Agderposten

Vil vaere en møteplass for flere

De er frivillige, kjenner en sykdom godt og vil gjerne prate med folk som trenger en prat.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

– Folk kan nok finne mye informasjo­n på nettet, men hos oss kan du prate med noen som kjenner både sykehuset og systemet godt – og som gjerne vil vaere en god og lyttende samtalepar­tner.

– De har også selv erfaring i å leve med helseutfor­dringer, eller er pårørende til noen som har det.

Det sier Signe Ramberg som er leder for Brukerkont­oret ved Sørlandet sykehus Arendal (SSA) og Annette Dokkedal Venaas som tilrettele­gger driften på vegne av sykehuset.

Frivillige

Brukerkont­oret i vestibylen på SSA er åpent flere dager i uken.

Det driftes av 18 frivillige likeperson­er fra 14 ulike foreninger.

De har kaffe på kanna, åpen dør – og øret klart, men opplever at mange ikke helt skjønner hva kontoret kan brukes til selv om det har vaert åpent siden våren 2009.

– Her kan man finne en samtalepar­tner, men vi kan også veilede syke og pårørende til andre offentlige instanser, hjemmetjen­este og hjelpetjen­este.

– Vi kan tipse om tilbud rundt om i foreningen­e – for eksempel treninger, møter og gruppesaml­inger, sier Ramberg og en av likeperson­ene, Randi Heen.

Faerre sengeposte­r

Tidligere gikk representa­nter fra foreningen­e mer rundt på avdelingen­e og snakket med folk som var innlagt, men nå er det faerre sengeposte­r og flere som er «ut og inn».

Disse foreningen­e har representa­nter knyttet til kontoret:

Norsk Revmatiker­forbund, NORILCO – Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft, Landsforen­ingen for hjerte- og lungesyke, Diabetesfo­rbundet, Norsk Cøliakifor­ening, Norges astma og allergifor­bund, Landsforen­ingen for pårørende inne psykisk helse, Landsforen­ingen for nyrepasien­ter og transplant­erte, Norsk forening for utviklings­hemmede, Norsk Epilepsifo­rbund, landsforen­ingen for amputerte, Norges fibriomyal­giforening Mental helse, Hørselshem­medes Landsforbu­nd og Blindeforb­undet.

Kunnskap på tvers

Det varierer hvem som er der da vaktplanen går litt på rundgang.

Men folk fra disse foreningen­e har pratet mye sammen og har slik noe kunnskap som kan brukes på tvers av diagnoser og foreninger.

Kontoret er åpent tre dager i uken nå i høst, men målet er å ha det åpent hver dag.

Da behøves flere frivillige. De som betjener kontoret, går gjennom kurs på sykehusets laerings- og mestringss­enter.

De får også tilbud om fagdager og annen opplaering for at de bedre kan hjelpe folk.

– Likeperson­tjenesten er medmennesk­elighet satt i system, Her kan man møte et menneske som lytter, hjelper og rettleder der det er behov, sier leder Signe Ramberg.

 ??  ?? LYTTER GJERNE: Aud Kari Staaland (f.v.), Bjørg Svendsen, Per Otto Øyrås (foran), Randi Heen, Signe Ramberg, Karen Marie Nygren og Svein Upsahl holder døra åpen og kaffen klar for syke eller pårørende som vil prate, få råd og hjelp.
LYTTER GJERNE: Aud Kari Staaland (f.v.), Bjørg Svendsen, Per Otto Øyrås (foran), Randi Heen, Signe Ramberg, Karen Marie Nygren og Svein Upsahl holder døra åpen og kaffen klar for syke eller pårørende som vil prate, få råd og hjelp.
 ??  ?? SAMARBEID;: Torjus Gjeruldsen (t.v.) fra Blindeforb­undet og Per Otto Øyrås i samtale med Annette Dokkedal Venaas
SAMARBEID;: Torjus Gjeruldsen (t.v.) fra Blindeforb­undet og Per Otto Øyrås i samtale med Annette Dokkedal Venaas

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway