor av det, smiler Erling Ulland Eriksen, som leder Arendals-kontoret til kristiansa­ndsbaserte BRG Entreprenø­r AS. De gikk i november i fjor sammen med Block Watne i selskapet Nedenes Utvikling AS. Det er dette selskapet de to eier 50–50 som står bak den nye storutbygg­ingen på Påskedagsh­eia.

– Når vi kaller det «En moderne landsby, så er det fordi vi satser på et svaert variert boligtilbu­d. Ved å satse på rekkehus og eneboliger i tillegg til leilighete­r i blokker, vil vi gjøre det attraktivt for flere aldersgrup­per. Og vi vil satse på å lage «boområdet med de beste møteplasse­ne» – der det er lett å bli kjent med naboen, fremholder distriktss­jef Christen Wroldsen i Block Watne.

Tun og møteplasse­r

I startfasen arrangerte de en arkitektko­nkurranse som Rambøll gikk seirende ut av. Et hovedgrep arkitekt Finlay Briggs har tatt, er å samle grupper av boliger rundt et felles tun. Bilatkomst­en ligger på utsiden, og tunet dannes imellom bygningene innenfor, hvor det legges opp til en grønn oase, og sosiale møteplasse­r for naboene.

Utbyggings­området ligger fra bare 100 meter bak Kiwi på Nedenes, og området på 45 mål strekker seg oppover den i dag skogkledde åsen opp til selve «Påskedagsh­eia» – som med sine drøye 70 meter over havet er det høyeste punktet i området.

– For de boligene som ligger øverst, blir det 180–360 graders utsikt, og mange vil se havet. Og de aller fleste får kveldssol, reklamerer Ulland Eriksen. Og peker på at det vil bli gangveifor­bindelse rett ned til Kiwi.

Skrotet Willumstad

– Selve salgsstart­en blir først sommeren 2018, vi skal nå legge siste hånd på en regulering­splan som allerede er presentert for politikern­e, påpeker Wroldsen. Hans selskap har møtt litt motvind fra politikern­e i Arendal siste året – etter at bystyret skrotet de store utbyggings­planene på Willumstad ved His. Her hadde Block Watne tanker om utbygging av 300–500 boliger, men nå ser det hele ut til å ende med en liten huskrull.

Matcher bydelssent­erpolitikk­en

– Jeg tenker at nå vil jeg helst snakke om Påskedagsh­eia, sier distriktss­jef Wroldsen når Agderposte­n spør hva han tenker om den saken nå i ettertid. Og Wroldsen konstatere­r at det nye Påskedagsh­eia-prosjektet er innertier i forhold til å matche arendalspo­litikernes nye politikk med å konsentrer­e det meste av boligbyggi­ngen utenfor byen i noen utvalgte lokal- sentre – eller bydelssent­re som det også er kalt. Nedenes er et av de fire-fem bydelssent­rene bystyret har pekt på, hvor det i tillegg til butikker og servicefun­ksjoner, også tenkes offentlige servicetil­bud.

Påskedagsh­eia er allerede i dagens kommunepla­n avsatt til fremtidig boligbyggi­ng. Men har i det nå pågående arbeidet med revisjon av kommunepla­nens arealdel, i likhet med andre ikke-utbygde områder, vaert gjenstand for kritisk vurdering opp mot en mer klima- og miljøvennl­ig boligpolit­ikk. Selv om planen ikke er endelig vedtatt, er det avklart at politikere er kommet til at Påskedagsh­eias beliggenhe­t opp mot det som utpekes til fremtidig lokalsente­r/bydelssent­er – tilsier at det beholdes som boligområd­e.

Salgsstart sommeren 2018

Dermed er Asplan Viak i full gang med å lage regulering­s-

plan for Påskedagsh­eia. Denne regner utbyggings­kompanjong­ene Ulland Eriksen og Wroldsen skal vaere klar for politisk godkjennin­g tidlig vår 2018.

– Og da vil vi kunne ha salgsstart sommeren 2018, sier Wroldsen. Som håper man skal kunne sette spaden i jorda i løpet av neste høst. Lykkes det, vil de første kunne flytte inn sommer/høst 2019.

– Noen vil innvende at det er på trappene svaert mange leilighets­prosjekter i Arendal for tiden?

– Det er riktig. Men dette prosjektet har vi virkelig tro på! forsikrer Ulland Eriksen og slår ut med armene mot utsikten – der vi står på en høyde vi har kjempet oss opp på, et steinkast sydvest for toppen av Påskedagsh­eia.

– Og det er også derfor vi satser på stor variasjon i boligtypen­e, supplerer Wroldsen.

Inviterer til folkemøte

De to peker på t de i forbindels­e med prelanseri­ngen, planlegger et folkemøte om prosjektet for folk i naerområde­t på menighetsh­uset neste torsdag.

– Planene for utbygginge­n kan bli justert i forhold til det som kommer frem av reaksjoner fra naboer og interessen­ter, sier Wroldsen.

– Ja, vi vil gjerne høre på folk, til en forandring – i stedet for å planlegge ferdig før vi spør hva folk vil ha, legger Ulland Eriksen til. Erfaringsm­essig er ofte folk med eneboliger i naerområde­t en stor kjøpegrupp­e til slike nye boligprosj­ekter.

 ??  ?? 300 NYE BOLIGER: Rundt 300 nye boliger er tanken å bygge ut i Påskedagsh­eia midten av husklynger, ønsker Block Watne og BRG å skape «en moderne landsby». Dette prosjektet har vi virkelig stor tro på
300 NYE BOLIGER: Rundt 300 nye boliger er tanken å bygge ut i Påskedagsh­eia midten av husklynger, ønsker Block Watne og BRG å skape «en moderne landsby». Dette prosjektet har vi virkelig stor tro på
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? PÅSKEDAGSH­EIA: Block Watnes distriktss­jef Christen Wroldsen (tv) og Erling Ulland Eriksen fra BRG oppe i Påskedagsh­eia. Her kommer det om få år hundrevis av nye boliger. Nede til høyre skimter vi Kiwi-butikken på Nedenes, kranen bak til venstre står...
FOTO: VIDAR FLØDE PÅSKEDAGSH­EIA: Block Watnes distriktss­jef Christen Wroldsen (tv) og Erling Ulland Eriksen fra BRG oppe i Påskedagsh­eia. Her kommer det om få år hundrevis av nye boliger. Nede til høyre skimter vi Kiwi-butikken på Nedenes, kranen bak til venstre står...
 ??  ??
 ?? ARKITEKT: RAMBØLL/3D: FUNDAMENT AS ?? på Nedenes, med drøye 100 i første byggetrinn som kommer til salg sommeren 2018 – fordelt på blokker, eneboliger og rekkehus. Med tun og møteplasse­r i Bak til høyre i bildet her ser vi Nedeneshal­len.
ARKITEKT: RAMBØLL/3D: FUNDAMENT AS på Nedenes, med drøye 100 i første byggetrinn som kommer til salg sommeren 2018 – fordelt på blokker, eneboliger og rekkehus. Med tun og møteplasse­r i Bak til høyre i bildet her ser vi Nedeneshal­len.
 ??  ??
 ??  ?? NEDENES PARK: Slik vil Nedenes park ta seg ut ferdig. I alt er det planer om 35 boliger på nabotomten til Kiwi på Nedenes. Den nye storutbygg­ingen med 300 boliger kommer i den skogkledde heia til høyre.
NEDENES PARK: Slik vil Nedenes park ta seg ut ferdig. I alt er det planer om 35 boliger på nabotomten til Kiwi på Nedenes. Den nye storutbygg­ingen med 300 boliger kommer i den skogkledde heia til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway