Agderposten

–Forsøkte å grave seg ut av fengselet

Joshua French og Tjostolv Moland forsøkte å grave seg ut av fengselet i Kisangani. Det forteller Kari Lise French i boka som kom ut onsdag.

-

▶ UTGIVELSE

I sin bok «Dødsdømt i Kongo– Kampen for friheten», som ble lansert onsdag, skriver Kari Hilde French om den årelange kampen for å få sønnen Joshua French ut av fengsel i det afrikanske landet.

Han kom seg omsider ut og hjem til Norge 17. mai i år.

En spektakula­er flukt som French og Tjostolv Moland fra Vegårshei som døde i 2013, planla fra fengselet i Kisangani, omtales.

Fluktplane­ne ble lagt samtidig med at norske og britiske myndighete­r jobbet på diplomatis­k nivå for å få overført de to fangene til fengselet i hovedstade­n Kinshasa, med tanke på å få de overført til Norge.

Kari Hilde French forteller i boka at de to innsatte hadde flere planer. I august 2011 ble de avslørt da de hadde laget et hull i muren. French avviser at de da hadde et fluktforsø­k på gang, men fengselsdi­rektør Kudura Ramazani fortalte den gang til Dagbladet at de hadde avslørt et fluktforsø­k.

«Det var langt opp til himlingen i cellene, men de to hadde laget et sinnrikt system som gjorde det mulig for dem å klyve opp på himlingen og grave et hull i muren ut mot gaten. De håpet dette en dag kunne bli fluktveien ut. Hvordan de hadde klart å jobbe med dette i stillhet, er naermest et under. Det var vakter utenfor cella deres natt og dag», skriver hun. Og fortsetter:

«En natt Tjostolv satt krumbøyd på himlingen og gravde i muren, gravde han ved et uhell litt for langt ut mot gaten, og noen forbipasse­rende så at det lyste litt ut av åpningen. Dette ble rapportert, og så fulgte en stor razzia, men alt som ble funnet var en pinne en metallbit og en aluminiums­stang».

Hun skriver dessuten: «Det vanskeligs­te var ikke å komme seg ut av fengselet, men at man var avhengige av hjelp utenfra for å komme videre. Hvem kunne de stole på? Et annet problem var at Kisangani lå hundrevis av kilometer fra de naermeste nabolanden­e til Kongo, og det var mye jungel som måtte forseres».

Kari Hilde French forteller dessuten at bestikkels­er var tema i forbindels­e med rettssaken­e mot sønnen.

Da Joshua i 2014 sto tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland, skriver Kari Hilde French at hun fikk to tilbud om å kjøpe en mildere dom mot sønnen.

Hun forteller om et møte i en mørklagt bar der dommeren skal ha kommet til møtet med capsen trukket ned i ansiktet.

«Det kom ikke frem hvor mye betaling har forventet til seg selv og de andre dommerne, og hvor mye dommen ville mildnes. Vi skulle møtes igjen» skriver French. Men det gjorde de ikke.

Det har ikke lyktes Agderposte­n å få tak i Tjostolv Molands foreldre på Vegårshei, men da Agderposte­n omtalte at French skrev bok uttalte Knut Moland at han ikke var så spent på boka men at han ville lese den. Mathilde Moland ønsket ikke å kommentere bokutgivel­sen. ▶ Anne Gro Ballestad

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GRAVDE: De to drapsdømte nordmennen­e Tjostolv Moland og Joshua French (foran t.h.) forsøkte flere ganger å rømme fra fengsel i Kongo. Moland døde i 2013.
FOTO: NTB SCANPIX GRAVDE: De to drapsdømte nordmennen­e Tjostolv Moland og Joshua French (foran t.h.) forsøkte flere ganger å rømme fra fengsel i Kongo. Moland døde i 2013.
 ??  ?? BOK: Kari Lise French har skrevet bok om sønnens liv i kongolesis­k fengsel og kampen for å få ham fri.
BOK: Kari Lise French har skrevet bok om sønnens liv i kongolesis­k fengsel og kampen for å få ham fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway