Agderposten

Cruiseskip gikk på grunn – krever Gard for 38 mill.

Den italienske kapteinen klarte ikke å kommuniser­e med engelske myndighete­rpåland–ogdermed sa det pang. Nå fortsetter den elleville ferden i tingretten i Arendal.

- ▶ Arne Ingmar Eggen redaksjone­n@agderposte­n.no

Hva har en grunnstøti­ng i England – mot et undervanns­skjaer ned det megetsigen­de navnet «New Rocks» å gjøre i tingretten i Arendal?

Svaret kan skrives med fire store bokstaver: GARD.

Sjøforsikr­ingsselska­pet i Arendal forsikrer skip over hele verden. Også i Tyskland, der det lekre cruiseskip­et «Hamburg» befant seg i selskapets portefølje.

461 mennesker om bord

Om det ikke akkurat var storm da skipet gikk på grunn – med 297 passasjere­r og et mannskap på 164, brygger det i hvert fall opp til storm i tingretten i Arendal.

GARD og selskapets samarbeids­partnere hevdet nemlig at de ikke er ansvarlig for de 91 dagene skipet måtte ligge i tørrdokk for reparasjon.

Så lenge selskapet kunne sette inn et annet av sine egne skip – med det klingende navnet «Deutschlan­d», hevder sjøforsikr­ingsselska­pet I Arendal at Hamburg Cruise ikke mistet noen driftsinnt­ekter på at båten måtte ligge i tørrdokk.

3,8 millioner Euro

Slike påstander vil juristene fra Hamburg Cruise SA – som onsdag formiddag stilte opp i AustAgder tingrett, ha seg frabedt.

Selv om den italienske kapteinen på cruiseskip­et av engelske myndighete­r måtte tåle kritikk for dårlige navigasjon­srutiner og manglende kommunikas­jon mellom mannskapet på brua og de som dirigerte skipet fra land – som førte til at han etter grunnstøti­ngen gikk en bot på 800 euro, er selskapet fortsatt i stand til å regne.

Det hevder i hvert fall juristene som har fremmet et krav på 50.000 Euro for hvert døgn «Hamburg» lå i tørrdokk.

Prinsippsa­k

To dager er satt av til hovedforha­ndlingen i tingretten i Arendal med tingrettsd­ommer Alice Jervell som dommer.

I sitt innledning­sforedrag undret advokaten til Hamburg Cruise, Fridthjof Herlofsen, hvorfor GARD nekter for ansvar når de allerede har utbetalt 3,2 millioner av det opprinneli­ge kravet på 3,8 millioner Euro.

For tingrettsd­ommer Alice

Jervell blir derfor oppgaven å finne ut av hvordan den aktuelle sjøforsikr­ingen egentlig skal tolkes når partene – som i dette tilfellet, står så mange sjømil fra hverandre.

 ??  ?? I TØRRDOKK: Engelske sjøfartsmy­ndigheter (MAIB) tok dette bildet etter at rasjon.
I TØRRDOKK: Engelske sjøfartsmy­ndigheter (MAIB) tok dette bildet etter at rasjon.
 ?? FOT O: MARINE ACCIDENT INVEST IGAT ION BRANCH ?? «Hamburg» var blitt satt i tørrdokk for repa-
FOT O: MARINE ACCIDENT INVEST IGAT ION BRANCH «Hamburg» var blitt satt i tørrdokk for repa-
 ?? FOT O: ERIKHOLAND ?? TAR SAKEN: Gard, her fra lokalene i Varmekroge­n, Arendal.
FOT O: ERIKHOLAND TAR SAKEN: Gard, her fra lokalene i Varmekroge­n, Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway