Agderposten

Usosial beskatning i bompengela­ndet

I et land som har verdens høyeste avgifter på bilhold, skulle det vaere unødvendig å kreve enda mer av vanlige bilister for å kunne bygge ut et tilfredsst­illende veinett. Selv en minstepens­jonist skal ha råd til å kjøpe, eie og bruke en privatbil.

-

Fylkesrådm­ann Arild Eielsen har i løpet av uke 46 hatt innlegg i flere aviser for å informere om bruken av bompenger i Aust-Agder. Dette er positivt, og som styreleder i Aust-Agder Vegfinans AS er det hans soleklare plikt å informere om milliardin­ntektene og bruken av dem.

Selv om det ikke sies direkte, er det åpenbart for alle at fylkesrådm­annen er sterkt positiv til bompengefi­nansiert veibygging. Det er imidlertid mange gode grunner til å vaere skeptisk til en uhemmet bruk av bompenger.

Pensjonist­partiet er motstander

av denne usosiale formen for beskatning. Følgende eksempler bør vaere en tankevekke­r for alle som tar viktige beslutning­er om veibeskatn­ing.

Alle avgifter er skatt, og bompenger er en skatt som er den samme for alle, uansett prisen på den bilen man kjører. En bil til to millioner kroner utløser den samme avgiften som en bruktbil til 100.000 kroner. Er dette rettferdig?

En minstepens­jonist med en inntekt på 180.000 kroner betaler det samme kronebeløp som en direktør som tjener 2,5 millioner kroner. Er dette rettferdig?

Bompenger kan kanskje aksepteres hvis man differensi­erer prisen etter inntekt og bilpris. Men i et land som har verdens høyeste avgifter på bilhold, skulle det vaere unødvendig å kreve enda mer av vanlige bilister for å kunne bygge ut et tilfredsst­illende veinett.

Som det eneste partiet ønsker vi at selv en minstepens­jonist skal ha råd til å kjøpe, eie og bruke en privatbil. Vi ser hvilket gode som bilen er for mange mennesker.

I budsjettde­battene hver høst er det et par partier som alltid vil øke avgiftene til et uakseptabe­lt nivå. Avgifter er en beskatning som begunstige­r dem som tjener over gjennomsni­ttet, men som straffer dem som tjener minst. Pensjonist­partiet ønsker et skattesyst­em der man betaler skatt etter inntekt.

I Arendal og omegn snakkes det om en miljøpakke for byen og omliggende kommuner. Dette er en ordbruk som skal forlede folk til å tro at dette er et miljøspørs­mål. Sannheten er at dette er en bompengepa­kke, der man ønsker å beskatte mennesker på en usosial måte og deretter se hva man kan bruke pengene til.

Det vil vaere en tragedie for Arendal, om byen isolerer seg innenfor en bomring for å hindre at det kommer mennesker til byen som kunne skape liv og aktivitet. Gratulerer til Grimstads politikere som har takket nei til ødeleggend­e bomring.

En by består av betong, stål og glass og noen grønne lunger i tillegg til biltrafikk. Legg til rette for mange parkerings­plasser på gateplan, og folk vil komme til byen fordi det er mulig å sette fra seg bilen naer sentrum.

Noen få mennesker krever å få ta med seg kjøkkenhag­en til sentrum av byen. Vi som elsker byliv, bør stå opp og si vår mening om en baerekraft­ig byutviklin­g. I Aust-Agder er vi så heldige at vi har bilfrie bosteder for dem som ønsker bilen vekk.

På Sandøya i Tvedestran­d er det tomter for dem som ønsker å bo i et helt bilfritt miljø. Der finnes verken biler eller bilveier.

For å illustrere galskapen i bompengeep­idemien i Norge, kan det vaere interessan­t å minne om hva det koster i rene avgifter for en biltur tur/retur fra Tvedestran­d til Karmøy.

Bomavgifte­r pluss en ferjebille­tt tur/retur koster totalt ca 800 kroner. Ferjebille­tten koster ca 300 kroner tur/retur, og utrolig nok krever man også inn en femtilapp i bompenger hver vei på ferjebille­tten.

Det finnes en smertegren­se for bomstasjon­er, og vi mener at den er nådd for lengst. Staten har tilstrekke­lig med midler til å bygge ut et godt veinett, men vi ser med frykt på en del politikere som uhemmet foreslår bompengein­nkreving uten forståelse for at systemet snart kan bryte sammen. Vi må ikke la ekstremist­partier ta styringen.

Om ti-femten år er de fleste biler utslippsfr­ie. Dette bør vi ha i tankene når noen ønsker bilene vekk fra sentrum.

Gjør sentrum attraktivt og la folk få komme hit uten uforståeli­ge avgifter og pervertert­e parkerings­restriksjo­ner.

 ?? FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ?? ARENDAL: Vi som elsker bylivet, ønsker tilrettela­gte parkerings­plasser på gateplan, slik at folk vil komme og skape liv og aktivitet i sentrum. De som ønsker et bilfritt miljø, kan bygge på ledige tomter på bilfrie Sandøya i Tvedestran­d, skriver Harald...
FOTO: ANNE KARIN ANDERSEN ARENDAL: Vi som elsker bylivet, ønsker tilrettela­gte parkerings­plasser på gateplan, slik at folk vil komme og skape liv og aktivitet i sentrum. De som ønsker et bilfritt miljø, kan bygge på ledige tomter på bilfrie Sandøya i Tvedestran­d, skriver Harald...
 ??  ?? Harald Alsvik Fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet
Harald Alsvik Fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway